Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva aduce astăzi în atenția publicului în mediul online, o altă prezentare a Publicațiilor Cercetătorilor Științifici din cadrul instituției muzeale.
Despre cum se făcea educația până la 1918
Georgeta Deju, La școală înainte de Marea Unire. Cărți didactice din patrimoniul Muzeului din Deva. Catalog de expoziție, Cluj-Napoca, 2018
<<Editat în Anul Centenarului, volumul La școală înainte de Marea Unire. Cărți didactice din patrimoniul Muzeului din Deva, apărut la Editura Argonaut, este practic catalogul expoziției tematice cu același titlu, vernisată pe data de 14 mai 2018 și accesibilă vizitatorilor până pe 15 octombrie același an.
„Prin cărțile didactice se promovau limba română literară, dar și cunoștințele necesare dezvoltării personale a celor care urmau să transmită mai departe patrimoniul cultural național”. Astfel, inițiativa Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva a constituit „un excelent prilej de a readuce în memoria colectivă efortul miilor de intelectuali români din Transilvania de a menține trează conștiința națională românească”, afirmă în Cuvântul înainte prof. dr. Liviu Lazăr (p. 3).
Catalogul, bazat pe expoziția mai sus amintită, prezintă o parte dintre volumele didactice aflate în aflate în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, tipărite între anii 1709 și 1913 „în centre tipografice precum Blaj, Brașov, Buda, Deva, Sibiu, Viena, unde s-au editat și imprimat cărțile atât de necesare învățământului în limba română din Transilvania”, după cum precizează autoarea în studiul introductiv (p. 5). Practic, este vorba despre 50 de cărți redate în 100 de ilustrații menite să aducă aminte de Marea Unire.
„Abecedarele și cărțile de citire erau cele mai importante cărți din viața școlară, dar și în cea de familie. Conținutul textelor de învățare și exersare a cititului contribuia direct la formarea morală a elevilor, la dezvoltarea gustului pentru literatură, la educația lor patriotică și politică și îi familiariza cu noțiuni elementare ale disciplinelor care urmau să fie studiate în anii următori: religie, istorie, geografie, aritmetică, științele naturii” (p. 8). Spre exemplu, în Abecedarul cu slove chirilice și cu litere romane, tipărit la Sibiu în 1851, se specifica că „abecedariul este întâia carte a unei națiuni”.
Nu menționăm toate volumele amintite în catalog, dar poate că unele precizări sunt necesare pentru a avea dovada educației de care a beneficiat tineretul școlar înainte de Marea Unire în Transilvania. Astfel, în Lista cronologică a cărților didactice (p. 17-21), dar și parcurgând celelalte pagini, putem identifica o Psaltire apărută la Sibiu în 1709, o Îndreptare către Aritmetică (Blaj, 1785), Geografia sau Scrierea Pământului (Buda, 1814), un Ceaslov din 1826, o Descriere scurtă a Țării Ardealului (Blaj, 1847), volumul lui Timotei Cipariu, Compendiu de Gramatica Limbii Române (Blaj, 1862), Istoria bisericească pentru școlile poporale (Sibiu, 1906) sau cartea didactică a lui Vasile Petri, Nou abecedar românesc. Întocmit atât după scriptologia pură, cât și după scriptologia mixtă. Sistem sintetic (Sibiu, 1913)>> relatează dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați volumul prezentat astăzi, virtual, pe pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.