Moment istoric pentru credincioşii ortodocşi din Ribiţa

Acum câteva zile a fost semnat un contract de finanțare pe fonduri europene, pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe ,,Sfântul Nicolae” din Ribița, așezământ de cult construit în secolele XIV – XV.

Biserică construită la început de secol XV
Proiectul vizează restaurarea integrală a bisericii-monument istoric „Sfântul Nicolae” din Ribița în întreg ansamblul ei, amenajarea incintei, a unei anexe și a unui foișor din lemn, care va fi prevăzut şi ca altar de vară. Tot acest ansamblu va fi restaurat din fonduri europene.
Ctitorie a cnejilor ribițeni Vladislav și Miclăuș, biserica adăpostește cea mai veche și frumoasă pictură bizantină din Ardeal. Pe parcursul reabilitării, lucrările de decapare vor continua, iar imaginile existente vor fi consolidate și restaurate.
Biserica a fost construită din piatră de râu, realizându-se cu sprijinul credincioșilor din zonă care, drept mulțumire, și-au redobândit tere­nu­rile din partea regelui maghiar. Începerea construcţiei se pare că a avut loc între anii 1404-1417.

Cel mai mare proiect pe fonduri europene din comună
Potrivit primarului comunei, IOAN Faur, valoarea contractului este 3,2 mili­oane de euro, pentru lucrările de refacere a Bisericii Sfântul Nicolae, monument istoric de categoria A, aflat în patrimoniu național. ”Este un contract în valoare de aproximativ 3,2 milioane de euro, de care ne bucuram mult. A fost o muncă asiduă, de ani de zile, începând cu anul 2014, a colectivul primăriei și a unor specialiști cu care am avut contracte de colaborare pe consultanță și proiectare, reușind, în final, să obținem această finanțare istorică. Este cel mai mare contract semnat, dar avem și mulțumirea că proiectul are și o foarte mare valoare istorică. Picturile de aici sunt de o inestimabilă valoare artistică, dar și biblică.
Conform contractului, lucrările de refacere a edificiului de cult din Ribița urmează a fi terminate în 14 luni de la lansarea ordinului de începere a acestora. Împreună cu constructorul am stabilit, dincolo de semnarea contractului, și o parte dintre detaliile lucrărilor, care vor începe în viitorul apropiat. Lucrările vor fi executate de către una dintre cele mai mari și experimentate firme pe monumente istorice din categoria A.
Iată că ne vedem un gând împlinit, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat după mulți ani de muncă, ne-a destăinuit Ioan Faur, primarul comunei Ribița, care se află la al V-lea mandat.

Proiecte aflate în derulare
Se spune că oamenii sfințesc locul, lucru extrem de adevărat. Din anul 2004, când a câștigat primul mandat la Primăria Ribița, actualul edil șef al comunei a realizat ca fondurile europene sunt principalul motor al dezvoltării localității, motiv pentru care a inițiat numeroase proiecte de dezvoltare, prin care a schimbat în bine viața localnicilor.
Astfel, în 2021 se va finali­za proiectul ce vizează ”Casa Memorială Crișan”, actua­lmente realizat în proporție de circa 80 la sută, ceea ce va duce la creșterea numărului de turiști în zonă, având în vedere semnificația istorică a acesteia. De asemenea, tot în acest an se vor finaliza integral unele cămine culturale, unde mai sunt de făcut recepțiile finale și se va plăti ultima tranșă.
Primarul Ioan Faur mai spune că în acest mandat își dorește să finalizeze alimentarea cu apă în comună, iar cel mai important gând este acela de racordare a unui număr însemnat de gospodarii la rețeaua de gaze naturale, proiect important pentru 350 de familii din satele Crișan si Ribița, întrucât și în zonă începe să devină o problemă aprovi­zionarea cu lemne, în special acolo unde sunt persoane vârstnice, fără a mai lua în discuție faptul că se scum­pesc de la an la an.
De asemenea, finalizarea canalizării în acest mandat este un alt proiect de căpătâi pe agenda autorităților locale, care odată terminat, va asigura oamenilor zonei un confort sporit, condiții decente de trai.

Cornel Poenar

Partajează această știre

Lasă un răspuns