Mișcarea handbalistică din Deva a fost în sărbătoare, sâmbătă, 1 iunie a.c., cu prilejul împlinirii a 750 de ani de atestare documentară a municipiului de reședință al județului Hunedoara, când Primăria și Consiliul local au organizat Ziua handbalului devean.
Manifestările au debutat la amiază, când componentele echipei Universitatea Remin Deva, cele care au câștigat Challenge Cup în 2002 și au fost finaliste ale competiției europene în 2014, au fost primite de primarul Florin Oancea, la acest eveniment mai participând viceprimarul Ferdinand Pogocsan, managerul public Vasilică Potecă și secretarul Primăriei, Laura Sârbu, consilieri și angajați din cadrul instituției administrației locale.
Valentina Elisei, Simona Bozan, Georgeta Năniță, Codruța Zavragiu, Geanina Toncean, Ionela Dragomir, Melinda Toth, Doina Roman, Laura Poenaru, Elena Avădanii, Oana Pop Apetrei, Violina Hențiu, Claudia Boronschi și Gabriela Guleș, antrenorii emeriți Cornel Bădulescu și Ion Mătăsaru dar și membrii din conducerea clubului devean de handbal ,,Universitatea Remin” din perioada de glorie, Gheorghe Crișan ,Ioan Trosan, Nelu Ardelean, și Ioachim Oană (membri în Consiliul de Administrație), invitatete de onoare Ada Moldovan, cea mai eficae jucătoare din lotul național al României, și Luminița Huțupan Dinu, cel mai bun portar din istorie, au primit diplome de onoare din partea municipalității devene.
Edilul municipiului de la poalele Cetății a spus în alocuțiunea rostită cu acest prilej: „Alături de gimnastică, handbalul feminin devean a făcut carieră internațională în lumea sportului. Deva a găzduit două finale de Challenge Cup, iar Universitatea Remin câștigat una, în 2002. Ani grei de muncă în echipă, disciplină, dăruire, sacrificii, talent, dar, mai ales, pasiune și iubire. Sunt cuvinte prea puține pentru a defini acest sport, care a fost, mulți ani, o emblemă pentru orașul Cetății. Au trecut peste 30 de ani de la înființarea primei echipe de handbal la Deva. Din păcate, peste acest sport devean care a făcut performanță s-a așternut liniștea. Mai avem doar o secție de handbal în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva. Acesta poate și trebuie să fie punctul de plecare în renașterea unei glorii apuse, handbalul devean. Iubesc sportul, încurajez performanța, valoarea și excelența. Nu este deloc ușor, dar voi face tot ce stă în puterea mea pentru ca handbalul devean să scrie, din nou, istorie. Deva trebuie să facă parte din elita handbalului”, a declarat primarul Florin Oancea care, cu această ocazie, a afirmat că s-au făcut deja primele demersuri pentru înființarea unei echipe în oraș, dar și pentru a se construi o nouă Sală a Sporturilor.
Sărbătoarea a continuat mai pe seară când la Sala Sporturilor un număr foarte mare de spectatori au venit să vadă pe viu, jocuri pline de ambiție și implicare ale junioarelor IV, de la LPS Cetate Deva și CS CFR Simeria și cel de junioare III, dintre ACS Traian Lalescu Hunedoara și ACS Viitorul Vețel rezultatele contând mai puțin, însă tinerele jucătoare au făcut o bună propagandă handbalului. De asemenea cei prezenți în tribune au urmărit și demonstrații de gimnastică aerobică ale campionilor naționali de la LPS Cetate Deva, toți sportivii prezenți la acest eveniment și antrenorii lor fiind premiați de către primarul Florin Oancea.
Momentul cel mai așteptat, meciul dintre U Remin și o selecționată de foste jucătoare ale Devei a fost urmărit de circa 1000 de spectatori veniti să le reîntâlnească pe cele care au scris istorie în handbalul devean și internațional. La echipa Univ Remion Deva au evoluat Valentina Elisei, Simona Bozan, Georgeta Năniță, Codruța Zavragiu, Geanina Toncean, Ionela Dragomir, Melinda Toth, Doina Roman, Laura Poenaru, Elena Avădanii și Oana Pop Apetrei, având pe bancă pe profesorii Cornel Bădulescu și Ioan Mătăsaru. Selecționat a doua le-a avut în lot pe Gabriela Guleș, Gabriela Cornea, Alina Șovar, Maria Lupu, Larisa Coman, Marcela Spătăriuc, Dana Maxim, Mihaela Ilieș, Tania Paliu, Laura Morariu, Diana Covaci, Lavinia Mărăscu, Anca Petresc și Cristina Jeler, conduse de pe margine de doctorul Ioachim Oană, părintele handbalului devean, și fostul mare portar al echipei naționale, Oltea Jalbă Stan, ex-jucătoare la Deva, în vreme ce Violina Hențiu, Claudia Boronchi și Luminița Huțupan au jucat pentru ambele formații
La final echipele și antrenorii, dar și arbitrii Ilie Vizitiu, Răzvan Vizitiu, Ioan Feer și Vlaicu Noje, medicul Maria Blada și galeria „Viperele galbene” au fost premiate de către primarul Florin Oancea.
„Chiar dacă nu am jucat nicioadată la Deva, am venit cu mare bucurie la acest eveniment și sunt onorată pentru invitația făcută de organizatori. Aici a fost o echipă extrem de valoroasă, și le știu bine pe mai toate fetele, jucând cu ele împreună la cluburi din țară sau din străinătate, ori la echipa națională. Voi reveni cu mare drag la Deva oricând, și sper ca acest lucru să se petereacă în curând, mai ales pentru că există promisiuni de înființare a unei echipe și de construirea unei săli noi. Felicitări pentru ce s-a făcut pentru hanbalul devean”, a spus Luminița Huțupan Dinu. Mai trebuie menționat că tuturor celor prezenți la „Ziua handbalului devean” li s-a oferit broșura “Povestea unei mari campioane: Universitatea Remin Deva”, editată special pentru acest eveniment. Sursa foto: fb Primaria municipiului Deva