Aproape 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani au declanşat, la începutul săptămânii, un protest spontan. Soluţia crizei este la îndemâna guvernului.
Speriaţi de faptul că de la 1 ianuarie 2020 vor rămâne fără locuri de muncă, fără să beneficieze de venituri de completare, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor ortaci, aproximativ 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani au declanşat, la începutul săptămânii, un protest spontan. Oamenii s-au autoblocat în subteranul celor două exploatări şi au anunţat că nu vor ieşi afară până când revendicările lor nu vor fi soluţionate.
Aceştia care cer o soluţie în ceea ce priveşte acordarea veniturilor de completare la disponibilizare, pentru cei care mai au puţin până la pensie, şi angajarea în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pentru minerii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare.
În acest context, protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care prevedea plata unor sume compensatorii vechime în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul persoanelor disponibilizate, sau elaborarea unui act normativ similar, ceea ce ar permite celor care mai au puţin până la pensie să poată pleca fără probleme.
Problema ţine de guvern
Problema este una delicată în contextul politic actual. Faptul că guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură a complicat lucrurile. Vechea ordonanţă 36 a expirat pe 31 decembrie 2018 şi, chiar dacă un act normativ similar a fost elaborat de către cei în drept, documentul nu a ajuns pe masa guvernului pentru a fost aprobat.
Sindicaliştii afirmă că ctul normativ s-ar fi blocat la Ministerul Finanţelor, care a dat un aviz negativ. Este drept, vechiul guvern Dăncilă ar fi putut emite ordonanţa cerută de mineri, într-o formulă agreată şi de finanţişti, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Prin urmare, la final de an oamenii s-au trezit că trebuie să plece de la mină fără să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi colegii lor care au fost disponibilizaţi în trecut.
În ceea ce priveşte preluarea unor angajaţi la CEH, problema a fost discutată după ce prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a convocat Comisia de Dialog Social. Cu acest prilej s-a decis că vor fi angajaţi 60 de oameni, iar joi o parte dintre aceştia au fost chemaşi la CEH. Din păcate, au fost doar plimbaţi. „Oamenii nu au mai fost angajaţi pe motiv că la CEH nu a fost aprobată intrarea în insolvenţă”, a menţionat liderul Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.
Convocaţi la Ministerul Energiei
„Protestul continuă. Am solicitat sprijinul Confederaţiei Meridian pentru organizarea unei întâlniri cât mai rapide cu primul ministru, acesta fiind singurul care mai poate rezolva problema noastră. În cazul în care nu vom reuşi până luni, atunci speranţa noastră este ca noul Guvern să treacă în Parlament. De aceea, fac un apel la parlamentarii din judeţul Hunedoara, ca luni, la vot, să se gândească şi la minerii de la societatea de închideri mine. Să lase luptele şi orgoliile de-o parte şi să se gândească la aceşti oameni”, a spus Domokos.
Conform liderului sindical, minerii sunt obosiţi, iar starea lor de sănătate este afectată de faptul că se află în subteran de trei zile.
„Oamenii sunt foarte obosiţi, mai ales psihic şi din cauza stresului că protestul are loc în subteran. Minerii sunt decişi însă să protesteze până la capăt, cu toate riscurile, până se va soluţiona problema cu veniturile de completare”, a menţionat liderul sindical.
El a arătat că s-a primit o adresă de la Ministerul Energiei în care administraţia şi sindicatul sunt convocaţi la Ministerul Energiei pentru a găsi o soluţie în această criză care se întinde de prea mult timp.
În paralel cu protestul din subteran, minerii asigură şi inspecţiile tehnice din galerii, astfel încât acestea să se poată menţine în normele de siguranţă.
Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.