Câteva mii de persoane sunt aşteptate duminică, 10 septembrie, în Panteonul Moţilor, pentru a participa la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestări dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 151 de ani.
Potrivit programului pregătit de organizatori – Prefectura, Consiliul Judeţean, DGMAPT, Primăria Baia de Criş şi Centrul de Cultură şi Artă ale judeţului Hunedoara – manifestarea va începe la ora 10,30, în Panteonul Moţilor, unde vor avea loc o slujbă de pomenire, depuneri de coroane de flori, o evocare istorică a personalităţii lui Avram Iancu, alocuţiuni din partea autorităţilor, defilarea Gărzii de Onoare.
Evenimentul va continua cu un spectacol folcloric ce va avea loc începând cu ora 14,30 pe scena în aer liber din imediata vecinătate a Panteonului Moţilor, între invitaţi numărându-se soliţişti cunoscuţi de muzică populară din întreaga ţară.
Organizatorii se aşteaptă ca la Serbările Naţionale de la Ţebea să ia parte peste 3.000 de români. În acest sens, au fost făcute lucrări de igienizare şi reparaţii în zona Panteonului Moţilor. De asemenea, puiul de gorun care a crescut la baza Gorunului lui Horea a fost îngrijit cu atenţie.
„Ne întâlnim la Ţebea cu toţii, la un moment pe care oamenii din zonă îl aşteaptă, întotdeauna, cu bucurie. Micul gorun care a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea a mai crescut cu un an, a fost protejat şi este admirat de toată lumea. Este un puiuţ care creşte vertiginos”, a spus directorul general al Direcţiei Generale Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, Radu Barb.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.
Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.