Meşterii populari i-au încântat pe copii cu măiestria lor

„Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului” le-a arătat elevilor arta populară adevărată.

Zeci de copii şi profesori de la nouă şcoli generale din judeţul Hunedoara s-au întâlnit cu unii dintre cei mai buni meşteri populari din Ţara Zarandului pentru a vedea, chiar în atelierele acestora, cum se face o oală din ceramică, un butoi din lemn sau cum se alegea firul de aur din nisipul adunat din râu.

„Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului”, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe locuri din Apuseni, le-a arătat copiilor ceea ce înseamnă arta populară adevărată, cu oameni care au trăit o viaţă din prelucrarea lemnului sau din modelajul lutului. „Au fost două zile extraordinare, cu mari satisfacţii din partea copiilor şi meşterilor populari. Cu toţii au fost mulţumiţi de ceea ce au putut face în acele două zile, iar minunaţii meşteri populari s-au bucurat că tinerii manifestă interes pentru ceea ce fac ei”, a declarat principalul organizator al acţiunii „Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului”, Georgeta Dulgheru, preşedintele filialei judeţene Hunedoara a Forumului Montan din România.

Primu popas al copiilor a fost la meşterul dulgher Cornel Banciu, din satul Dobroş, comuna Tomeşti, unde au putut să vadă cum se confecţionează un butoi din lemn. Meşterul i-a primit pe elevi şi le-a arătat cum se îndoiesc doagele unui butoi şi cum se ajunge la forma finală a acestuia. Apoi, elevii au mers la meşterul olar Petru Borza, din Obârşa. În atelierul lui moş Petru li s-a explicat cum prinde lutul consistenţa necesară pentru a forma apoi un vas.

„În ambele locuri, copiii au pus întrebări, s-au uitat cu mare atenţie. Au fost impresionaţi de ceea ce au văzut. Unii şi-au notat cele auzite, iar alţii au desenat ceea ce au văzut. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Mănăstirea Crişan”, a menţionat Georgeta Dulgheru.

La casa căutătorului de aur

Duminică, elevii au avut o primă întâlnire cu un colecţionar de artă populară din satul Curechiu. Viorel Tudoran a adunat acasă şi a expus apoi o impresionantă colecţie de artă populară, zeci de costume populare, veselă şi unelte folosite în gospodăriile ţăranilor ardeleni. Ziua s-a încheiat la „Casa căutătorului de aur” din Stănija.

„Le-am explicat copiilor povestea şaitrocului şi a aurului pe care oamenii din aceste locuri îl căutau, odinioară. Împreună, am vizitat şi o colecţie de flori de mină ce au fost descoperite în exploatările din Ţara Zarandului. Cele două zile pot fi catalogate ca o acţiune foarte bună pentru ceea ce înseamnă promovarea tradiţiilor noastre populare din Ţara Zarandului. Vom mai organiza şi altele pentru că zona noastră are foarte multe bogăţii de acest fel, care merită promovate”, a apreciat Georgeta Dulgheru, preşedintele filialei judeţene Hunedoara a Forumului Montan din România şi promotorul proiectului „Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului”.

Intitulat „Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului”, proiectul s-a derulat, în perioada 5-6 octombrie, de filiala judeţeană a FMR Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara, scopul principal fiind promovarea vechilor îndeletniciri ale zonei în rândurile tinerei generaţii.

La acest proiect au fost angrenaţi reprezentanţi ai şcolilor generale din Buceş, Blăjeni, Bucureşci, Crişcior, Ribiţa, Luncoiu de Jos, Vălişoara, Veţel şi Vaţa de Jos.

Partajează această știre

Lasă un răspuns