Știți vorba aceea din popor “Curcubeu pe cerul gurii”? Da, o folosim atunci când ne place foarte mult un preparat, dar se pare că această zicală are correspondent și în realitatea științifică. Ți-e poftă de roșii, banane, praz sau afine? S-arputea ca organismul tău să îți transmită un mesaj codat. Astăzi învățăm ce beneficii pentru sănătate au fructele și legumele, în funcție de culoarea lor.
Fiecare culoare din fructe și legume reprezintă un alt tip de nutrient benefic pentru sănătatea noastră. Iată ce beneficii aduc aceste fructe si legume, în funcţie de culorile pe care le au.
ROȘU: Fitochimicale precum antociani și carotenoide – dintre care se remarcă licopenul, ale cărui proprietăți anti-cancerigene sunt sporite prin consumarea împreună cu alimente bogate în lipide (de ex. avocado și ulei de măsline). Este sezonul cireșelor! Cireșele au un puternic efect diuretic, fiind indicate persoanelor care suferă din cauza retenției de apă. Licopenul este de ajutor și bărbaților, căci protejează prostata. Totodată, această moleculă crește capacitatea organismului de a produce mai multă vitamina A, care îmbunătățește vederea.
PORTOCALIU: Legumele și fructele portocalii sunt bogate in carotenoide, antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea prematura. In unele din aceste legume, precum cartofii rosii, se gaseste o cantitate importanta de fibre, care ajută la tratarea constipatiei. Alte beneficii ale carotenoidelor:protejează pielea împotriva poluării și a razelor UV, îmbunătățește sistemul imunitar, protejează vederea și susține sănătatea ochilor, protejează împotriva cancerului, reduce riscul bolilor de inimă, susține sănătatea articulațiilor.
GALBEN: Fructele și legumele galbene sunt bogate în carotenoide, bioflavonoide și vitamina C. Beneficii: mențin sănătatea pielii, grăbesc vindecarea rănilor și întăresc oasele și dantura. În această categorie sunt incluse lămâile, porumbul, ananasul, ardeiul gras, gutuile.
VERDE: Sunt bogate în vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui. O mare cantitate din această vitamină se găsește în spanac, alături de fier, mineral care previne anemia. Aceste mâncăruri conțin și cantități importante de vitaminele E si C, recunoscute pentru că scad riscul apariției bolilor cronice. De asemenea, asigură și o cantitate importantă de zeaxantină, care combate degenerescența maculară, o boală care poate duce la orbire.
ALB: Legumele de culoare albă au puternice proprietăți antiinflamatoare. Exemple: păstârnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul. Ceapa și usturoiul se pare că au anumite proprietăți care grăbesc vindecarea infecțiilor. În mod sigur ați auzit referindu-se la ele ca fiind “antibioticenaturale”.
ALBASTRU/ VIOLET/ NEGRU: aceste fructe și legume sunt bogate în Resveratrol, mentionat de specialisti ca fiind cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut, anti-cancer, anti-îmbătrânire, anti-imflamator. Studii recente arată că fructele închise la culoare ar avea o influență benefică în procesul de neurogeneză, adică producerea de neuroni noi.
Concluzia nu este un foarte complicată. De acum înainte trebuie să avem în farfurie un curcubeu. Poate că astfel reușim să îi convingem și pe cei mici să își mănânce porția zilnică de fructe și legume.
Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI