Măsuri de siguranță pentru noul an școlar

Joi, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ) a fost gazda unei conferințe de presă în cadrul căreia a fost prezentat un program de măsuri de siguranță, care vizează anul școlar 2024-2025. În cadrul evenimentului, au participat reprezentanți ai ISJ, Prefectul Județului, precum și inspectorii șefi de la Inspectoratele Județene de Poliție, Jandarmi și Pompieri.
Luni, 9 septembrie 2024, începe anul școlar pentru 235 de unități de învățământ de stat și 15 unități de învățământ particular. Din totalul unită­ților de învățământ de stat, 108 unități sunt cu personalitate juridică, iar 127 sunt unități arondate, fără persona­litate juridică, 126 sunt locali­zate în mediul urban și 109 în mediul rural.
Pentru asigurarea unui început de an școlar în condiții optime, în perioada 30 august – 6 septembrie 2024, toate unitățile de învățământ din județul Hunedoara trec printr-un amplu proces de monitori­zare. A fost verificată starea spațiilor școlare, obținerea autorizațiilor de funcționare și autorizației ISU, măsurile de siguranță implementate de conducerile unităților de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale, asigurarea manualelor școlare și transportul elevilor.
Și în acest an, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a făcut demersurile necesare pentru a asigura cadre didactice la toate clasele și unitățile de învățământ, iar luni, 2 septembrie, s-a desfășurat ședința cu directorii, directorii ad­juncți și consilieri educativi din toate unitățile de învăță­mânt.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara”, la data de 20 august 2024, există un număr total de 8 unități de învățământ preuniversitar care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, iar în conformitate cu raportul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, 4 unități de învă­țământ cu personalitate juri­dică urmează pașii necesari obținerii autorizației sani­tare de funcționare.
În contextul lucrărilor de reabilitare, 21 unități de învățământ cu personalitate juridică au fost relocate total sau parțial, în timp ce 4 unități de învățământ își desfășoară activitatea în 2 schimburi. Anul școlar 2024-2025 debu­tează cu un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (OME nr. 5726/ 2024) și un nou Statut al Elevului (OME nr. 5707/2024).
Și în acest an, o prioritate a ISJ Hunedoara este derularea activităților pentru îndeplinirea obiectivelor din Planul național de combatere a violenței șco­lare în vederea prevenirii și reducerii activităților și compor- tamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea norme­lor de moralitate/ conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență verbală, fizică, psihologică (bullying), emoțio­nală, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât și ca orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea bene­ficiarilor primari și a personalului din învățământ și din Planul Județean Comun de Acțiune pentru prevenirea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv – risc major la adresa siguranței individuale și naționale.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean a realizat ana­liza de nevoi în baza condițiilor socio-economice și geografice din zonele defavorizate, o măsură de sprijin fiind implementarea Programului națio­nal „Masă sănătoasă”, pentru preșcolarii și elevii din 40 de unități de învățământ.
Tot în cadrul conferinței s-a purtat un dialog pe tema combaterii consumului de droguri în școli. În acest sens, s-a agreat ideea unor întâlniri punctuale, la care să participe toți factorii cu responsabilitate implicați: Școală, Poliție, Jandarmerie, Pompieri și părinți, dar și persoanele care sunt foști consumatori și pot explica efectele negative ale acestui tip de comportament.

Partajează această știre

Lasă un răspuns