Noi reguli au intrat în vigoare în Germania și, potrivit acestora, majoritatea locuitorilor sunt obligați să poarte măști în transportul public, trenuri și în magazine.
Regula, numită Maskenpflicht, a fost introdusă în 15 din cele 16 landuri ale țării, de luni dimineață. Cel mai nordic land, Schleswig-Holstein, va fi ultimul care va implementa regula, de miercuri.
Amenzi cuprinse între 25 și 10.000 de euro pot fi aplicate celor care nu poartă mască, cuantumul fiind diferit în funcție de land sau oraș. Spre exemplu, în Berlin și Brandenburg, nu se vor da deloc amenzi, autoritățile bazându-se pe bunul simț al cetățenilor. Alte landuri au anunțat că timp de câteva zile nu vor da amenzi, iar oamenilor li se va acorda timpul necesar să se obișnuiască cu noua regulă, relatează The Guardian.
Cele mai mari amenzi vor fi date proprietarilor de magazine ai căror angajați nu poartă măști.
Autoritățile au anunțat că măștile nu trebuie să fie aprobate medical. Eșarfele sau alte materiale textile care acoperă nasul și gura sunt acceptate. Croitorii din toată țara s-au concentrat pe producția de măști pentru a răspunde cererii uriașe. Unele landuri, cum ar fi Saxonia și Mecklenburg-Vorpommern, au anunțat că vor oferi măști cetățenilor lor.
Dar decizia a atras criticile unor experți medicali, care spun că măștile non-medicale vor avea un efect diminuat în încercarea de prevenire a răspândirii virusului și ar putea chiar să-l favorizeze dacă măștile sunt purtate incorect.
„Politicienii știu de trei luni că avem această problemă și nu au reușit să procure măști FFP2 (care filtrează aerul și care pot bloca virușii) produse în Germania sau să le importe”, a declarat Frank Ulrich Montgomery, președintele Asociației Medicale Mondiale pentru o televiziune germană. „Oamenii sunt în pericol de a se contamina dacă poartă incorect o mască”, a mai spus el.
Însă, în timp ce germanii încearcă să se obișnuiască cu regula care ar putea modifica radical interacțiunile sociale prin ascunderea expresiilor faciale, șoferii au fost avertizați să nu le poarte atunci când sunt la volan sau riscă o amendă de 60 de euro. În octombrie 2017, a fost adoptat un act normativ prin care șoferilor li se interzice să își acopere chipurile pentru a putea fi identificați pe imaginile de pe camerele de supraveghere ale poliției./www.digi24.ro