.

Mărţişoarele comestibile – atracţia târgului de handmade din Deva

Producătorii de mărţisoare din Deva şi-au pus imaginaţia şi răbdarea la încercare, reuşind să iasă pe piaţă cu o noutate în domeniu. Este vorba despre mărţişorul comestibil, creat după o reţetă proprie, la capătul a câteva săptămâni de încercări. Mărţişorul se vinde în diferite forme şi este realizat doar din produse naturale.

Târgul de mărţişoare handmade, deschis în piaţa de lângă sediul Primăriei Deva, este extrem de animat. Oamenii vin şi caută produse originale, realizate din materiale mai deosebite şi, după părerea noastră, au şi ce găsi pe mulţimea de tarabe aflate în Piaţa Unirii.

Între ei se numără şi Mihaela Căsălean, cunoscută creatorilor pentru ideile sale ingenioase. La capătul a câteva săptămâni de încercări în bucătăria ei şi a prietenei sale, Viorica Marinescu, a rezultat produsul pe care şi-l doreau: adică un mărţişor dulce şi aromat, un cadou potrivit pentru copii şi adulţi.

„Ne-am gândit, împreună cu prietena mea, că sunt persoane care nu mai poartă mărţişoare în piept, dar se bucură că vine 1 Martie, şi apoi 8 Martie, şi ar vrea să primească, totuşi, un mărţişor. Aşa că ne-am hotărât să facem un mărţişor care să poată fi valorificat şi altfel decât cele clasice şi care să aducă un plus de dulce în cele două zile speciale ale începutului de primăvară”, spune Mihaela Căsălean.

Doar produse naturale

Realizate în casă, după o reţetă proprie, în condiţii stricte de igienă şi doar din produse naturale, mărţişoarele produse de Mihaela Căsălean şi Viorica Marinescu, sunt inspirate, în marea lor majoritate, din modelul florilor de câmp. Altele, mai mici, au fost turnate mai întâi în forme triunghiulare peste care au fost aşezate apoi ale flori, în miniatură.

„Avem copii acasă şi ştim cât de important este ceea ce mănâncă. De aceea am folosit doar igrediente naturale, cu multă miere şi foarte puţin zahăr. Formele mărţişoarelor le-am gândit acasă. Totul este lucrat manual. La un mărţişor dulce se lucrează aproape două ore, dacă luăm în calcul frământatul mierii cu zahărul şi apoi cu untul. Se modelează formele şi se usucă. Durează cam două ore până reuşeşti să obţii aceste mărţişoare. Este multă migală în ceea ce facem”, spune, la rândul său, Viorica Marinescu.

Lavanda învăluie locul

Nu doar mărţişoarele dulci se bucură de succes în Târgul de handmade organizat de Primăria Deva în piaţeta din centrul vechi al oraşului. Locul este împânzit de oferte, însă mirosul care vine de la una dintre mese, învelită cu nuanţe de violet, este cu totul special.

“Lucrăm cu lavandă, iar mărţişoarele pe care le-am realizat cu florile acestei plante minunate sunt deosebite. Se vând foarte bine, iar oamenii le caută. Avem multe modele, unele împodobite şi cu flori de in. Toate sunt lucrate manual. Merită să ai un mărţişor din lavandă în locul unuia din metal. De ce? Pentru că este natural şi face parte din sufletul meu”, spune, zâmbind, Liliana Călugăru.

Oamnenii care trec prin faţa standurilor sunt surprinşi de ceea ce văd. Mulţi se bucură că au de unde alege pentru că oferta producătorilor locali este extrem de bogată şi frumoasă.

„Să ştiţi că era momentul să mai schimbăm ceva. La modul serios, cred că trebuie să încurajăm artiştii locali, oamenii noştri, care muncesc pentru un ban cinstit. Nu cred că un mărţişor din metal poate rivaliza cu unul confecţionat de un meşter local”, spune un domn care căuta ceva interesant pentru soţia sa.

Târgul de mărţişor din Deva este deshis până pe 9 martie. Aşa că, dacă nu v-aţi decis încă, mai aveţi posibilitatea să alegeţi un lucru frumos sau dulce, pe gustul fiecăruia.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate