Dialog cu dr. Carmen STOICA medic primar, șef secție dermato-venerologie – Spitalul Județean de Urgență Deva
– Pe scurt, punctați-ne câteva date biografice pe care le considerați mai semnificative…
– M-am născut în Timișoara. Mi-am petrecut copilăria și am locuit în Orăștie până la terminarea liceului, iar apoi mi-am continuat studiile facultății de medicină din Timișoara. Am terminat Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie, urmând Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. Am continuat cu rezidențiatul până în anul 2010, tot în Timișoara. Începând cu anul 2010 îmi desfășor activitatea ca și medic primar, având specializarea în dermato-venerologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva. Precizez faptul ca am o minunată fetiță de 9 ani, pe nume MAIA, elevă în Deva, la Școala „Andrei Saguna”, în clasa a II-a.
– De ce medic și nu altă profesiune?
– Să fiu sinceră, cum de altfel sinceritatea mă și caracterizează, precizez că nu am avut o vocație specifică pentru medicină așa cum afirmau mulți colegi. Pun la îndoială credibilitatea unora dintre ei privind existența unei chemări pentru această meserie, încă din liceu. În ceea ce mă privește nu am fost niciodată adepta științelor exacte, deși știam și matematica și fizica. Îmi plăcea literatura, biologia, chimia, citeam foarte multe cărți scrise de scriitori români, citeam și literatură universală. Așa ca și o paranteză, citeam până noaptea târziu. Îmi amintesc cum citeam sub plapumă, cu lanterna aprinsă pentru a nu aprinde lumina în camera mea, și astfel să fiu observată de părinții mei care îmi spuneau să nu stau noaptea târziu, având în vedere că a doua zi eram poate obosită și somnoroasă. Însă pentru mine nu conta, cititul mă relaxa enorm, chiar și în prezent mi-a rămas aceasta, să-i spun calitate de a citi și astfel să mă relaxez, e drept că în prezent nu mai am timpul din copilărie. În final am ales medicina, considerând că este de viitor, satisfacându-mi toate expectanțele, așadar, nu dintr-un motiv anume, chemare sau o îndrumare din partea cuiva.
– De unde și când a pornit dragostea pentru specialitatea aleasă?
– La alegerea specialității problemele s-au pus altfel. Aici eram foarte bine documentată și orientată. Nu am ales ce a rămas, am ales ce am dorit – adică – dermato-venerologie. Este una dintre cele mai grele specialități. Presupune o vastă cultură medicală și anume pe lângă noțiuni de dermatologie și venerologie, pentru ca un astfel de specialist să fie complet, trebuie să cunoască foarte bine chirurgia dermatologică, medicina internă, alergologie și imunologie (îmi place chirurgia dermatologică și o fac cu plăcere). Mi-au plăcut în timpul facultății chirurgia și medicina internă. Poate și acest fapt a înclinat balanța în alegerea dermatologiei.
– Care calități vă reprezintă personalitatea?
– Ambiția, perseverența, conștiinciozitatea față de bolnavi.
– Sunteți șefă de secție în cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva. Vă considerați medicul potrivit pentru această funcție?
– Atunci când s-a făcut recomandarea pentru a fi numită șefă de secție, de către fostul șef de secție, în prezența managerului spitalului – eram cea mai tânără din colectivul de medici, precizându-se calitățile pentru care se face această nominalizare și nu vechimea. Am primit această nominalizare cu emoție, dar și cu o oarecare teamă, teama să nu dezamăgesc, era o responsabilitate enormă, însă la care am făcut față cu brio. Ulterior, timpul și rezultatele au demonstrat că modestia trebuie depășită și calitațile profesionale și organizatorice pentru care am fost numită și-au făcut simțite prezența în activitatea de zi cu zi. Răspunsul meu este clar – da, mă consider potrivită pentru această funcție, omul potrivit la locul potrivit.
– Vă amintiți de o satisfacție inedită în meseria de medic?
– Desigur, au fost multe asemenea satisfacții, aș remarca două dintre acestea cu diagnostic de excepție și anume: o vascularită necrotică cu tendință de generalizare și o mucinoză foliculară, diagnosticate și rezolvate terapeutic perfect și complet. De asemenea, am fost extrem de satisfăcută când am obținut titlul de medic primar. Aș mai completa, cu toată sinceritatea care mă caracterizează, că experiența acumulată în meseria ce o practic am dobândit-o și datorită norocului de a lucra cu doi medici de excepție: Dr. Darie OVIDIU – în Timișoara, în timpul rezidențiatului și respectiv Dr. Caius SEVICIU – la Spitalul Județean de Urgență Deva.
– Cât despre o neîmplinere, ce ne puteți spune?
– Au fost mai multe neîmpliniri. O să menționez doar două. Prima – că nu m-am înscris la doctorat, dar încă nu este târziu, cea de a doua este că nu m-am orientat spre o carieră universitară.
– Cum apreciați activitatea colectivului pe care îl conduceți?
– Consider satisfacător spre bine. Poate fi îmbunatățită, prin contribuția atât a factorilor de conducere cât și a subalternilor (cu toate că îmi place să le spun colegi), punctualitate, seriozitate, pregătire profesională).
– Ce noutăți organizatorice și medicale oferiți pacienților internați în secția pe care o conduceți?
– Noi oferim toate principiile organizatorice moderne care există într-o secție de Spital Județean de Urgență, urmând ca în viitor să acumulăm și să le punem la dispoziția pacienților tot ce apare ca noutate, bine conturată și eficientă.
– Cum stați cu pregătirea profesională și de cercetare medicală?
– Pregătirea profesională este bună, continuă. Citim literatura medicală care apare, participăm la congresele naționale și internaționale, suntem într-o competiție permanentă. Dispunem de aparatura necesară, ce ne permite efectuarea unor intervenții de chirurgie dermatologică, biopsii cutanate, dar și de serviciile laboratorului clinic ce ne permite dignostice de excepție, colagenoze, boli autoimune, maladii buloase.
Cercetarea medicală nu se ridică la standardele pe care ni le-am dorit. Este și o deficiență la nivel central, care se reflectă până la structurile organizatorice de la nivel județean.
– Cum vă priviți viitorul profesional în domeniul specialității?
– Având în vedere că dispunem de o bază materială solidă, o secție de excepție, cadre medicale bine pregătite, o permanentă stimulare și concurență reciprocă, pentru mine ca medic primar dermato-venerolog, șef secție a Spitalului Județean de Urgență, viitorul profesional în domeniul specialității, nu poate fi decât acela, care și-l dorește fiecare profesionist de excepție.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș