Lucrările la barajul Mihăileni trebuie să continue, iar factorii abilitați să găsească soluțiile legale astfel încât impedimentele care blochează acum proiectul să fie înlăturate.
Vorbim despre o investiție cu un rol foarte important, care nu doar că asigură necesarul de apă, prin acumularea Mihăileni, dar are și funcție de apărare împotriva inundațiilor. Vorbind în cifre, acumularea Mihăileni va proteja de inundații 16.845 de locuitori, 414 gospodării, 2000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată.
În luna martie a acestui an, după 35 de ani de așteptare, au fost recepționate ultimele lucrări la barajul Mihăileni de pe Crișul Alb și mai sunt doar câteva componente pentru ca proiectul, în valoare de 167,88 milioane lei, să poată fi finalizat. Numai că, la scurt timp după recepția oficială a lucrărilor, organizația neguvernamentală Declic a chemat în instanță Apele Române și a obținut, la Tribunalul Cluj, atât suspendarea continuării lucrărilor la Acumularea Mihăileni, cât şi suspendarea efectelor hotărârii de Guvern prin care, în luna mai 2022, a fost aprobată exproprierea unor suprafeţe de teren ale localnicilor pentru a se putea derula amenajarea lacului de acumulare.
Având în vedere importanța deosebită a barajului Mihăileni și timpul lung pe care l-am așteptat cu toții ca această construcție să fie finalizată, în calitate de deputat PNL de Hunedoara, dar și ca locuitor al acestui județ profund conectat la realitățile și problemele din această zonă, m-am adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna Tanczos, căruia i-am adresat următoarele întrebări:
• Care este stadiul actual al litigiului care privește lucrările de la barajul Mihăileni?
• Când estimați deblocarea situației pentru a se putea continua cu procedurile de expropriere?
• Dat fiind acest blocaj, cum estimați șansele ca proiectul să fie finalizat și operaționalizat?
Consider că factorii abilitați trebuie să găsească în cel mai scurt timp soluțiile legale astfel încât impedimentele care blochează acum proiectul Mihăileni să fie înlăturate, cu atât mai mult cu cât specialiștii în domeniu atrag atenția că riscurile pentru populația din această zonă sunt foarte mari în cazul în care investiția nu va fi continuată și finalizată.
Deputat Vetuța Stănescu,
Președinte PNL Filiala Hunedoara