Mai multe blocuri din municipiul Deva se află în diferite faze de reabilitare termică.
Potrivit administrației publice locale,7 blocuri din municipiul Deva se află în proces de reabilitare termică. Pentru 5 blocuri urmează semnarea contractelor de finanțare, iar pentru alte 7 blocuri proiectele sunt în faza de evaluare.
Pe lista blocurilor aflate în proces de creștere a eficienței energetice se regăsesc:
- Blocul A de pe Bulevardul Iuliu Maniu unde lucrările de creșterea eficienței energetice sunt executate în proporție de 90%. Blocul are 111 apartamente. Valoarea proiectului de reabilitare termică a Blocul de locuințe A este de peste 1 milion de euro.
- Blocul 8 de pe Bulevardul Decebal unde lucrările sunt realizate în proporție de peste 90%. În luna februarie a acestui an vor fi montate lifturile. Blocul are 98 de apartamente. Valoarea contractului de finanțare este de aproximativ 860 de mii de euro.
- Blocul M2 de pe Aleea Crizantemelor unde urmează încheierea procesului verbal de recepție la încheierea lucrărilor. Valoarea contractului de finanțare este de peste 500 de mii de euro.
- Blocul M1 de pe Aleea Crizantemelor unde lucrările avansează în ritm susținut. Stadiul lucrărilor este de 15%. S-au executat izolări și închideri de balcoane, înlocuiri de geamuri termopan, izolare fațadă bloc și alte lucrări conexe. Valoarea contractului de finanțare a acestei investiții este de aproximativ 538 de mii de euro.
- La Blocul D pe Bulevardul Iuliu Maniu lucrările sunt finalizate în procent de peste 50%. Vor fi montate lifturi, panouri fotovoltaice etc. Valoarea contractului de finanțare este de aproximativ 487 de mii de euro.
- Blocul 60 de pe Aleea Streiului este în curs de finalizare. Urmează și aici să fie montate lifturile. Valoarea contractului de finanțare este de peste 600 de mii de euro.
- Blocului 7 de pe Aleea Plopilor unde lucrările au fost finalizate și recepționate. Valoarea totală a contractului de finanțare este de aproximativ 220 de mii de euro.
- Principalele lucrări care au fost executate sau se execută la blocurile din municipiul Deva în cadrul proiectelor pe fonduri europene sunt:
– înlocuirea tâmplăriei exterioare existente din lemn cu tâmplărie PVC
– sporirea rezistenței termice corectate a plăcii peste subsol
– izolarea termică a soclului clădirii
– sporirea rezistenței termice corectate a planșeului peste ultimul nivel
– reducerea consumului de energie electrică pentru iluminatul din spațiile comune (casa scării), prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu consum redus
– reducerea consumului de energie electric prin înlocuirea lifturilor existente cu lifturi noi cu motoare cu consum redus de energie
– refacerea trotuarului perimetral exterior, pentru îndepărtarea apelor pluvial și evitarea infiltrării acestora în subsol
– înlocuirea instalației de distribuție a apei reci și a colectoarelor de canalizare menajeră orizontale din subsolul tehnic al blocului.
,,Anveloparea blocurilor din Deva este o prioritate pentru administrația public locală care și-a propus ca un număr cât mai mare de blocuri de locuințe să beneficieze de finanțare prin programele de creștere a eficienței energetice. Acest lucru este benefic atât pentru locatari cât și pentru a schimba în bine, aspectul municipiului nostru. Urmează să semnăm și alte contracte de finanțare pentru creșterea eficienței energetic și modernizarea blocurilor”, declară Nicolae-Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Administrația public locală face apel la toate asociațiile de proprietari din municipiul Deva să se înscrie în programul de finanțare destinat creșterii eficienței energetice a blocurilor de locuit.
Detalii despre documente pentru obținerea finanțării și suportul necesar puteți primi de la Serviciul Programe Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Deva.
Persoane de contact: Marineta Popovici, Mariana Miha și Dorina Popoviciu, telefon 0254.233800 și e-mail: [email protected].
Reabilitarea blocurilor din Deva este realizată cu fonduri europene, în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020, care are în vedere o utilizare mai atentă a resurselor pentru a contribui în mod semnificativ la realizarea de economii și la creșterea economică.
De ce este necesar să vă reabilitați termic blocul
• Majoritatea blocurilor de locuinţe din România, construite după proiecte elaborate în perioada 1950 – 1990, prezintă un nivel scăzut de izolare termică, iar acest lucru înseamnă facturi mari la încălzire.
• Reabilitarea termică a blocului în care locuiţi va reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu peste 40%.
• Specialiștii spun că pe timp de vară, locuinţele isolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat.