Investiţia de 110 milioane euro a fost amânată până când piaţa va putea absorbi noi produse.
Economia judeţului Hunedoara, dar, în special, administraţia locală din Simeria, a primit o lovitură grea prin decizia luată de grupul german Bosch de a nu mai construi fabrica de maşini de spălat de acolo.
„BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-şi continue planurile pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria până la o nouă notificare. Din cauza condiţiilor economice şi a planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacităţi de producţie noi suplimentare în Europa. BSH are o reţea de producţie în Europa de 22 de fabrici care se pot adapta flexibil la cerinţele în schimbare”, a declarat pentru ZF Irenne Wagner, head of marketing la BSH Electrocasnice.
Anul trecut, grupul german a obţinut autorizaţia de construcţie necesară de la Primăria Simeria, iar lucrările ar fi urmat să înceapă anul acesta, însă din cauza întârzierilor generate de accesul la ajutorul de stat de care au nevoie germanii demararea lucrărilor a fost amânată.
Primele maşini de spălat ar fi trebuit să fie produse în noua fabrică în 2021. Fabrica urma să creeze 700 de locuri de muncă.
Investiţia de 110 milioane de euro ar fi fost cea mai mare plasare de capital din judeţul Hunedoara din ultimii 30 de ani, într-o unitate care fabrică produse finite.
Ratarea acestei investiţii vine în contextul în care mai multe grupuri multinaţionale au ocolit România în ultimii ani în ceea ce priveşte producţia, motivând lipsa unei infrastructuri favorabile şi a unui mediu politic şi economic stabil, notează ZF.
Din păcate, planurile amânate ale companiei germane au dat peste cap şi proiectele administraţiei locale din Simeria. La momentul eliberării autorizaţiei de construcţie, autorităţile se gândeau chiar la o modificare a planului urbanistic general şi la un sistem de învăţământ care să promoveze conceptul dual al şcolilor profesionale.
Rămâne de văzut ce au învăţat politicienii români şi cei hunedoreni, în particular, din acest eşec pentru că o mobilizare şi o colaborare mai bună, precum şi un lobby corespunzător la nivel guvernamental central, ar fi avut, cu siguranţă, alte efecte în ceea ce priveşte această investiţie ce ar fi atras, cu siguranţă, şi altele.