Universitatea din București și comunitatea locală readuc la viață locuri cu povești din Geoparc.
Pe Valea Dinozaurilor,în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, poveștile locurilor și ale oamenilor sunt aduse în atenția turiștilor printr-un nou proiect cultural derulatîn această perioadă de Universitatea din Bucureștiîmpreună cu partenerii locali și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” își propune să descopere istoriile locurilor din comuna Sântămăria Orlea și să le ofere tuturor celor dornici să le afle. Proiectul se bazează pe o cercetare științifică realizată de două cercetătoare reprezentând Universitatea din București. Ele au început deja realizarea unei serii de interviuri cu localnici în măsură să ofere detalii despre istorii ale locurilor, legende locale, povești personale de viață, meșteșuguri, obiecte de uz casnic de odinioară, vechi rețete specifice gastronomiei locale etc.
Cercetările de teren ne ajută să aflăm cele mai relevante povești ale locurilor care conțin elemente privind patrimoniul cultural, natural și științific.Aceste istorii locale vor sta la baza unui program de formare. Programul îi vizează pe de-o parte pe localnicii dispuși să interacționeze cu turiștii și să le prezinte poveștile lor, numiți ”povestași”, iar pe de altă parte pe tineri interesați să devină promotori culturali locali – ghizi pentru turiștii care vizitează Geoparcul și comuna Sântămăria Orlea. În acest fel,
proiectul asigură un dialog între generații menit să salveze de la uitare poveștile vieții de odinioară.
Locurile, oamenii și poveștile lor vor figura pe o hartă interactivă, accesibilă online și sunt menite să rămână mereu vii și în atenția publicului într-un film de scurt-metraj, dar și prin intermediul pliantelor și broșurilor realizate în acest scop. De asemenea, cu sprijinul primăriei Sântămăria Orlea va fi amenajată o sală – Clasa cu povești, în cadrul Școlii de Dinozauri și Meserii din localitatea Sânpetru. Sala va avea rolul de a găzdui cursuri de formare, workshop-uri, ateliere și evenimente locale.
”Ne dorim ca prin identificarea de <Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului> să conservăm elementele de patrimoniu imaterial – memoria comunității. Datele obținute nu rămân doar la stadiul de arhivă, ci sunt aduse în atenția localnicilorși a publicului larg prin interacțiunea directă cu membrii comunității. Activitățile sunt gândite astfel încât să faciliteze dialogul în interiorul comunității și în exteriorul acesteia, să întărească sentimentul de apartenență la valorile acesteia, să aibă continuitate, să fie promovate într-un mod coerent și să fie accesibile publicului larg”, apreciază Alexandru Andrășanu, managerul proiectului.
Proiectul se derulează în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București, comuna Sântămăria Orlea, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea și este co – finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial.
Valea Dinozaurilor din comuna Sântămăria Orlea este unul dintre locurile emblematice de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Aici au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Totodată, comunitatea locală este reprezentativă pentru modul de conviețuire multietnică, adusă în atenția publicului larg în anul 2006, în cadrul proiectului ”Sântămăria Orlea – Autoportret”.