,,Învățământul tehnologic de calitate este oferit prin responsabilitate asumată și profesionalism pentru formarea competențelor și abilităților necesare calificării pe o piață a muncii cu standarde ridicate de competitivitate și diversitate, într-o societate a cunoașterii deschisă spațiului european și pentru a sprijini integrarea socio-profesională a absolvenților”, conform viziunii declarate a liceului tehnologic din orașul Paliei.
Liceul Tehnologic ”Nicolaus Olahus” din Orăștie, an de an caută soluții pentru a corela oferta educațională cu cererea de pe piața muncii, dovedindu-se relevant și eficient în pregătirea tinerei generații.
Debutul învățământului dual în Orăștie
Anul 2022 a însemnat, pentru acest liceu, demararea învățământului dual în municipiul Orăștie: lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, sudor (prelucrări la cald) și operator la mașini cu comandă numerică (prelucrări la rece). Cu prilejul evenimentului organizat în baza acordului de parteneriat „VET – SMART: Școala Milenium – formare Activă și Responsabilă pentru Toți”, care a avut loc în Sala de ședințe a Consiliului Local Orăștie, organizat de Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” și desfășurat sub egida Ministerului Educației și Instituției Prefectului, la dezbateri participând și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Primăriei Orăștie și ai mediului de afaceri din zonă, doamna director prof. dr. Elena Meștereagă afirma: ,,Învățământul profesional și dual are în vedere creșterea calității educației școlare, pentru a pregăti tineri calificați conform nevoilor pieței muncii locale și naționale. Cert este că vom reuși să asigurăm condițiile necesare formării profesionale de calitate a elevilor noștri doar prin implicarea activă a tuturor factorilor de decizie”.
De asemenea, în oferta educațională a acestei vechi instituții se regăsesc în anul școlar în curs: învățământ liceal (tehnician ecolog și protecția calității mediului / tehnician mecatronist), învățământ profesional (electromecanic utilaje și instalații industriale / operator fabricarea și prelucrarea polimerilor), învățământ liceal seral și postliceal. La toate acestea se adaugă și programul ”A Doua Șansă”, cu ani de studiu pentru învățământ primar și secundar inferior.
,,În contextul respectului pentru principiile integrității se impune crearea premiselor unui sistem educațional echitabil pentru a permite accesul la educație de calitate tuturor persoanelor care beneficiază de acest drept, furnizând educație la standarde de calitate, indiferent de vârsta, mediul socio-economic de proveniență, nevoile speciale, religia, etnia sau alte particularități ale celor care învață”, completând viziunea liceului.
Promovabilitate în creștere
Unul dintre capitolele la care liceul ”Chimic” nu a stat deloc bine în ultimul deceniu a fost promovabilitatea examenului de bacalaureat. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, rezultatele au fost încurajatoare.
Dacă în 2021, la sesiunea din iunie, doar 25,71 % promovau, la cea din toamnă procentul urca până la 54,54 %. În 2022, vara aveau să promoveze 28,57 % dintre elevi, iar în august s-a ajuns la 50 de procente.
Preluarea corpului istoric reabilitat, în octombrie 2022
Așteptările celor de la ”Olahus” se referă și la creșterea calității demersului didactic prin implicarea totală a profesorilor în învățarea elevilor, astfel încât fiecare elev să simtă că este parte din procesul de învățare. Totodată, în plan a mai fost și spațiul de desfășurare a activităților, reabilitarea sălii de sport. Însă una dintre cele mai mari realizări din 2022 a liceului a fost recepția corpului monument istoric reabilitat. Sărbătoarea inaugurării corpului de clădire, renovat printr-un amplu proiect de reabilitare, a fost împărtășită cu oficialitățile locale și județene, colaboratori economici, profesorii și elevii liceului.
”Investiția în educație e mai puțin împovărătoare pentru un stat decât sunt costurile cauzate de lipsa de educație a cetățenilor săi. Suntem convinși că noul mediu de învățare va contribui la schimbarea în bine a elevilor noștri, conștientizându-i că aceste condiții bune de învățare cer din partea lor mai multă seriozitate, mai multă implicare în actul de învățare și obținerea unor rezultate superioare”, spunea directorul liceului din Orăștie, cu această ocazie.
Activități, simpozioane, parteneriate
Dacă la începutul anului 2021 s-a creionat, împreună cu domnul director Ovidiu Vlad, colaborarea dintre acest liceu și Uzina Mecanică Orăştie, operator economic important din zonă, sfârșitul anului școlar 2021-2022 a reprezentat confirmarea unei solide colaborări contribuind la formarea profesională a elevilor din clasa a IX-a, dar și a absolvenților de învățământ profesional în calificările de sudor și lăcătuș. Pernat România condusă de domnul director Sabin Lungu este, de asemenea, un alt partener economic cu care liceul orăștian are o bună colaborare, precum și cu multe alte societăți din zonă care își deschid porțile pentru practica elevilor liceului.
La mijlocul lui septembrie, Liceul Tehnologic “Nicolaus Olahus” a primit astăzi vizita delegației olandeze reprezentată de o parte din membrii Fundației de înfrățire Sliedrecht – Orăștie: Mr. Bernard Van Houwelingen, Mr. Rien Visser și Mr. Adrian Pot, însoțiți de doamna Carmen Doboș, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Locală din Primăria Municipiului Orăștie.Împreună cu elevi ai liceului s-a întâmpinat delegația din Țările de Jos, apoi făcându-se o analiză a evoluției din ultimele două decenii a liceului, așa cum este ea percepută prin ochii acestor vizitatori.
La mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, simpozionul ”Orăștie – vatră de cultură”, organizat la Liceul “Olahus” Orăștie sub directa coordonare a domnilor Miron Simedrea și Narcis Terchet, a reușit să aducă împreună elevi, profesori, istorici și scriitori alături de domnul primar Laurențiu Ovidiu Bălan și domnul viceprimar Cristian Hendrea pentru a ne împrospăta valoarea cultural istorică a zonei noastre. Ca atare, educația devine completă prin: prețuirea istoriei și a zestrei culturale, așa cum ne sunt ele lăsate de înaintașii noștri, prin valorificarea eficientă a prezentului și prognozarea chibzuită a viitorului.
Tot în noiembrie, a fost și ”Ziua porților deschise pentru reprezentanți ai mediului de afaceri local”. Cei de la Liceul Tehnologic “Nicolaus Olahus” din Orăștie, împreună cu agenții economici parteneri au discutat și creionat cifra de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024. S-a început cu vizita delegației Universității de Vest din Timișoara, reprezentată de domnul Conf. Univ. Dr. Vlad Chiriac și Lector Univ. Dr. Bianca Maranescu, însoțiți de domnul inspector școlar Humel Robert, care au prezentat elevilor din “Chimic” oferta programelor de licență Chimie și Chimie Medicală.
„Maratonul de business” 2022
Liceul din Orăștie a participat, timp de trei zile de la jumătatea lunii iunie și la „Maratonul de business – Sibiu, Deva, Orăștie”, care își propune să consolideze colaborarea dintre mediul de afaceri franco-român, autoritățile locale și unități de învățământ (superior sau de nivel liceal și profesional). Organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) și Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu (CFAS), maratonul a adunat peste 400 de participanți. Agenda de evenimente s-a concentrat pe vizite la companii din regiune, prezentări tehnice, ce au avut rolul de a exemplifica unele dintre cele mai importante sectoare de activitate din zonă, dar și de a crea cadrul unor noi oportunități de transfer de expertiză și business. ”Implicarea și aportul adus de o colaborare consolidată cu firmele de producție din zonă reprezintă pentru elevii liceului nostru șanse propice pentru formarea competențelor de calificare profesională”, spunea directorul de la ”Olahus”.
Ultima parte a acestuia a reprezentat oportunitatea consolidării parteneriatului inițiat de Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie cu importanți parteneri economici din zonă: Amer Sports – producător de clăpari pentru Salomon și Atomic, Philips Orăștie – producător de aparate de cafea și mașini de călcat, precum și Grupul de firme Chimica – Chimsport unde se realizează roți de biciclete. Din zona Orăștie au mai participat și Fermele Romos.
Învățământul dual joacă un rol cheie în dezvoltarea competențelor practice ale elevilor din școlile și liceele cu profil tehnic sau tehnologic, așa numitele Școli de Meserii. Împreună cu mediul privat, există șansa ca tinerii să se specializeze într-o meserie, pot intra în contact cu profesioniști, beneficiile fiind multiple: îmbunătățirea abilităților personale, de organizare, comunicare, lucru în echipă, acces la cele mai noi tehnologii și procese de lucru și șansa de a angajare în urma stagiului făcut într-o companie.
Mișcare și apostolat creștin
Ziua de 10 noiembrie 2022, declarată Ziua sportului pentru colectivul din ”Olahus” a reușit pe deplin. ”A fost multă multă mișcare prin fotbal, tenis, volei, biciclit, … și galerie!!! Și multă voie bună: o zi altfel! Ora 14, în loc să fie momentul în care fiecare dascăl se grăbește spre casă să-și adune puterile după o zi de activitate, a fost exact opusul: curtea liceului nostru a început să mișune de viață, mișcare și multă voie bună. Nu au fost elevii cei care au animat curtea școlii de această dată, care au bătut mingea pe terenul de sport și în sală, ci personalul școlii. Vârsta nu a contat deloc! Bucuria mișcării a fost trăită de toți! Echipele au fost toate câștigătoare! Azi nu doar am purtat ținută sport ci chiar ne-am mobilizat!”, afirma Elena Meștereagă. Tot directorul acestui liceu, la final de an, după o serie de activități prin care colectivul școlii și elevi ai liceului au ales să viziteze, să dăruiască și să ducă bucurie acolo unde au avut ocazia, declara: ,,Practicând dărnicia, nu doar de sărbători, ci de fiecare dată când găsim oportunități de a aduce bucurie în inimile copiilor și oamenilor, elevii și personalul liceului nostru, alegem să investim în eternitate. Dăruind bucurii le înmulțim și devenim mai bogați!” Exact ca și în vorbele lui Einstein: „Ce faci pentru tine este trecător; ce faci pentru ceilalți rămâne pentru eternitate!” Iar această investiție în elevi, personalul școlii și implicit în comunitate reiese cât se poate de clar din fiecare acțiune a acestei școli.
Cele prezentate în acest material reprezintă doar o selecție din multele activități realizate prin care Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie, conform misiunii asumate ,,își concentrează eforturile instituționale, prin direcții de acțiune concrete, în scopul furnizării unui capital de cunoaştere tehnologică pentru a răspunde nevoii exprimate de piaţa actuală a muncii de a pregăti tineri şi adulţi specializaţi în profesii specifice domeniului tehnologic.”