Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, supranumită „DNA-ul pădurilor”, a fost declarată neconstituțională cu unanimitate de voturi de către CCR.
Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Guvernul Orban pe 15 iulie, printre critici numărându-se faptul că legea nu respectă prevederile constituționale legate de sursa de finanțare și că încalcă prevederile Constituției privind claritatea și previzibilitatea legii.
Actul normativ fusese adoptat de Parlament în luna iunie aproape cu unanimitate de voturi la inițiativa USR.
Potrivit legii, DIIM ar fi urmat să se ocupe, așa cum îi spune și numele, de infracțiunile împotriva mediului înconjurător, în special de tăierile ilegale de păduri. Investigațiile ar fi fost derulate de 295 de procurori și 290 de agenți de poliție judiciară.
Parlamentarii USR, inițiatorii legii, au argumentat că în România se face prea puţin pentru a stopa criminalitatea împotriva mediului înconjurător.
”Miza sunt sute de milioane, chiar peste un miliard de euro în fiecare an, bani care ajung în buzunarele infractorilor, care nu au niciun scrupul să profite după urma distrugerii mediului, a distrugerii sănătăţii oamenilor, recurgând chiar la crimă împotriva celor care îşi fac datoria şi apără pădurile, apele şi aerul României”, declara senatorul Mihai Goțiu în timpul dezbaterilor.
Cei de la USR au mai subliniat că, anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din țara noastră, volumul recoltat fără acte din păduri dublându-se între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019./www.europafm.ro