Legea Muntelui facilitează investiţiile şi aduce fonduri de un miliard de euro pentru zonele montane.
Legea Muntelui este benefică pentru locuitorii din zonele montane pentru că poate asigura finanţări de un miliard de euro în următorii zece ani pe diferite programe de dezvoltare economică locală. Aceasta este concluzia întâlnirii care a fost organizată, în această săptămână, de către Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Hunedoara cu primarii din judeţ, cu directorul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.
Prezent la dezbateri, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a menţionat că suntem singurul judeţ din ţară în care toate unităţile administrativ – teritoriale au fost incluse în zona montană. El a arătat că judeţul Hunedoara are potenţial în dezvoltarea activităţilor din zona montană, atât cele care ţin de agricultură, dar altele, din sfera serviciilor, cultură sau păstrarea tradiţiilor.
“Îmi pun speranţe mari în proiectele pe zona montană. Vreau să ridicăm problema următorului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene în care zona montană să fie bine încadrată în aşa fel încât fermierii să fie încurajaţi să acceseze cât mai mulţi bani în zona montană”, a spus prefectul.
Potrivit directorului DAJ Hunedoara, Călin Marian, legea permite investiţii în sectoare de activitate deficitare în zonele montane. „Legea vine cu programe de investiţii în mai multe domenii, printre care centre de colectare a lânei, centre de colectare a fructelor de pădure, centre de colectare a laptelui. Sunt domenii deficitare în spaţiul montan, dar care se aplică foarte bine în acest areal”, a spus Călin Marian.
Există însă şi câteva condiţii pentru ca locuitorii zonelor montane să poată accesa finanţările oferite, iar una dintre ele ţine de modul de organizare. „Dacă până acum faptul că aveam pământ şi animale ne dădea dreptul sau puteam beneficia de politicile agricole comune şi de Planul Naţional Strategic din România, care era programul operaţional, de data asta lucrurile vor fi altfel. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să treacă la organizare. Sunt organizaţii cu caracter profesional şi aici mă refer la asociaţii şi federaţii, care să-şi apere interesele de crescători de animale, de cultivatori, de pomicultori din zona montană şi o altă componentă, cea a organizaţiilor cu caracter economic şi aici mă refer, în special, la cooperative”, a arătat consilierul ministrului Agriculturii pe probleme montane, Tiberiu Ştef.