La data de 18 mai a.c., polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au răspuns pozitiv invitației elevilor Școlii Gimnaziale „Aron Densușianu”, din Haţeg, unde au realizat o acţiune de educaţie rutieră.
Elevii au fost dornici să afle de la polițiști care este importanța respectării regulilor de circulaţie și a celor de comportament în spațiul public, pentru ca zilele de vacanţă care se apropie să îi regăsească în mijlocul familiilor lor, cu amintiri de neuitat.
Elevii au primit de la poliţişti recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, în care ar putea fi implicaţi atunci când circulă pe stradă ca şi pietoni, pe biciclete sau pe trotinete.
Demersul poliţiştilor a urmărit creşterea gradului de informare a copiilor cu privire la măsurile elementare pe care trebuie să le adopte pentru nu fi implicaţi în accidente rutiere. Cei mici au învăţat despre regulile de circulaţie, marcajele şi semnele rutiere pe care trebuie să le cunoască şi să le respecte şi au avut ocazia să urce în autospecialele de intervenţie.
Astăzi, 19 mai, poliţiştii Serviciului Rutier au derulat o acţiune preventivă asemătătoare în cadrul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva.
Prezența polițiștilor rutieri a fost primită cu bucurie de cei mici, care s-au arătat nerăbdători să se întâlnească cu oamenii legii și să afle informații utile pentru siguranța lor.
Poliţiştii le reamintesc celor mai tineri participanţi la trafic (şi nu numai), câteva prevederi legale:
Circulaţia bicicletelor şi a trotinetelor electrice
(1)Bicicletele şi trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.
(2)Dacă pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligați să circule numai pe această pistă. Se interzice circulația altor participanți la trafic pe pista pentru biciclete.
DE REȚINUT!
-Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
-Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcționare.
-Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
–Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.
Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz:
-să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația «Accesul interzis bicicletelor»;
-să învețe să conducă biciclete sau trotinete electrice, după caz, pe drumurile intens circulate;
-să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete;
-să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate;
-să circule în timp ce se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive;
-să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
-să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil;
-să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
-să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor;
-să circule fără îndeplinirea obligațiilor ce îi revin;
-să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
-să circule cu deficiențe tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
-să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz;
-să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care conducătorii de bicicletă, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar în funcție de direcția de deplasare;
-să circule în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public, precum şi în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
-să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul;
-să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, în cazul conducătorului de bicicletă, respectiv fără a ține ambele mâini pe ghidon, în cazul conducătorului de trotinetă electrică.
(2) Se interzice conducătorului de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
(3) Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică, după caz, este obligat să aibă asupra sa actul de identitate.
În circulația pe drumurile publice bicicleta sau trotineta electrică, după caz, trebuie să fie:
-prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
-prevăzută cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție;
-dotată cu sistem de avertizare sonoră;
-echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie şi cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare;
-echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.