Precizări ale președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, privind situația UPU – extensia Călan, aflată în subordinea Spitalului Județean de Urgență Deva
În deschiderea ședinței extraordinare a Consiliului Județean Hunedoara de astăzi, am vorbit despre situația UPU – extensia Călan. În ultimele zile, în spațiul public au apărut o serie de afirmații legate de închiderea Urgenței de la Călan, iar săptămâna trecută a avut loc chiar și un protest în fața policlinicii din oraș față de închiderea acestei extensii.
Consiliul Județean Hunedoara și Spitalul Județean de Urgență Deva nu doresc închiderea Unității Primiri Urgențe – extensia Călan. Dar, eu, ca și președinte al Consiliului Județean Hunedoara, nu pot permite să las oameni să moară la Călan, din cauză că nu există medici specializați în medicina de urgență, care să asigure gărzi 24 de ore din 24. În aceste condiții, nu pot accepta să trimitem pacienți la Călan și nu-mi pot permite să pun în pericol activitatea UPU Deva, unde medicii existenți abia acoperă necesitățile de funcționare de aici. La UPU Deva ajung zilnic cel puțin 150 de pacienți din tot județul, majoritatea cu patologii foarte grave, fiind cel mai important serviciu de urgență din județ.
Nici Consiliul Județean Hunedoara și nici SJU Deva nu pot obliga medicii de urgență să facă gărzi la Călan. În prezent, atât urgența de la Deva, cât și urgențele celorlalte spitale duc lipsă de medici specializați și abia își pot acoperi necesitățile proprii de funcționare. Cu toate acestea, în ultimul an, împreună cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva, în subordinea căruia funcționează extensia, am încercat să găsim soluții pentru funcționarea în bune condiții a acestui serviciu la Călan. S-a convenit aducerea de medici de la celelalte spitale din județ, dar acest sistem a funcționat doar o perioadă scurtă de timp.
SJU Deva a organizat deja trei concursuri pentru medici specializați în urgență, la care nu s-a prezentat niciun concurent. Situația nu este întâlnită doar la noi în județ, ci este una generalizată la nivel național, deoarece sunt din ce în ce mai puțini absolvenți de medicină care aleg să se specializeze în medicina de urgență. Am făcut demersuri pe lângă Spitalul Județean de Urgență din Timișoara și la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, dar fără rezultat.
Dorința locuitorilor orașului Călan și a comunelor din vecinătate de a avea un serviciu de urgență la Călan, este una justificată. Din acest motiv, facem toate eforturile să asigurăm, de la 1 noiembrie 2022, continuarea activității UPU – extensia Călan. La sfârșitul acestei luni, Spitalul Județean de Urgență Deva scoate la concurs două noi posturi de medici de urgență. Sperăm să vină doritori pentru a realiza ceea ce ne-am propus: să oferim în continuare asistență de urgență la Călan!
Îi rog pe colegii consilieri județeni și pe ceilalți cetățeni interesați de acest subiect să se informeze și să se documenteze înainte de a lansa în spațiul public tot felul de afirmații legate de implicarea sau nu a Consiliului Județean Hunedoara în chestiunea urgenței de la Călan. Cu toții trebuie să fim pentru cetățeni, trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru oameni și nu să le punem viața în pericol, atunci când ne aflăm în imposibilitatea asigurării unor servicii de urgență calificate!