Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Luni, 31 iulie, este Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului.

Timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Luni este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea postului.

O tradiție străveche este aceea ca în această zi să se facă o masă festivă la care să se adune toată familia pentru a petrece această sărbătoare.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.

În Ardeal, de Lăsatul Secului se mai respectă un obicei care are legătură cu focurile purificatoare. În unele zone, la lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri, iar în această atmosferă se spune că se purifică totul în jur și alungă spiritele rele.

Se spune că prin acest ritual se asigură perpetuarea renașterii la viață.

În regiunea Munteniei, nurorile fac plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci și în timpul postului.

Cum se ţine post

Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea si vi­nerea, până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată, potrivit crestinortodox.ro.

Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

În timpul acestui post se citesc în bisericile mănăstireşti cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Originea acestui post este din secolil V, când cultul Maicii Dom­nului s-a dezvoltat şi când sărbătoarea Ador­mirii ei a început sa primească o mai mare importanţă.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns