Până nu demult, se credea că un adult nu poate genera noi cellule nervoase. În ultimii 5 ani s-a descoperit că hipocâmpul, partea din creier care este responsabilă pentru învățare, memorie, dispoziție și emoție, este și locul de naștere a noilor neuroni. Acest proces se numește neurogeneză.
Un studio publicat în 2013 de către National Institute of Health estimează că producem aproximativ 700 de neuroni noi pe zi. Poate credeți că nu e mult, comparativ cu miliardele pe care îi avem deja. Dar, după ce facem un calcul simplu, vedem că până împlinim vârsta de 50 de ani, toți neuronii originari din acea structură unică din central creierului nostru, vor fi schimbați cu noi celule nervoase.
S-a decoperit că învățatul, alergatul, consumul de Omega 3 (ton, somon) și flavonoide (ciocolata neagră, afine) sunt comportamente și activități care ajută la formarea de noi celule nervoase.
Am alcătuit pentru dumneavoastră o listă de alimente care sprijină funcțiile cognitive
- Seminţe de bostan
O mână din aceste seminţe pe zi îţi va furniza cea mai mare parte din doza zilnică recomandată de zinc. Favorizează memoria şi agilitatea.
- Broccoli
Această legumă stimulează viteza de procesare a informaţiilor în creier. Broccoli-ul are nutrienţi care au capacitatea de a îmbunătăţi memoria şi de a menţine sănătatea creierului. De asemenea, are proprietăţi care ajută la protejareainimii.
- Nuci
Nucile, pe lângă faptul că sunt un aliment gustos şi pot fi combinate cu zeci de feluri de mâncare, vă înzestrează cu o cantitate bună de vitamina E. Nucile oferă organismului diverse vitamine şi minerale, inclusive fosfor, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B şi vitamina E. Acestea sunt cel mai bun aliat şi în menţinerea sănătăţii cardiovasculare.
- Cacao
Are mai multe funcţii asupra creierului: stimulează învăţarea, reglementează emoţiile şi, printre alte proprietăţi, serveşte drept antioxidant. Mâncată, desigur, cu moderaţie, cacaoa poate ajuta creierul, deoarece conţine antioxidanţi care previn îmbătrânirea prematură a organismului şi celulele sale, prevenind în acelaşi timp bolile de inimă. De asemenea, este bogat în magneziu, un mineral care ajută la hrănirea sistemului nostrum nervos.
- Ceai verde
Această plantă conţine aminoacizi, printre care L-teanina, ce face din băutură un companion demn de luciditate şi meditaţie. De asemenea, are un nivel ridicat de EGCG (Epigallocatechina Galat), care curăţă sângele, întinereşte corpul şi combate riscul de cancer. Este un bun antioxidant şi ajută la prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, ajută la conservarea memoriei, previne daunele cauzate de trecerea timpului, păstrând celulele noastre protejate.
- Somon
Acesta este bogat în proteine şi Omega-3 şi, în plus, este dovedit ştiinţific că reduce riscul de Alzheimer.
- Stridii şi sardine
Aceste două fructe de mare sunt bogate în vitamina B12, care relaxează sistemul nervos, ceea ce va duce la o mai mare claritate de gândire, şi, de asemenea, va oferi energie pentru creier pentru a efectua funcţii mai rapid şi mai concret.
- Seminţe de chia
Seminţele de chia favorizează funcţionarea neuronilor şi sporesc activitatea creierului. Acestea sunt considerate cea mai mare sursă de omega-3 ce se obţine în natură şi previn îmbătrânirea ţesuturilor. Acest produs se găsește în magazinele naturiste.
- Ulei de măsline
Uleiul de măsline are efecte antioxidante puternice, protejează ţesutul şi previne deteriorarea acestuia. De asemenea, are grăsimi sănătoase, care ajută şi la protejarea inimii, realizarea optimă a circulaţiei sângelui şi hrănesc toate celulele organismului, astfel încât acesta să poată funcţiona corect.
- Ulei de seminţe de struguri
Se consideră că acest tip de ulei este eficace în reducerea stresului şi inflamaţiei la nivelul creierului, stimularea memoriei şi previne unele dintre daunele asociate cu boala Alzheimer. Seminţele de struguri conţin minerale cunoscute pentru efectele lor de anti-îmbătrânire şi o posibilă prelungire a duratei de viaţă.
Pe de altă parte, consumul de grăsimi saturate, sedentarismul, privarea de somn, stresul, depresia și consumul de alcool sunt factori care încetinesc acest proces. Deși era de așteptat ca alcoolul să fie pe această listă, se pare că nu trebuie, totuși, să alegem între dezihnibițiile de vinery seara și rejuvenarea noastră mintală. S-a descoperit că resveratrolul, component al vinuluiroșu, ajută la supraviețuirea neuronilor noi. Am putea să spunem că licoarea lui Bachus este o băutură posibil „neurogenetic-neutră”, un compromis, preferabil sec.
Irina TÂLVESCU