Laboratoarele TACOMI: Igiena emoțională (Episodul 5)

În ultimul episod din seria de articole despre igiena noastră emoțională am ales să vorbesc despre două obiceiuri pe care fiecare dintre noi le avem adânc înrădăcinate în tiparele de gândire. Aceste obiceiuri sunt anticiparea și reflectarea asupra evenimentelor negative din viața noastră.

Psihologul Richard Davidson și-a dedicat o mare parte din carieră pentru a studia sursele suferinței și practica meditației. Concluzia la care a ajuns este că ceea ce ne provoacă suferință îndelungată nu sunt evenimentele negative în sine ci obiceiul minții noastre de a anticipa acel eveniment neplăcut sau timpul necesar pentru a ne recupera după un eveniment neplăcut. Astfel el a condus o serie de studii folosindu-se de două grupuri. Un grup format din persoane care nu practică meditație și un grup de călugări budiști.

În primul rând trebuie să înțelegem împreună că meditația nu implică ritualuri caudate sau venerarea vreunei zeități. Meditația este o practică seculară, cu efecte benefice dovedite. Dacă am putea să reducem acest concept într-o explicație foarte simplă, atunci am define meditația drept antrenamentul de a ține atenția în momentul prezent. Sună ușor, nu-iașa? Ei bine, în practică, acest lucru nu este foarte ușor și trebuie antrenat prin exerciții zilnice. Psihologii au ajuns la concluzia că 10 minute pe zi sunt suficiente pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a ne ține mintea în prezent pe tot parcursul zilei.

Să ne întoarcem acum la studiul realizat de Richard Davidson. El a aplicat impulsuri electrice moderate celor două grupuri. S-a observant că grupul persoanelor obișnuite în practica meditației aveau o activitate cerebral intensă în centriI nervoși asociați durerii doar în momentul impulsului electric, adică al evenimentului care provoacă neplăcere. Celălalt grup de persoane manifestau o activitate cerebral intensă pe tot parcursul experimentului, ceea ce arată că perioada de anticipare a unui eveniment negativ, dar și perioada necesară recuperării după acesta sunt percepute, la propriu, ca o senzație de durere.

Atunci când experimentăm un conflict cu o altă persoană, mintea noastră are obiceiul binecunoscut de noi toți de a rumega asupra întâmplării. Un mic vânticel primăvăratic se poate transforma în mintea noastră într-un adevărat uragan. Două sau trei minute de ceartă devin săptămâni întregi de gânduri negative. Acestobiceiesteunulfoartecostisitor. Pentru că, petrecând atât de multtimpîntr-o mare supărătoare de negativitate, ne supunem unui risc semnificativ de a dezvolta depresie clinică, alcoolism, tulburări alimentare sau boli cardio-vasculare. Studiile arată că, pentru a opri acest tip de reflectare asupra evenimentelor negative din trecut, este nevoie de două minute în care să ne concentrăm mintea la altceva. Practic trebuie să devenim atenți și să observăm lumea noastră interioară iar, de fiecare dată când avem îngrijorări sau gânduri negative, soluția este să ne mutăm gândul pe altceva, până când această pornire trece. Experimentând acest exercițiu simplu, veți observa că, într-un timp foarte scurt, perspective dumneavoastră se va schimba. Veți deveni mai pozitivi și mai optimiști.

Am identificat încă un obicei al minții noastre care are efecte negative în plan fizic, bio-chimic. Închei această serie de articole cu îndemnul de a începe să avem o viziune holistică asupra corpului și minții noastre. Ele nu sunt elemente separate ci se influențează direct, chiar dacă este tentant să nu luăm în considerare mintea și emoțiile noastre, pentru că sunt elemente abstracte pe care nu le putem palpa. Sper să vă fi inspirit să urmați exercițiile din toate cele 5 articole și să începem active să ne ocupăm de bunăstarea noastră nevăzută. Multă sănătate!

Partajează această știre

Lasă un răspuns