Te-ai gândit vreodată că poftele pe care le ai sunt de fapt semne care te anunță că organismul tău are anumite carențe? Astăzi mi-am propus să alcătuiesc un dicționar al poftelor noastre. Astfel vom putea să învățăm să ne ascultăm organismul și să îi înțelegem îndeaproape limbajul.
Pofta de sărat indică o carență de sodium în organism. Consumul regulat de legume fierte în abur poate reduce acest dezechilibru, eliminând pofta de sare. De asemenea, consumul de lapte proaspăt poate reduce semnificativ pofta de sărat. Este de preferat ca laptele să fie cât mai puţin procesat.
Pofta de dulce poate sugera un deficit de vitamina B sau un deficit de magneziu. Pentru a reduce această poftă putem introduce suplimente minerale în rutina noastră zilnică. De asemenea pofta nejustificată de dulciuri poate fi un semn de stres. În acest caz, o plimbare zilnică de 30 de minute ne va ajuta organismul să producă mai multă serotonină și astfel să ne simțim mai bine.
Pofta de carbohidraţi (orez, cartofi, paste, pizza) poate fi semn al lipsei de acizi graşi esenţiali. Ce facem în acest caz? Includem în meniu două linguriţe cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, ulei de argan alimentar sau ulei de pește.
Pofta de mâncare grasă este semn de lipsă de calciu. Calciul se găseşte, în mod natural, în boabele de muştar, ceapă, broccoli, legume, susan, ouă, brânză şi lactate în general.
Pofta de murături poate fi semn că obișnuim să consumăm prea mult alcool și grăsimi. Soluția este introducerea în alimentație a seminţelor, nucilor, alunelor şi fructelor.
Pofta de iute indică un nivel scăzut al zincului. Încercaţi să consumaţi banane, proteine (din carne roşie sau ciuperci, linte, soia, etc.), rădăcinoase, salată verde, nuci şi seminţe.
Pofta de amar este un semnal de alarmă pentru posibile afecţiuni cardiovasculare. Încercaţi să consumaţi cu moderaţie grapefruit şi începeţi să faceţi un minim de mişcare, în special exerciţii cardio.
Pofta de lactate poate transmite mai multe mesaje. Vă mai aduceți aminte de triptofan? Triptofanul este unul dintre precursorii serotoninei, hormonal fericirii. Această carență ne face, la propriu, mai nefericiți. Lipsa acestui aminoacid declanşează afecţiuni ale glandei pineale, care se manifestă prin insomnii, stress şi nervozitate. De asemenea pofta de lapte poate semnala apariția unor afecțiuni periculoase: osteoporoză, insuficienţă tiroidiană, insuficienţă renală, ciroză hepatică. Dacă suspectați vreuna dintre aceste afecțiuni, consultați de urgență medical dumneavoastră. Și, desigur, pofta de lapte ne anunță că avem o lipsă de calciu și fosfor.
Pofta de legume și fructe. În cazul în care obiceiurile noastre alimentare conțin în mare parte alimente procesate termic, s-ar putea ca organismul nostrum să aibă o lipsă de enzime. O altă cauză ar putea fi abuzul de carne, alcool sau cafea.
Acum că am învățat alfabetul poftelor noastre, putem lua decizii conștiente care să ne ajutesă ne simțim mai bine. Încercați să vă procurați ingredientele din surse cât mai natural și să reduceți consumul de alimente semi-preparate care sunt pline de grăsimi hidrogenate. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru apariția și dezvoltarea bolilor neuro-degenerative. Multă sănătate și un an nou îmbelșugat!
Irina Talvescu