Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, după cum ne informa ec. Radu Ion BUDAE în calitatea sa de manager, a fost recent dotată cu sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică ginecologică marca Karl Storz.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdomenului și oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavității abdominale. Acest tip de chirurgie este numită „chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.
În acest sens, am stat de vorbă cu medicul șef al secției de obstetrică-ginecologie, doamna doctor Melinda MITRANOVICI, medic primar obstetrician-ginecolog, care ne-a relatat în exclusivitate: „Ceea ce avem acum în dotare, acest turn laparoscopic este cel mai bun aparat existent la ora actuală pe piața internațională. Am optat pentru un turn cu dotări „2 în 1” care să ne permită să efectuăm și histeroscopii. Sistemul, foarte performant, se constituie dintr-o mulțime de componente cum ar fi: cameră video endoscopică, unitate de procesare video digitală, monitor color HDTV, pompe, canule, ace, pense, electrozi, histeroscop, unitate de electrochirurgie etc.
Vom începe întâi de toate cu histeroscopia pentru că această procedură se aplică la pacientele mai în vârstă, în special în ceea ce privește suspiciunile legate de cancerele uterine, fibroame intrauterine, tratamentul polipilor etc., toate acestea fiind intervenții minim invazive, cu recuperare rapidă, spitalizare redusă și, implicit, costuri mai mici. Nouă, ca și medici, ne eficientizează timpul și, în mod îmbucurător, crește satisfacția pacientelor, deoarece complicațiile postoperatorii și durerea după operație sunt mult diminuate, iar rezultatele estetice sunt foarte bune. Sistemul este o provocare pentru noi ca și practicieni pentru că ne dă posibilitatea să diversificăm tipurile de intervenții și, implicit, să tratăm o patologie diversă.
Vreau să mulțumesc și să-mi arăt recunoștința conducerii spitalului care vine, cu acest prilej, în întâmpinarea nevoilor pacienților, nu doar la nivelul municipiului, cât și la nivelul întregului județ.”
IoanVlad
Georgeta-Ileana Cizmaș