LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală are loc între 13 și 15 octombrie 2023, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din țări învecinate precum Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.
Artizanii LA PAS vor oferi o diversitate de produsealimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă. Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate șibrânzeturi de specialitate – toateacestea fac parte din ofertagastronomicăaediției din acest an.
Pe duratafestivaluluivor fi organizatedemonstrațiiale unorpracticitradiționale de gătit, precum preparareamagiunuluidupă o rețetă din ȚaraMomârlanilor, a piteiînțăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burdufrumenit pe jar, după o rețetă din MărginimeaSibiului.
Totodată, duminică participanții la festival sunt invitați la o degustare interculturală, pregătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a CentruluiCeh din București. Degustarea este precedată de masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”, la care sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-AsociațiapentruSusținereaAgriculturiiȚărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La evenimentvaparticipași Marius Tudosiei, de la BăcăniaVeche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.
Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.
Programul Festivalului
Vizitatorii sunt așteptațide vineri, 13 octombrie, începând cu ora 16.00, cândtoatestandurilevor fi deschise. Festivalulva fi lansatprintr-un moment artistic, „Hai LA PAS! Încetinește ritmul!”,pregătit de elevi de la ȘcoalaGimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.
Înfiecare zi,timișoreniișituriștii sunt așteptați la programul de concerte,variatșipentrugusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13.10.2023), iarbaFiarelor, KIDE-câștigătorulFestivalului Takt Fest din Novi-Sad, Bucium (sâmbătă, 14.10,2023), Sonatic, Delta Pe ObrazșiPartizan (duminică, 15.10.2023).
Întoateceletreizile de festivalparticipanțiivoraveaacces la expozițiaartistică„Connections”– un demerscolaborativ a șapteartiștiromâni, care expun o serie de colaje analog șidigitale, influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism șiartăstradalăcontemporană. Artiștiiexpozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta AbabeișiRuxandraNiculae.
Totodată, publicul are accesgratuit la o selecție de filmepe teme de sustenabilitatecare vor fi prezentate pe timpulfestivalului, înparteneriat cu EU Youth Cinema: Green Deal șiForumul Cultural Austriac.
Programul de ateliere
Peste 30 de atelierevor fi organizatepentrucopii, adulțisauseniori, abordândtemeincitante precum accesul la apăîncondiții de siguranță, educațiesenzorială cu plantearomatice, alimentațiesănătoasă, risipaalimentară, impactulmodei fast-fashion șipractici de consumsustenabilîndomeniulvestimentar. Un element de noutateînediția din acest an estecă o partedintreatelierele din cadrulfestivalului sunt organizate de tineri, eleviimplicațiînprogramuleducaționalLA PAS: educațiepentruschimbare, care și-au asumatrolul de a transmitemaideparte din experiențaproprie.
Eco Playground Ecologos, organizatîncolaborare cu Asociația Seneca, este un spațiuinteractivundecopiii pot aflatotuldespreAmprentaEcologicășiva fi deschispentrujoacășiînvățare pe întreagaperioadă a festivalului.
Festivalulsubscrieconceptelor de sustenabilitateșisolidaritate, celebrândproducțiașiconsumulsustenabilșipromovând principii de viațăsustenabilă. Încadrulevenimentuluinu se comercializeazăapăîmbuteliată, iarparticipanții sunt încurajațisăîșiaducăpropriul recipient cu apă. Nu se folosescambalaje de plastic de unicăfolosință, se colecteazăselectivgunoiulși se încurajeazăconsumulresponsabilșireducerearisipeialimentare.
Accesulpublicului la festival este liber, princontribuțiafinanțatorilorșiimplicareapartenerilorșivoluntarilor LA PAS.
ToatedetaliiledespreprogramulFestivalului LA PAS se pot regăsiaici:https://la-pas.cries.ro/
FestivalulesteorganizatîncadrulProgramului LA PAS / Slowing Down, parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – CapitalăEuropeană a Culturii” șiestefinanțat de cătreMunicipiulTimișoara, prinCentrul de Proiecte.
Partener: STPT
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, ZileșiNopți
Partenerisecțiunea film: EU Youth Cinema: Green Deal, Forumul Cultural Austriac
///
Asociația CRIES – Centrul de ResursepentruInițiativeEtice&Solidare, Timișoara
www.cries.ro
www.facebook.com/AsociatiaCRIES
www.youtube.com/user/asociatiaCRIES
Parteneripentru o economiedurabilă
Programul LA PAS
www.la-pas.cries.ro
www.facebook.com/lapas.cries
www.instagram.com/la.pas.timisoara Program încadrulTimișoaraCapitalăEuropeană a Culturii 2023