La ce trebuie să fie atenți consumatorii când achiziționează pește sau produse din pește? InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont .
Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :
– Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.
– Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ”, prezintă rupturi , suprafață a pielii discontinuă etc.
– Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;
– Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .
– Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;
– Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;
– Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .
– Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin ;
– Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murder ;
– Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .
– Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate , întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .
– Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;
Scanează conservele de pește cu Aplicația GRATUITĂ InfoCons!
Cu ajutorul aplicației InfoCons , consumatorii afla rapid și ușor ce scrie pe eticheta conservelor de pește . Astfel , printr-o simplă scanare a codului de bare de pe conservele de pește , consumatorii află :
– Alergenii ;
– Ingredientele ;
– Cantitatea de zahăr ;
– Cantitatea de sare ;
– Tipurile si numericul de E-uri (aditivi alimentari) ;
– Caloriile ;
Distanța de alergare , mers sau pedalat pentru arderea caloriilor din produsul scanat .