Echilibrarea bugetară din pix, făcută de premierul demis Cîțu, este contestată de conducerea Consiliului Județean Hunedoara și de majoritatea primarilor din județ. La rectificarea de zilele trecute, Consiliul Județean Hunedoara a primit mai puțin de jumătate din suma solicitată, iar toți banii alocați, 3.8 milioane de lei, vor fi utilizați pentru asigurarea funcționării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.
Un fapt grav semnalat de conducere Consiliului Județean Hunedoara este discrepanța foarte mare între fondurile asigurate primăriilor conduse de primari PNL și celor conduse de primari PSD. De altfel, mai mulți primari social-democrați au fost prezenți la Consiliul Județean Hunedoara și la întâlnirea cu prefectul județului Hunedoara pentru a-și face cunoscute nemulțumirile.
”Este de neînțeles modul cum au fost repartizați banii, pe ce criterii. Nu s-a ținut cont de numărul de proiecte, de numărul de locuitori, de necesarul de bani comunicat. Nu s-a ținut cont de nimic. Practic peste 80 la sută din bani s-au dus către primăriile PNL. Să vă dau niște exemple: comuna Balșa (PNL) cu 789 de locuitori, primește 400.000 de lei, deci 506,97 de lei/cap locuitor, comuna Băcia (PSD) cu 1842 de locuitori, primește 50.000 de lei, adică 27,14 lei/cap locuitor, comun Crișcior (PNL) cu 3778 locuitori, primește 107,4 lei/ cap locuitor, iar Dobra (PSD) primește 0 lei. Judecați și dumneavoastră!”.
Împărțirea fondurilor, așa cum fost gândită de guvern, afectează grav o parte însemnată a comunelor din județ, în special pe cele mici. Este vorba despre comunele conduse de primari PSD, care au primit, la ultima alocare bugetară, 0 lei sau ridicola sumă de 50.000 de lei. Sunt comune care au proiecte europene în derulare și care aveau nevoie de ajutor financiar, în principal, pentru cofinanțări.
Nici municipiile și orașele nu o duc mai bine, pentru că majoritatea s-au trezit cu zero alocări. Municipiul Lupeni, de exemplu, se confruntă cu această situație pentru prima dată în ultimii 30 de ani.
Lucian Resmeriță, primarul Municipiului Lupeni: ”Am făcut solicitare pentru 3 milioane de lei, să asigurăm cofinanțarea pentru fondurile europene. Niciodată în 30 de ani nu am primit așa tratament, suntem dezamăgiți, dar trecem cumva peste toate”.
Orăștia s-a ales cu o rectificare negativă în valoare de 400.000 de lei, iar municipiul Hunedoara, campion la atragerea de fonduri europene și guvernamentale nerambursabile, nu primește nici de această bani.
Primarul Municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a calificat drept ridicolă și de neînțeles această situație. El a spus că deși suntem în 2021, nu există niște principii clare după care se alocă acești bani din Fondul de Rezervă, nu se fac niște analize concrete, nu se ține cont de necesitățile reale ale comunităților. Municipiul Hunedoara nu avea nevoie de bani, dar nici Deva și nici Petroșaniul nu aveau acum nevoie de bani. Banii trebuiau să ajungă la comune, pentru că ele au nevoie de sprijin să se dezvolte. ”Acest guvern nu a lucrat decât pentru o anumită zonă politică. Este o catastrofă de guvern, nu dă nicio explicație, nu spune în ce direcție vrea să ducă țara”, declară primarul Dan Bobouțanu.
Ciprian Achim, primarul comunei Lelese: ”Am două milioane de euro atrași în urmă cu șase ani. La vremea aia aveam cofinanțarea asigurată, dar inflația a crescut foarte mult peste ce am estimat, prețurile s-au tot modificat. De unde să știu ce vremuri vin. Faceți ceva și ajutați-ne! Dacă primeam 200.000 de lei acum terminam un proiect pe fonduri. Erau bani care intrau în România. Mai am un proiect de 300.000 de mii de euro la care mă gândesc să renunț”.
După încheierea conferinței de presă, conducerea Consiliului Județean Hunedoara și delegația primarilor s-au întâlnit cu prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, în încercarea de a clarifica această situație delicată în care se află unele primării hunedorene. Prefectului i s-a reproșat faptul că a acordat primăriilor un termen foarte scurt pentru a răspunde în legătură cu necesarul de sume, dar și faptul că nu a luat atitudine în momentul în care a fost publicată hotărârea cu repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Totodată, s-a convenit că se vor face demersuri pe lângă Guvern pentru corectarea acestor neajunsuri, pentru a nu lăsa comunitățile mici fără proiecte și finanțări.
Biroul de presă