În anul 2018 activitatea jandarmilor hunedoreni a vizat intensificarea misiunilor specifice, în special în domeniul gestionării adunărilor publice, prin protecţia participanţilor şi prevenirea tulburării ordinii de drept, de menţinere a ordinii publice, atât independent, cât şi împreună cu efectivele de poliţie, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii pe întreg cuprinsul judeţului şi creşterea siguranţei cetăţeanului.
În această perioadă au fost executate 776 misiuni de asigurare a ordinii publice din care 79 misiuni cu ocazia manifestaţiilor de protest, 519 misiuni la manifestări cultural-artistice și religioase, 169 misiuni la manifestări sportive, 7 misiuni la manifestări electorale cu ocazia Referendumului pentru modificarea Constituției şi 2 misiuni pe timpul vizitelor oficiale.
Semnificativ este faptul că pe timpul misiunilor de asigurare a ordinii publice nu au fost înregistrate tulburări ale ordinii de drept sau confruntări între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine.
Totodată au fost executate 143 misiuni de intervenţie cu 13,49 % mai multe misiuni decât în anul precedent. Acestea au constat în: 40 intervenţii pentru aplanarea unor conflicte; 72 intervenţii pentru asigurarea funcţiei de sprijin la producerea unor situaţii de urgenţă; 12 intervenţii în sprijinul Poliţiei; 19 intervenţii în alte situaţii.
În anul 2018 jandarmii au executat 6.911 misiuni de menţinere a ordinii publice folosind 13.545 jandarmi.
Astfel, în baza planului de cooperare încheiat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara, jandarmii au participat în 1.239 patrule mixte de menținere a ordinii publice, concomitent cu executarea a 466 patrule independente în sistem integrat, 1.027 patrule în zona instituţiilor de învățământ, 997 misiuni în zona obiectivelor din competenţă, 470 patrule auto speciale de intervenție, 193 patrule speciale de intervenție antiteroriste.
Toate aceste misiuni au dus la scăderea ratei infracționalității stradale cu un procent de 6% față de anul precedent şi creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, fapt rezultat din analizele întocmite în comun cu I.P.J. Hunedoara.
De asemenea, jandarmii s-au implicat activ în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ, unde au fost executate peste 1.000 de acţiuni independente la cele 36 de licee şi şcoli generale date în responsabilitate, care însumează peste 21.000 elevi din învățământul preuniversitar.
Pe linia misiunilor antiteroriste, ca o măsură la acţiunile teroriste din Europa, au fost executate, alternativ cu colegii de la S.I.A.S. din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara, aproape 200 de misiuni, care au vizat obiective de importanţă deosebită, precum şi locuri cu public numeros, în scopul descurajării unor eventuale atacuri.
În anul 2018 au fost executate 2.519 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane, cu 5.038 jandarmi montani. Pentru îndeplinirea misiunilor de mare complexitate în mediul montan, la nivelul unităţii noastre au fost operaţionalizate două echipe de intervenţie constituite în Valea Jiului, și respectiv Țara Hațegului, cu efective cu un grad ridicat de pregătire și dotare conform standardelor în vigoare.
Jandarmii montani au desfăşurat independent sau cu salvamontiştii 41 acţiuni de căutare şi salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate în zona montană la care au participat 139 jandarmi montani, fiind salvate 47 de persoane.
Pe linia aplicării prevederilor legale au fost constatate 210 fapte de natură penală cu 187 autori identificaţi. De remarcat este că 131 fapte de natură penală au fost constatate în cadrul dispozitivelor independente, iar 79 au fost constatate în comun cu efectivele de poliţie sau alte instituții. Ponderea infracţiunilor constatate, atât independent, cât şi în comun cu poliţia, o reprezintă infracţiunile comise în mediul urban în proporție de 90%.
Au fost aplicate 1.442 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de peste 450.000 lei.
În proporție covâșitoare faptele contravenționale sancționate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenționale referitoare la regimul silvic sau prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
În anul 2018 au fost executate 1.229 mandate de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea.
De asemenea, au fost realizate 151 acţiuni de prevenire în 130 de locaţii, cum ar fi: instituţii de învăţământ, staţiuni montane, precum şi cluburi sportive care activează pe raza judeţului Hunedoara.
Pe linie de pază și protecție instituțională, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara asigură paza la 22 obiective, cu un efectiv de 40 jandarmi pe zi. Semnificativ este faptul că misiunile de pază şi protecţie au fost executate în condiţii foarte bune şi nu au fost înregistrate evenimente negative.
În vederea eficientizării misiunilor de pază şi protecţie și creşterea gradului de securitate a obiectivelor, la nivelul unității s-a înființat Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor. Totodată, în baza analizelor comune, beneficiarii de pază au reevaluat și completat sistemele tehnice de pază de la sediile proprii.
Până în prezent, au fost conectate la Dispeceratul de monitorizare obiectivele proprii și s-a evaluat funcționarea sistemul într-o perioadă de 12 luni, constatându-se că este eficient și viabil. În perioada următoare se va urmări relocarea Dispeceratului în clădirea noului comandament și conectarea tuturor obiectivelor asigurate cu pază cu efective de jandarmi la acesta, având în vedere că toți beneficiarii de pază și-au dat acordul pentru realizarea conexiunii.
În perioada analizată au fost asigurate cu pază şi protecţie 702 transporturi de produse cu caracter special.
De asemenea, a fost asigurată paza şi protecţia la 57 de transporturi de bunuri şi valori, precum şi a 746 transporturi de corespondenţă clasificată, în cooperare cu Direcţia Judeţeană de Informaţii Hunedoara.
În perioada de referinţă, prin sistemul unic de urgenţă „112” s-au înregistrat peste 4.820 apeluri primite de jandarmi concretizate prin executarea a 118 acţiuni de intervenţie.
Au fost monitorizate peste 900 transporturi de produse cu caracter special sau de valori, asigurate de efectivele unităţii noastre sau transporturi aflate în tranzitarea judeţului.