Iustin Cionca: „Din bilanţul anului 2022 se vede succesul alocării a 60% din bugetul Consiliului Judeţean către investiţii!”

Anul în care a sărbătorit 30 de ani de existenţă a fost şi unul dintre cei mai buni din istoria Consiliului Judeţean Arad! Instituţia a dirijat 60% din bugetul său pentru investiţii şi a cerut şi unităţilor din subordinea sa să pună accentul pe dezvoltare.

Anul acesta, Consiliul Județean Arad a ajuns la 1,5 miliarde lei – valoarea proiectelor europene depuse începând cu anul 2014.

Accentul este pe două domenii prioritare: infrastructura rutieră și sistemul de sănătate publică. Suma de 1,5 miliarde lei nu include proiectul drumului expres Arad-Oradea, evaluat la peste 2 miliarde euro.

Aceste cifre indică faptul că la nivel administrativ Consiliul Județean Arad este unul dintre cele mai eficiente din România în domeniul accesării fondurilor europene. La prima ședință a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Vest, preşedintele Iustin Cionca a propus și a obținut reducerea de la 25% la 17% a cofinanțării proiectelor europene depuse de întreprinderile mici și mijlocii din județul Arad, în vederea facilitării accesării fondurilor europene și de către mediul privat.

Consiliul Județean Arad are depuse 21 de proiecte de finanțare pe fonduri europene pentru infrastructură rutieră și sănătate publică, dar are în vedere şi domeniul dezvoltării turistice, culturale, pentru infrastructura de sport, tineret și agrement, serviciile sociale de la nivelul județului.

În luna decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a preluat preşedinţia Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, punctând în cadrul investiturii că descentralizarea Programului Operaţional Regional, în premieră, care aduce 1,1 miliarde de euro vestului României, va accelera dezvoltarea întregii regiuni, cu efect chiar asupra euroregiunii.

Astăzi, în județul Arad sunt deschise șantiere a căror valoare a ajuns să depășească deja 5 miliarde de euro și discutăm aici despre investiții publice, nu și despre cele private, care la rândul lor însumează miliarde de euro. Includem în cele 5 miliarde de euro şi proiectele guvernamentale pentru calea ferată Arad-Deva şi Arad-Timişoara, dar şi creşterea capacităţii reţelei de energie electrică. În ce priveşte investiţiile private, la Consiliul Județean a fost prezentat cel mai mare proiect de parc fotovoltaic din Europa, pentru care se muncește în județul Arad, la Grăniceri și Pilu.

Asta înseamnă eficiența unei administrații județene, care lucrează cu fonduri europene și aduce cu cofinanțări de 2-5% sute de milioane de euro din bani europeni.

Asta înseamnă respectul față de comunitatea care te-a investit, să găsești chiar și în condiții de austeritate, de criză financiară, de pandemie, resurse pentru a investi și a continua dezvoltarea.

Echipa de conducere a Consiliului Judeţean Arad este formată din Iustin Cionca, preşedinte, şi vicepreşedinţii Răzvan Cadar şi Ionel Bulbuc.

Drumul expres Arad-Oradea

Cel mai mare proiect al Consiliului Judeţean Arad, în parteneriat cu CNAIR, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Arad şi Primăria Oradea este drumul expres Arad-Oradea. Acesta va avea 12 noduri rutiere – 6 în județul Bihor şi 6 în județul Arad. Nodurile din judeţul Arad vor fi următoarele:

1. Km 74+750 – Nod rutier DN 79 (Chișineu Criș)

2. Km 93+300 – Nod rutier DJ 792C (pe sector între Curtici şi intersecția DJ 792C cu DN79)

3. Km 106+350 – Nod rutier Varianta de Ocolire Arad Nord

4. Km 108+600 – Nod rutier DJ 709B (pe sector între Arad şi Șofronea)

5. Km 114+070 – Nod rutier DJ 709C (la ieșirea din Arad spre Variașul Mic) și drum de legătura cu zona industrială Arad Nord în lungime de 3 km

6. Km 119+500 – Nod rutier pe DN 7 şi legătura cu autostrada A1

Pe traseul drumului expres vor fi prevăzute 3 parcări de scurtă durată, dintre care două în județul Bihor şi una în județul Arad la km 95+250, după nodul rutier cu  DJ 792C (Curtici); 2 spații de servicii tip S1 câte unul în fiecare județ, cu grup sanitar public, mese acoperite, parcări de camioane, autovehicule, autobuze, benzinărie, comerț și alimentație publică; un spațiu de servicii tip S2 în județul Arad lângă nodul rutier DN 79 (Chișineu Criș), care va cuprinde service auto, restaurant, benzinărie, grupuri sanitare publice, spații de cazare. Pe viitor are prevăzută extinderea cu o parcare securizată pentru camioanele de mare tonaj;  4 centre de întreținere și coordonare, două în județul Bihor și două în județul Arad, în nodul de la Chișineu-Criș și în cel de la DJ 709B (între Arad-Șofronea). Aceste centre sunt plasate în interiorul nodurilor rutiere pentru utilizarea eficient a spațiului şi pentru a avea acces în ambele directii.

În judetul Arad, pentru traversarea cursurilor de apă și supratraversarea drumurilor sau căilor ferate mai importante au fost prevăzute următoarele poduri și pasaje:

– pod peste Crişul Negru la Zerind, în lungime de 1003 m

– pod peste Crișul Alb, la Chișineu-Criș, în lungime de 1073 m

– pasaj peste linia de cale ferată Nădab-Grăniceri și DN79A Chișineu-Criș- Vărșand, în lungime de 790 m

– pasaj peste linia CF Curtici Arad și DJ709B (Șofronea-Arad) în lungime de 790 m

– pasaj peste linia DJ709C (Arad Variașul Mic) în lungime de 152 m.

Ultimul tronson din Centura Aradului intră în execuţie

Preşedintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a semnat în prezența premierului României, Nicolae Ciucă, cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Aradului (pe care însă îl va depăși drumul expres Arad-Oradea). Este vorba de șoseaua de centură Fântânele-Vladimirescu-Arad, cu un pod nou peste Mureș la Fântânele și un pasaj peste calea ferată la Vladimirescu.

Prin acest proiect, Consiliu Judeţean va asigura legătura între două drumuri naționale, DN69 Arad-Timișoara și DN7 Arad-Deva, dar și racordarea la Autostrada Nădlac-Arad-Timișoara. Este o lucrare în valoare de 308 milioane lei. Termenul de finalizare a lucrării este de 19 luni. Traseul centurii pornește din Drumul Național 69 Arad- Timișoara, traversează calea ferată Timișoara – Arad și un pod peste Mureș, ocolește localitatea Vladimirescu și intersectează DN 7 Deva – Arad.

Centura Arad-Est va avea o singură bandă pe sens, un pasaj peste Calea Ferată Timișoara – Arad și un pod peste Mureș și va avea o lungime totală de 11 km.

Pe traseul variantei sunt prevăzute 5 intersecții giratorii și 2 intersecții în T.

La marginea carosabilului centura este prevăzută cu pistă dublă pentru biciclete, de 3 metri lățime pe 7 kilometri din traseu, cu excepția podului peste Mureș unde pista de biciclete este prevăzută pe pod.

115 km de drumuri noi

Consiliul Județean a construit, de la zero, 115 km de drumuri județene, în ultimii patru ani! Pentru majoritatea, Consiliul Județean a folosit fonduri europene. Cele 115 de kilometri drumuri judeţene noi erau până acum fie de pământ, fie doar pietruite, iar acum au primit pentru prima dată covor de asfalt.

Este vorba despre drumurile:

*Sânpetru German-limită judeţ Timiş (spre comuna Gelu);

*Sânmartin-Socodor;

*Socodor-Nădab;

*Sânmartin-Șimand-Olari-Caporal Alexa;

*Dieci-Dezna;

*Lipova-Şiştarovăţ-limită judeţ Timiş;

*Zăbalţ-limită judeţ Timiş;

*Buteni-Păulian-Berindia-Revetiș-Dieci-Pescari-Iosaș-Gurahonţ;

*Nădlac-Pereg.

La aceste drumuri se va adăuga ultima porţiune din centura Aradului, pe traseul Arad-Fântânele-Vladimirescu, în lungime de 11 km.

Consiliul Judeţean a făcut aceste investiţii pentru a prelua din traficul de pe drumurile naţionale din jurul municipiului Arad, pentru a scurta distanţele până la municipiul Arad şi pentru a facilita dinamica forţei de muncă înspre zonele industriale ale municipiului Arad.

Proiecte strategice pe drumurile judeţene

Consiliul Judeţean are șantiere pe peste 750 km de drumuri județene, unele deja finalizate, alte în diferite faze de execuție, iar în primăvară ne pregătim de începerea lucrărilor la drumurile din nordul județului Arad: Șicula-Gurba-Cermei, Șepreuș-Cermei, Cermei-Vasile Goldiș-Beliu, Cermei-Berechiu-limită de judeţ spre Bihor și DN 79-Mișca-Vânători-Apateu-Berechiu, prin Programul Operaţional Regional, proiectul strategic al Consiliului Judeţean pe următorul ciclu de finanţare, în valoare de peste 40 de milioane de euro.

Consiliul Judeţean Arad a depus trei proiecte pentru finanţare şi prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, respectiv modernizarea drumurilor Mâsca-Măderat-Arăneag, Lipova-Șiștarovăț-Cuveșdia-limită județ Timiș, Dieci-Dezna.

Anul acesta s-a lucrat pe patru șantiere mari, în judeţ. În total, tronsoanele în lucru se întind pe 75 de kilometri, au o valoare de aproximativ 180 de milioane de lei și sunt realizate în cea mai mare parte din fonduri europene.

Cel mai mare șantier și cele mai avansate lucrări sunt pe drumul Arad – Pâncota – Buteni, pe tronsoanele Arad – Pâncota și Pâncota – Buteni. De asemenea, s-a lucrat la drumul Socodor – Nădab, parte a proiectului de modernizare a rețelei de drumuri între Chișineu-Criș și Curtici. La drumul judeţean Dieci – Dezna lucrările sunt finalizate în proporție de peste 50%.           

De anul acesta se circulă în condiţii foarte bune pe tronsoane de drum ca Arad-Șiria-Pâncota sau Bârsa-Sebiș-Moneasa. Consiliul Judeţean a recepţionat, anul acesta, tronsoanele modernizate de drum Sânmartin-Socodor-Caporal Alexa şi Bârsa-Sebiș-Moneasa.

Exemplu de bune practici la nivel european

Proiectul de modernizare a drumurilor transfrontaliere județene din Arad, finanțat din fonduri europene, a fost desemnat anul acesta un exemplu de bune practici la nivelul Confederației Europene a Autorităților Locale. Detaliile proiectului au fost publicate pe pagina de internet a Confederației, considerându-se că în cauză este vorba de mult mai mult decât un proiect de infrastructură – este un exercițiu de coeziune socială pe granița româno-maghiară.

Consiliul Județean Arad a câștigat întregul buget destinat pentru modernizarea de drumuri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VA România-Ungaria: Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab.

În cadrul proiectului, primăria orașului Curtici a construit centura de ocolire a orașului Curtici.

De asemenea, tot din fonduri europene s-au realizat alte drumuri în proximitatea frontierei: Nădlac-Peregu Mare, Pecica-Turnu și Dorobanți-Macea.

Important de amintit este că pe această rută, la Grăniceri și Variaș funcționează două puncte temporare de trecere a frontierei, care se vor permanentiza în perioada următoare, facilitând și mai mult accesul la locurile de muncă din zona transfrontalieră!

Proiectul in valoare de 13,8 milioane de euro a fost finanțat prin Programul Interreg și a constat din modernizarea rețelei de drumuri județene transfrontaliere. El facilitează mobilitatea forței de muncă de pe ambele părți ale graniței înspre zonele industriale din Arad. Așadar, este într-adevăr un proiect de coeziune socială transfrontalieră, cu impact asupra calității vieții comunităților de pe cele două părți ale frontierei.

Asociere pentru piste de biciclete

Consiliul Județean Arad va participa la implementarea proiectului „Cu bicicleta prin vest-traseu cicloturistic”, proiect care va fi depus pentru finanțare din P.N.R.R., Componenta 11 – Turism și cultură. Este un proiect care ne pune în legătură directă cu județele vecine, fiind necesară o asociere cu  Consiliile județene din Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, pentru a pune în valoare zona de vest a țării.

Vorbim despre un traseu cicloturistic unitar, care poate să facă legătura între obiectivele de interes istoric, social-economic sau turistic din cadrul fiecăruia dintre cele patru județe: Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

Pista va intra în județul Arad prin comuna Secusigiu și va traversa comunele Felnac, Zădăreni, municipiul Arad, orașul Pecica, comunele Semlac, Șeitin, orașul Nădlac, iar pe al doilea traseu traversează comunele Birchiș și Săvârșin. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean Arad a solicita aprobare din partea tuturor consiliilor locale de pe traseul pistei de biciclete.

Proiecte pentru Matern-Pediatrie, Radioterapie, Cardiologie

Continuăm să construim și să dotăm spitalele, chiar dacă în ultimii 6 ani am generat proiecte de investiții de 220 de milioane de euro în domeniul sănătății publice arădene, prin construirea de spitale noi și dotare cu aparatură medicală modernă, computere tomograf, RMN, aparate angiograf.

În ultimele zile ale lunii decembrie, Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre cele 42 care au îndeplinit criteriile de eligibilitate și vor intra în următoarea etapă de analiză, trei proiecte sunt ale Consiliului Judeţean Arad:

-construcţia Complexului Matern-Pediatrie;

-radioterapia, pentru Spitalul de Oncologie;

-modernizarea cardiologiei.

Bugetul total solicitat de Consiliul Judeţean Arad pentru cele trei obiective este de 143 de milioane de euro, care nu includ taxa pe valoare adăugată.

În urma aplicării criteriilor de prioritizare, din cele 42 de dosare eligibile vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR. Dar având în vedere că cele 42 de proiecte, printre care şi cele trei ale Consiliului Judeţean Arad, au trecut de prima evaluare a Ministerului, deci sunt considerate necesare şi corecte, ele vor beneficia de finanţare chiar dacă nu fiecare dintre ele în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Complexul Matern-Pediatrie, Radioterapia şi Cardiologia au trecut de primul filtru PNRR şi asta ne bucură, pentru că am muncit mult pe aceste proiecte. Suntem în competiţie, printre altele, cu Capitala, cu Ministerul Apărării, cu Timişoara, Constanţa, Cluj, cu marile centre medicale din România, şi faptul că am avut curajul să abordăm aceste investiţii, să depunem aceste proiecte, în completarea a ceea ce am făcut deja la Spitalul Judeţean din Arad, dovedeşte că suntem foarte angajaţi în modernizarea sănătăţii publice arădene. Noi am realizat proiecte în valoare totală de 220 de milioane de euro pentru spital, unele sunt deja finalizate, altele în curs de finalizare, altele le-am depus acum. Este o muncă permanentă, din punct de vedere administrativ, pentru dotarea, extinderea şi modernizarea spitalului.

Lista finală a spitalelor finanţate prin PNRR va fi pusă în transparență decizională în luna ianuarie și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Consiliul Judeţean Arad este aproape de finalizarea integrală a construcţiei spitalului de Oncologie, în municipiul Arad, a Spitalului de Psihiatrie de la Căpâlnaş. La finalul lunii decembrie, cu aproape jumătate de an în avans, s-au încheiat lucrările la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, urmând echiparea cu aparatură medicală.

Modernizăm pavilionul central al fostului Spital Municipal

Ministrul Dezvoltării a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea pavilionului central al fostului Spital Municipal din Arad, astăzi inclus în Spitalul Județean. Lucrările în valoare de peste 15 milioane de lei vor fi finanțate prin PNRR!

Este o veste așteptată cu atât mai mult cu cât investiția va repune în valoare una dintre cele mai vechi clădiri din Arad, care se modernizează în interior și este renovată în exterior.

Investiția presupune creșterea calității spitalizării, soluții moderne pentru eficiența energetică a clădirii, pentru acoperiș și fațade, inclusiv recompartimentarea spațiului pentru a crește confortul pacienților.

Modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal este o parte a strategiei Consiliului Județean de Arad de îmbunătățire a sistemului de sănătate publică din județ. Vă reamintim că proiectul a fost depus de Consiliul Județean Arad în luna aprilie, la două săptămâni după preluarea clădirii Spitalului Municipal de la Primăria Arad.

Opt milioane de euro pentru protecţia anti-Covid

Consiliul Județean Arad a implementat trei proiecte din fonduri nerambursabile, în valoare totală de 8 milioane euro, prin care s-au achiziționat 1024 echipamente medicale și milioane de bucăți de echipamente de protecție personală, pentru a contracara efectele pandemiei și a asigura consolidarea capacităţii de gestionare a crizelor sanitare la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Echipamente medicale noi: încă un angiograf şi un computer tomograf

Încă un angiograf periferic și un nou computer tomograf au fost cumpărate de Consiliul Județean și predate spitalului judeţean, anul acesta. Pentru amplasarea angiografului, Consiliul Judeţean a construit şi un spaţiu special în incinta Spitalului Judeţean.

Angiograful periferic și computerul tomograf cumpărate de Consiliul Județean pentru spital au în total valoarea de 1 350 000 euro.

Angiograful periferic deservește Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în regim ambulatoriu, și cu ajutorul lui se vor efectua și proceduri pentru tratarea arterelor periferice, adică, într-un limbaj popular, se va putea preveni în unele cazuri amputarea picioarelor.

Computerul tomograf achiziționat de Consiliul Județean Arad este un CT de tip multislice (128 slice-uri), care va deservi pacienţii care vin la spital în regim ambulatoriu. Este al treilea computer tomograf achiziționat de Consiliul Județean pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Noi linii de gardă la Spitalul Judeţean

Consilierii județeni au aprobat înființarea a patru linii de gardă continue la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, după cum urmează:

-1 linie de gardă continuă în specialitatea anestezie și terapie intensivă – Secția clinică ATI I;

-1 linie de gardă continuă în specialitatea anestezie și terapie intensivă – Secția clinică ATI II;

-1 linie de gardă continuă în specialitatea medicină internă – Secția Clinică Medicină Internă I;

-1 linie de gardă continuă în specialitatea medicină internă – Compartiment Îngrijiri Paliative Ghioroc.

Introducerea acestor linii de gardă este importantă pentru buna desfășurare a actului medical, în condițiile în care vorbim despre secții care trebuie să asigure permanența pentru un număr mare de pacienți. În paralel cu activitatea din secții, medicii de gardă sunt cei care efectuează consulturile de specialitate pentru pacienții care se prezintă în Unitatea Primire Urgențe. În cazul secțiilor ATI, medicii trebuie să asigure atât partea de terapie intensivă, cât și anestezia pentru intervențiile chirurgicale de urgență.

În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad sunt aprobate și funcționează 35 de linii de gardă destinate asigurării continuității asistenței medicale, astfel:

• 21 linii de gardă destinate secțiilor și compartimentelor cu paturi;

• 2 linii de gardă destinate Laboratorului clinic de analize medicale și Laboratorului clinic de radiologie și imagistică medicală;

• 2 linii de gardă destinate UPU-SMURD;

• 10 linii de gardă la domiciliu.

Sprijin, burse şi proiecte pentru învăţământul special

În anul serbării centenarului acestei unităţi de învăţământ, Liceul Special „Sfânta Maria” derulează o serie de proiecte necesare pentru funcționarea instituției. Printre altele, un proiect care vizează amenajarea unui teren de sport și a unor locuri de joacă. Consiliul Județean a preluat terenul pe care se va realiza investiția. Urmează ca terenul să fie eliberat, construcțiile existente să fie demolate și întregul amplasament să fie pregătit pentru investiție.

Liceul Special «Sfânta Maria» reprezintă una dintre instituțiile educaționale de referință ale Aradului, mai ales că activează într-un domeniu sensibil, dar necesar, cel al copiilor cu cerințe speciale.

Liceul Special „Sfânta Maria” are o importanță deosebită pentru întregul județ, cu un număr de 264 elevi care frecventează cursurile, ocupând întregul palier educațional, de la grădiniță până la cursuri postliceale. Consiliul Judeţean a finalizat un alt proiect important la acest liceu: reabilitarea clădirii principale, pentru eficientizarea termică și economică a acesteia.

Aproximativ 360 de burse sociale, de merit, de studiu și de performanță au fost acordate elevilor cu nevoi speciale din unitățile de învățământ special, aflată în administrarea Consiliului Județean Arad, în anul școlar 2022-2023.

Cuantumul burselor oferite elevilor cu nevoi speciale, aprobat în octombrie, în număr de 344, a fost completat cu încă două burse de merit și 11 burse sociale, numărul burselor ajungând la 357. Suplimentarea s-a realizat ca urmare a propunerii venite din partea Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

Consiliul Judeţean Arad a venit în sprijinul elevilor, prin acordarea de burse atât celor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, cât și celor care se confruntă cu probleme sociale și pentru care acest stimulent financiar contribuie la prevenirea abandonului şcolar.

Un pas important pentru învăţământul profesional

Anul acesta, Consiliul Județean Arad și Districtul Tübingen din Germania, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, au reînfiinţat o clasă de tâmplărie de învățământ dual accesibilă oricărui tânăr, între 14-26 ani. 

În cadrul proiectului, profesori de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” au plecat într-o vizită în Germania pentru a organiza, împreună cu partenerii din Tübingen, ultimele detalii  pentru pornirea clasei de tâmplărie, din luna septembrie 2022.

Cursanții clasei de învățământ dual tâmplărie beneficiază de cazare, masă și o bursă lunară în valoare de 200 de lei.  Ei sunt instruiți de profesori de la Arad și Tübingen, Germania.

Mulțumim Fundației Baden-Württemberg din Germania, care prin Programul Walter Hallstein finanțează județul Arad în acest proiect.

La Compania de Apă au scăzut cheltuielile şi au crescut veniturile

În ultimii șase ani, au fost realizate investiții de aproximativ 475 milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, care au fost făcute pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din județul Arad. În cifre, proiectul de extindere a rețelei a cuprins două faze:

Faza I: 328 milioane lei, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

Faza II: 148,4 milioane lei, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare.

Cea de a doua fază este realizată 99%, însumând 10 contracte care vizează aglomerările urbane din Arad, Fântânele, Curtici, Sântana, Ineu, Șiria, Pâncota, Păuliș, Nădlac și Pecica.

Cel mai important furnizor de servicii din județ este Compania de Apă, care are proiecte în valoare de 500 de milioane de euro, lucrări care înseamnă modernizarea, extinderea și introducerea apei potabile în localitățile din județ, modernizarea, extinderea și introducerea canalizării, modernizarea și construirea de stații de epurare.

De asemenea, instituția asigură mentenanța rețelelor existente, cât și intervenția în caz de avarii.

Am promis eficientizarea activității Companiei de Apă, o instituție foarte importantă pentru județul nostru, cu o responsabilitatea imensă, nu doar în furnizarea apei potabile și a serviciilor de canalizare și de tratare a apei uzate, ci mai ales prin investițiile majore pe care le implementează, în marea lor majoritate acestea fiind din fonduri europene.

Creșterea profitului companiei este dată de creșterea veniturilor de exploatare, cu circa patru procente, dar și de o scădere a cheltuielilor cu circa 3,7%. Profitul este reinvestit atât în cofinanțarea unor lucrări, cât și în dotarea Companiei cu utilaje, pentru a asigura mentenanța rețelelor în regie proprie. De asemenea, din veniturile suplimentare s-a reușit și acoperirea costurilor legate de creșterea prețului la energie electrică.

În trimestrul trei, lună de lună, Compania de Apă a obținut un profit liniar cumulat, ceea ce reprezintă o sursă suplimentară pentru investițiile aflate în derulare. Compania are atrase fonduri europene, dar la acestea trebuie să asigure o cofinanțare, iar profitul realizat în ultima perioadă se direcționează spre această cofinanțare, dar și pentru mentenanță, pentru a reabilita și, după caz, a înlocui rețelele existente, pentru a moderniza întregul proces de furnizare a apei potabile.

Un segment important în această modernizare îl reprezintă montarea contoarelor inteligente, cu citire la distanță.

Consiliul Județean Arad, Compania de Apă și un număr de 14 primării de orașe și comune, alături de municipiul Arad, au prezentat un nou proiect pentru care județul Arad își dorește să obțină finanțare prin PNRR, pentru racordarea utilizatorilor casnici la rețelele de apă și/sau de canalizare. Un proiect important, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure, cu venituri reduse, care au media veniturilor nete lunare sub salariul minim brut pe țară pe membru de familie și care se vor putea racorda gratuit la rețeaua de apă și canalizare. Astfel, vor putea realiza economii substanțiale, de mii de lei. O racordare la apă, fără spargerea asfaltului, costă 4000-5000 de lei, iar racordul la canalizare are prețul de 3000 de lei. Dacă trebuie spart și asfaltul, la această sumă se adaugă aprox. 170 lei pe metru liniar.

Inițiativa de a depune proiect pentru accesarea fondurilor prin PNRR a fost a Companiei de Apă, care a stabilit un parteneriat cu 14 administrații: Zărand, Vladimirescu, Nădlac, Șofronea, Zerind, Macea, Șiria, Ghioroc, Dorobanți, Sântana, Arad, Pecica, Pâncota, Zădăreni.

Ne referim la o valoare a proiectului de 5,2 milioane lei, pentru toate cele 14 orașe și comune și un număr total de 563 de gospodării beneficiare eligibile. Suma alocată pentru racordare este de 1900 de euro/beneficiar.

Proiect pentru refacerea pistei aeroportului

Aeroportul Arad, care este în proprietatea Consiliului Judeţean, are un proiect pe fonduri europene, pentru refacerea căii de rulare principală, în lungime de 330 de metri şi lățime de 25 de metri (18 metri pista și câte 3,5 metri acostamentele)!

Lucrarea include și modificarea balizajului, cât și un sistem de colectare a apelor pluviale.

Proiectul vizează o finanțare în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare, lucrarea fiind una obligatorie pentru operarea în condiții de siguranță a aeronavelor.

Este un proiect important pentru Aeroportul Arad, pentru care  Consiliul Județean Arad alocă o cofinanțare de 2%, urmând ca 98% din sumă să fie asigurată din fonduri europene și fonduri naționale.

Continuă reformarea sistemului de protecţie socială

Anul acesta au continuat reformele în domeniul protecţiei sociale, în care Aradul continuă să fie un deschizător de drumuri la nivel naţional. La finalul anului, am revizuit organigrama Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad va depune un nou proiect pentru accesarea de fonduri europene, pentru „Îmbunătățirea calității serviciilor în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități Opal”. Proiectul urmează să fie finanțat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Extindem serviciile oferite persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea terapiilor existente și a echipamentelor specializate, precum și cu echipamente de producere și utilizare a energiei verzi, respectiv: instalarea de panouri fotovoltaice și montarea unei centralei electrice. De asemenea, centrul va fi dotat cu un autoturism, care va fi folosit la acordarea de servicii de specialitate la domiciliul beneficiarilor și pentru transportul beneficiarilor.

Valoarea totală a proiectului este de 575.773 lei fără TVA, respectiv 685.169,87 lei cu TVA inclus, costurile fiind 100% eligibile, fără cofinanțare.

În cadrul proiectului este prevăzută inclusiv achiziționarea de dotări specifice, precum un spalier kinetoterapie recuperare medicală și un  sistem de recuperare prin realitate virtuală, cu 2 senzori.

Consiliul Judeţean lucrează programatic, pe baza unei strategii

Strategia de dezvoltare a județului Arad pentru perioada 2021-2027 a fost supusă votului consilierilor județeni în ședința ordinară a Consiliului Județean Arad, din data de 27.10.2022. Strategia a fost realizată din fonduri europene de către o companie din București și este rezultatul consultării a 562 de persoane fizice și reprezentanți ai unor instituții publice și private, timp de un an și jumătate. Valoarea proiectului a fost de 466 mii lei, din care contribuția proprie a Consiliului Județean Arad a fost de 2%. În cadrul consultărilor, Strategia de dezvoltare a județului Arad a fost inclusă într-un pachet alături de Strategia energetică a județului. De asemenea, Consiliul Judeţean a finalizat anul acesta şi strategia culturală a judeţului, în care a inclus şi elementele strategiei de turism.

Strategia de dezvoltare a judeţului Arad va constitui baza coordonării investițiilor multi-anuale și a pregătirii administrației publice locale pentru absorbția fondurilor europene planificate pentru perioada de programare 2021-2027.

Documentul strategic este important pentru dezvoltarea județului Arad. Scopul Strategiei de dezvoltare a județului este de a determina direcțiile de dezvoltare, ritmul si nivelul acestei dezvoltări, de a eficientiza activitatea autorităților publice locale în gestionarea problemelor la nivel județean, în utilizarea resurselor financiare, de a promova județul Arad, de a atrage fonduri nerambursabile pentru a implementa proiectele planificate.

Investiţii în cultură

Investițiile în infrastructură și în sănătatea publică sunt foarte importante. Dar Consiliul Județean are și o strategie de dezvoltare a instituțiilor de cultură din subordinea sa.

Consiliul Județean Arad a început lucrările la Muzeu cu Secția de Ştiințe ale Naturii și cu amenajarea spațiului expozițional dedicat vechii pinacoteci a muzeului, finalizate în anul 2022 din fondurile Consiliului Județean Arad. Prin efortul Consiliului Judeţean şi al specialiştilor de la Muzeu, anul acesta a fost reexpus tabloul emblematic al Aradului, tripticul „Înmormântarea lui Hristos”, într-un ansamblu expoziţional nou, care repune în valoare şi alte opere de artă din patrimoniul muzeului.

Continuă modernizarea întregului spațiu expozițional din cadrul Complexului Muzeal din Palatul Cultural, cuprinzând expozițiile de arheologie, lapidarium, istorie, etnografie, educație muzeală și ateliere interactive, sală de conferințe și cafeneaua muzeului. A fost realizat proiectul tehnic, valoarea investiției ridicându-se la suma de peste 11.000.000 lei, la care se vor adăuga și costurile pentru realizarea conceptului expozițional pentru fiecare secție.

În anul 2022, Consiliul Județean Arad a achiziționat clădirea de pe Bulevardul Revoluției nr. 97, clădire care a fost dată în administrare Complexului Muzeal Arad, unde se va amenaja un nou muzeu, prin care se pune în valoare patrimoniul istoric, etnografic, aflat în depozitele muzeului.

Consiliul Județean Arad lucrează și la un concept al unui Muzeu Virtual al Marii Uniri din 1918, aflat în incinta clădirii fostului sediu al Comitatului Arad, pe Bd. Revoluției nr 81. Într-un spațiu multimedia, interactiv, muzeul va pune accent pe rolul Aradului la înfăptuirea României Mari. Pentru asta, specialiștii Complexului Muzeal au întocmit o documentație preliminară în vederea pregătirii unui concept expozițional model, în care vor fi incluse noile tehnologii multimedia.

Complexul Muzeal Arad deține un patrimoniu cultural de peste 137.000 de bunuri culturale de valoare națională și europeană, tezaurizate în peste 30 de colecții de arheologie, istorie, etnografie, științele naturii, artă românească și europeană.

Investiţii pentru tineret şi agrement

Printr-un program ambițios de investiții, tabăra de la Moneasa a fost modernizată și este astăzi una dintre cele mai frumoase din România, la categoria sa! Pavilionul central al taberei, cu 14 camere duble cu băi proprii și bloc alimentar, este finalizat și pus la dispoziția copiilor. Consiliul Judeţean a consolidat şi malurilor pârâului care trece pe lângă tabără, maluri distruse de inundațiile de anul trecut.

Tabăra Moneasa are aprox. 100 de locuri de cazare, de categoria două stele.

Consiliul Județean Arad a aprobat anul acesta reperele tehnice și economice pentru noile investiții de la cele două tabere: Căsoaia și Moneasa.

La Moneasa sunt vizate căile de acces, spațiile verzi și montarea unui totem, iar la Căsoaia, printr-un proiect de 3 milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, se dorește construirea unui observator în Parcul de sculptură, a 8 pavilioane în tabără, a unei noi clădiri administrative, a unui teren de exerciții fizice cu tiroliană și amenajări pentru exatlon, se va amenaja parcul și se vor crea locuri noi de parcare. De asemenea, vor avea loc lucrări de protecție/apărări de maluri si versanți.

La Căsoaia, unde anul acesta a inaugurat un nou teren sintetic de sport, Consiliul Judeţean va regândi întreaga zonă, pornind de la modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag, calea de acces cea mai facilă spre Căsoaia.

Investiţii importante se realizează şi la Ghioroc, staţiune de interes local, unde anul acesta Consiliul Judeţean a construit un centru de informare turistică, un ponton şi a finanţat 11 petreceri pe plajă, în cadrul Ghioroc Summer Fest, în parteneriat cu primăria comunei şi cu Liga Studenţilor de la Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Valoarea lucrărilor de la Moneasa se ridică la aproximativ 780.000 de lei, iar cele de la Căsoaia sunt estimate la peste 18 milioane de lei.

Notă:

Consiliul Judeţean Arad a acordat fonduri instituţiilor din subordine, a depus proiecte de finanţare, a asigurat cofinanţări, după caz, aşa cum am prezentat în bilanţ.

Este însă important de accentuat faptul că aceste investiţii vizează dezvoltarea bazei materiale şi nu relaţia profesională a angajaţilor instituţiilor respective cu publicul. Consiliul Judeţean asigură finanţare, dar nu face politica de personal a instituţiilor din subordine şi nu poate trage la răspundere angajaţii respectivelor instituţii, nici chiar în situaţia în care se reclamă unele deficienţe de funcţionare şi relaţionare cu beneficiarii serviciilor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns