ITM Hunedoara: Peste 30 de campanii de control în 2020

Şi în anul 2020 ITM Hunedoara este implicat întro serie de acţiuni cu caracter preventiv în domeniile de acţiune proprii, adică pe cele două componente ale sănătăţii şi securităţii şi relaţiilor de muncă.

Acţiunile au fost împărţite în 31 de campanii care se vor derula pe parcursul acestui an şi se vor desfăşura în mai multe etape având diferite date de începere şi de finalizare.

Două dintre acţiuni sunt campanii europene la care participă toate ţările membre U.E. Unul din aceste evenimente multinaţionale se referă la organizarea și desfășurarea activităților derulate în cadrul Campaniei Europene de informare cu privire la beneficiile muncii declarate având denumirea „Câștigă, Declară, Beneficiază”.  A doua acţiune se referă la organizarea şi desfăşurarea Săptămânii Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă – Afecțiunile musculo-scheletice (AMS), sub egida Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă campaniile se vor desfăşura în următoarele domenii :

  • Campanie națională-Program educațional privind prevenirea în mediul lucrativ și consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial Proiect AVE;
  • Campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile; acțiuni de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici periculoşi;
  • Acțiune de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși unui potențial risc datorat atmosferelor explozive în silozurile de cereale, fabricile de produse de brutărie și produse de panificație, nutrețuri pentru hrana animalelor, băuturi alcoolice, mobilă și stațiile de distribuție a carburanților auto;
  • Acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.
  • Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă la transportatorii rutieri și la beneficiarii serviciilor de transport rutier.
  • Acțiune de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de beneficiari așezăminte de cult și prestatorii în domeniul construcțiilor care desfășoară activități pe teritoriul acestora.
  • Acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
  • Identificarea unei metode de evaluare a factorilor psihosociali de risc și a măsurilor de combatere a stresului la locul de muncă.
  • Acțiune de informare și conștientizare a elevilor din învățământul liceal și profesional, potențiali lucrători începând cu anul 2020-2021, privind noțiuni legislative de securitate și sănătate în muncă și legislația muncii, necesare, atunci când intră pe piaţa forţei de muncă, oricărui viitor lucrător, atât în România cât și în comunitatea europeană.
  • Acțiune de informare a angajatorilor care creează noi locuri de muncă și sprijinirea acestora pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și sănătos.
  • Acțiune de control privind securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor vârstnici din IMM
  • Verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la activitatea minieră – control sistem la Complexul Energetic Hunedoara
  • Verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la activitatea electromecanică – control sistem la Complexul Energetic Hunedoara
  • Verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă la unităţile cu activitate de închidere şi ecologizare a minelor

În domeniul supravegherii pieţei campaniile se vor referi la:

  • Acţiune de instruire a inspectorilor de muncă cu atribuţii în domeniul supravegherii pieţei din inspectoratele teritoriale de muncă, cu privire la noul cadru legislativ european referitor la activitatea de supraveghere a pieţei şi conformitatea produselor, reglementată de Regulamentul (UE) 2019/1020 şi de ghidurile de aplicare a acestuia.
  • Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2020, coordonat de către Comisia Europeană.

 

 În domeniu relaţiilor de muncă acţiunile se vor referi la:

  • Campanie privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia: construcţii, fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, depozitarea şi comercializarea produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie, industria lemnului, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, pază, unităţi care desfăşoară activităţi în staţiuni montane şi de pe litoral, unităţi care desfăşoară activitate pe timpul nopţii (restaurante, baruri, cluburi, discoteci, jocuri de noroc, unităţi de comerţ cu program non-stop, unităţi distribuţie carburant), colectarea şi reciclarea deşeurilor nepericuloase, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii etc.
  • Campanie privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier.
  • Campanie privind verificarea modului de respectare, de către angajatori, a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Campanie privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare, şi a normelor de aplicare a acesteia.
  • Campanie privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă (timpul de muncă și de odihnă, drepturi salariale) în creșe, grădinițe, afterschool.
  • Acțiuni de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul cabinetelor medicale individuale, policlinici și spitale.
  • Acțiuni de informare și conștientizare cu privire la modul în care se derulează activitatea de înregistrare a zilierilor în registrul electronic de evidență a zilierilor conform prevederilor Legii nr. 52/2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, modificată şi completată.
  • Acțiuni de verificare a modului în care este organizată și se derulează activitatea referitoare la registrul general de evidență a salariaților.
  • Acțiuni de monitorizare a modului în care se derulează activitatea de înregistrare a contractelor colective de muncă/acte adiționale la contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate.
  • Acțiuni de organizare a Consiliul Consultativ Tripartit în scopul promovării bunelor practici din domeniul dialogului social tripartit
  • Acţiune de informare și conştientizare a cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, cu privire la riscurile la care se pot expune prin necunoașterea prevederilor legale și de cunoaștere a instrumentelor de lucru ale Inspecției Muncii în domeniu.
  • Acţiune de informare şi conştientizare a cetățenilor străini aflați pe teritoriul României, cu privire la condițiile de angajare și la drepturile pe care le au ca lucrători în România.

Acţiunile urmăresc, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, al supraveghierii pieţei şi al relaţiilor de muncă .

Pe lângă acţiunile enumerate mai sus, ITM Hunedoara se va implica şi în acţiuni ad-hoc în domeniul de competenţă, înainte de toate primând activitatea de prevenţie.

Pe măsură ce acţiunile se derulează vom veni cu date concrete care să ilustreze activitatea de prevenţie şi control.

Adrian Florin Bozdog

Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Sorin Gabriel Istrate

Consilier CRP

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns