ITM: 17 persoane “la negru” la o singură firmă, din 110 controale în prima săptămână din august

I.T.M. Hunedoara a desfăşurat noi acţiuni de control. Astfel, în perioada 01-07 august 2020 au fost întreprinse 110 acţiuni noi de control.

Controalele din perioada specificată au fost efectuate cu preponderenţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (80 de controale faţă de 30 în relaţiilor de muncă). Acţiunile au vizat în principal modul de instruire al salariaţilor pe linia prevenirii răspândirii Covid 19, dacă angajatorii au luat măsurile minime necesare în acest sens, dacă au acordat echipament individual de protecţie, dacă sunt respectate cerinţele Legii 55/2020 privind măsurile de distanţare fizică la terase şi nu în ultimul rând de combatere a muncii nedeclarate.

Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 42 sancţiuni astfel: 24 în domeniul SSM şi 18 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora 38 au fost de avertismente ( 24 SSM şi 14 RM) şi 4 amenzi în sumă totală de 304.500 lei.

Au fost depistate 91 deficienţe (67 în domeniul relaţiilor de muncă şi 24 în domeniul SSM) pentru care s-au lăsat măsuri şi termene  de realizare.

Numărul angajatorilor controlaţi a fost de 91 (din care au fost controlaţi 30 în domeniul relaţiilor de muncă şi 61 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă)

Se constată în timpul controalelor aceleaşi tipuri de deficienţele : transmiterea cu întârziere a noilor contracte în aplicaţia ReviSal, neacordarea repausului săptămânal sau deficienţe în organizarea timpului de muncă sau neacordarea echipamentului individual de protecţie, neinstruirea salariaţilor cu privire la riscurile biologice în contextul pandemiei, planul propriu de protecţie nu este completat cerinţele legate riscurile de infecţie cu Noul Coronavirus.

În ultima săptămână s-au înregistrat 12 sesizări care se referă în principal la neeliberarea actelor doveditoare la încetarea contractului de muncă, munca fără forme legale, munca în zile de sărbătoare fără acordarea repausului corespunzător sau plata acestor ore suplimentare prestate, neacordarea drepturilor salariale, a şomajului tehnic sau a echipamentului individual de protecţie.

Au fost depistate două firme din domeniul construcţiilor care utilizau muncă nedeclarată.

Astfel, una din firme ce lucra pe Tronsonul III al căii ferate de mare viteză în zona Ilia a fost descoperită că utiliza munca a 17 persoane (toţi bărbaţi) fără a le fi întocmit contracte de muncă în formă scrisă. Societatea a fost sancţionată cu amenda maximă permisă în sumă de 200.000 lei, obligaţia încheierii retroactive a contractelor de muncă de la data la care fiecare muncitor a început activitate precum şi plata contribuţiilor aferente către bugetele de stat.

O altă firmă sancţionată desfăşura activităţi de anvelopare a unui bloc în Municipiul Petroşani şi folosea la muncă cinci persoane (toţi bărbaţi) fără a le fi întocmit forme legale de angajare. Toate cele cinci persoane lucrau de mai mult de o săptămână fără contracte de muncă. Firma a fost sancţionată cu amendă în sumă de 100.000 lei şi cu obligaţia plăţii contribuţiilor aferente contractelor către bugetele de stat.

Acţiunile, atât pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi pe linia relaţiilor de muncă vor continua, acţiunile se vor desfăşurat inclusiv noaptea sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

Partajează această știre

Lasă un răspuns