Pompierii militari hunedoreni sunt la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a tuturor situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.
ISU Hunedoara are ca obiectiv general apărarea vieții și sănătații populației, a mediului înconjurator, a valorilor materiale și culturale importante, pe timpul producerii unor incendii, accidente, fenomene meteorologice periculoase sau a altor situații de urgență.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență din zona de competență, ISU Hunedoara îndeplinește misiuni de:
- monitorizare, evaluare, cercetare a cauzelor producerii situațiilor de urgență;
- informare și educare preventivă a populației și avertizare a acesteia, înștiințare a autorităților administrației publice, despre posibilitatea/iminența producerii situațiilor de urgență;
- căutare, descarcerare și salvare a persoanelor;
- evacuare a persoanelor, populației sau bunurilor periclitate, prin asigurarea măsurilor de evacuare, instalarea taberelor de sinistrați, participarea la transportul populației și al unor categorii de bunuri;
- distrugere a zăpoarelor de gheață sau degajare a cursurilor de apă;
- acordare a asistenței medicale de urgență prin module SMURD din cadrul serviciilor de urgență profesioniste;
- asigurare logistică a intervenției structurilor proprii și punere la dispoziția altor structuri, a unor categorii de tehnică, materiale și echipamente;
- stingere a incendiilor;
- decontaminare a populației, cu mijloace specializate și/sau a punctelor de decontaminare personal, tehnică și echipament recunoscute din timp în profil teritorial;
- neutralizare a efectelor materialelor periculoase prin acțiuni de asanare a muniției neexplodate din timpul conflictelor militare.
În cadrul ISU Hunedoara funcționează Serviciul Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în structura căruia se regăsesc echipe integrate de descarcerare, reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.
La nivelul celor 16 structuri de intervenţie din cadrul I.S.U. Hunedoara, complexitatea, intensitatea şi dinamismul situaţiilor de urgenţă au impus o adaptare rapidă a personalului pe cele 3 paliere esenţiale de activitate instituţională.
- Prevenire
- Pregătire pentru intervenţie
- Răspuns
În domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă, acţiunile sunt orientate cu precădere spre consolidarea protecţiei şi creşterea gradului de rezilienţă a comunităţilor, astfel încât consecinţele tipurilor de risc să fie reduse, iar starea de normalitate să fie restabilită în cel mai scurt timp.
Activităţile derulate vizează permanent îndeplinirea funcţiilor de coordonare, îndrumare, control, acordare de asistenţă tehnică de specialitate pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă, informarea preventivă şi pregătirea populaţiei privind comportarea în situaţii de urgenţă, precum şi avizarea – autorizarea privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă.
Pregătirea personalului operativ din unităţile subordonate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” se realizează prin stagii de formare profesională în Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, la Centrul de Instruire – Detașamentul Hunedoara sau în alte centre din țară ale Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență.
De asemenea, pregătirea pompierilor hunedoreni, care are loc continuu, se mai efectuează prin exerciții și antrenamente, iar pregătirea de specialitate a pompierilor alpiniști și scafandri din cadrul inspectoratuluia constituit o preocupare importantă a conducerii ISU Hunedoara, iar educația fizică și sportul sunt alte două componente ale pregătirii pompierilor hunedoreni.
Pe lîngă pregătirea personalului propriu, o importantă activitate a ISU Hunedoara este pregătirea populației. În principal, aceasta se realizează prin:
- Cursuri, convocări și instruiricupersonalul din cadrul administrației publice locale, instituțiilor, operatorilor economici de la nivelul județului Hunedoara.
- Cursuri și proiecte de voluntariat
- Activităţi de informare preventive
- Pregătirea elevilor prin concursuri
Referitor la răspunsul în situaţii de urgenţă,luând în considerare numărul total de intervenții, ISU Hunedoara se situează pe poziția a 4-a, la nivel național, dintre inspectoratele județene pentru situații de urgență.
Unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru activitatea operaţională,asumat la începutul fiecărui an de către comanda unităţii, este timpul mediu de răspuns la intervenţie. Atât în primele 7 luni ale acestui an, dar și în anul 2023, timpii de răspuns înregistraţi la nivelul judeţului Hunedoara sunt situaţi sub media timpilor de răspuns înregistrată la nivel naţional, atât pentru echipajele de stingere/intervenție, cât și pentru echipajele S.M.U.R.D.
Repartiţia principalelor intervenţii, în funcţie de tipul acestora, se prezintă astfel:
– intervenţii de prim ajutor calificat şi descarcerare
– intervenţiila incendii;
– incendii de vegetaţie uscată;
–intervenţii în alte situaţii de urgenţă;
– acţiuni pentru protecţia mediului;
– acţiuni de asistenţă personae și alte intervenții
A fi pompier nu e doar o meserie, una onorabilă, grea și pentru care trebuie să fii mereu pregătit. Pompierul are inimă curajoasă, putere și un suflet de om bun.
Pompierii ISU Hunedoara sunt în slujba hunedorenilor, chiar dacă se află în timpul liber, în fiecare zi, de fiecare dată când este nevoie, cu profesionalism, dăruire, curaj, devotament și responsabilitate.