Sâmbătă 10 august, de la ora 12.00, va avea loc inaugurarea Clasei cu Povești de la Școala de Dinozauri și Meserii, din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea. Spațiul este destinat descoperirii oamenilor, locurilor, dar mai ales poveștilor care definesc o comunitate rurală. Acest spațiu va purta numele lui Doenel Vulc, personalitate a satului și nu numai, care a părăsit lumea pământeană în urmă cu câteva luni. Sala va avea rolul de a găzdui cursuri de formare, workshop-uri, ateliere și evenimente locale.
Într-o interpretare artistică realizată de arhitecții Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, clasa cu povești, dar și întreaga școală,este o invitație la descoperire participativă. Obiecte din gospodăriile de odinioară, donate de localnici, devin elemente de decor funcțional. Fiecare spune o istorie locală și îl determină pe vizitator să le atingă, să intre în contact cu ele și să își creezepropria poveste. Un atelier de țesut la război, spre exemplu, va fi o modalitate de a înțelege cât de greu, dar cât de frumos se obțineau, pe vremuri, țesăturile, fie ele pentru haine, covoare sau pături.
Pe lângă obiecte, evenimentul de inaugurare a Clasei cu povești va aduce în prim plan oamenii. Cei pentru care comuna celebră pentru a sa Vale a Dinozaurilor este un întreg univers, cu fragmente de viață veselă sau tristă, cu obiceiuri și povești moștenite de generații, dar și cu tranziția la o lume tehnologizată, în continuă schimbare. O parte dintre ei a acceptat invitația Universității din București de a participa la o cercetare științifică bazată pe interviuri realizate de cercetătoarele Anamaria Iuga și Irina Balotescu. Un scurt film de promovare a acestor povești va completa istoriile împărtășite chiar de protagoniști.
Evenimentul este parte a proiectului ”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” derulat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București, comuna Sântămăria Orlea, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea și este co – finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial. La organizarea sa a contribuit și Asociația Pro ”Edu” SMO.
Valea Dinozaurilor din comuna Sântămăria Orlea este unul dintre locurile emblematice de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Aici au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Totodată, comunitatea locală este reprezentativă pentru modul de conviețuire multietnică, adusă în atenția publicului larg în anul 2006, în cadrul proiectului ”Sântămăria Orlea – Autoportret”.
Școala de dinozauri și meserii este fosta unitate de învățământ a satului Sânpetru, închisă activităților educaționale începând cu anul școlar 2018 – 2019 din cauza scăderii numărului de copii din localitate. Spațiul aparține comunei Sântămăria Orlea și a fost oferit cu titlu gratuit Geoparcului, Școlii Gimnaziale și Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea pentru derularea de activități culturale și educaționale.Alături de Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor, Școala de Dinozauri și Meserii completează Centrul Cultural Comunitar Sânpetru.