Investiţii de aproape 30 de milioane de lei în Deva şi Hunedoara

Trei noi proiecte europene pentru judeţul Hunedoara: revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara, piste pentru biciclişti şi grădiniţe moderne la Deva.

 Trei noi proiecte cu finanţare europeană, prin Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost contractate în judeţul Hunedoara. Sunt proiecte care vor asigura investiţii în valoare totală de aproape 30 de milioane de lei în municipiile Deva şi Hunedoara. Acestea vizează:

 

  • „Construirea traseului pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, B-dul 22 Decembrie și zona adiacentă” în Municipiul Deva;
  • „Reabilitare/ reconversie/ extindere/ construire infrastructură educațională în Deva Al. Viitorului, nr. 9, în vederea modernizării și echipării infrastructurii educaționale pentru educația timpurie preșcolară”;
  • „Revitalizarea centrului istoric al Municipiului Hunedoara”;

Contractele au fost semnate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest, şi cele două unităţi administrativ-teritoriale beneficiare, Primăria Municipiului Deva şi Primăria Municipiului Hunedoara.

Proiectul privind construirea traseului pentru bicicliști din municipiul Deva are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon prin oferirea unei alternative nepoluante de deplasare pentru locuitori.

Sunt prevăzute: realizarea de piste pentru bicicliști pe Bulevardul Decebal, Bulevardul 22 Decembrie și în zona adiacentă, reabilitarea/ construirea trotuarelor în aceeaşi zonă, introducerea unui sistem de închiriere a bicicletelor, achiziționarea și instalarea de rastele pentru biciclete şi camere de supraveghere video, precum şi instalarea unor echipamente pentru contorizarea numărului de pietoni/ bicicliști care utilizează pista și spațiul pietonal nou creat.

Vor rezulta aproximativ 3 kilometri de piste/trasee pentru biciclete construite şi o suprafaţă totală de 20.750 mp amenajată.

Valoarea totală a proiectului este de 15.923.832,74 lei, din care 15.605.356,08 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 41 de luni.

Cel de-al doilea proiect din municipiul Deva vizează îmbunătățirea calității infrastructurii de educație preșcolară.Este vizată reabilitarea unei clădiri existente, de pe Aleea Viitorului nr. 9, o clădire de 179 de metri pătraţi care va avea destinaţia de sală de mese, precum şi extinderea imobilului cu un nou corp de clădire, care va avea funcțiunea de grădiniță cu program normal și prelungit.

Noua grădiniţă, cu regim de înălţime P+1 şi o suprafață de 1.055 mp, va putea găzdui 8 grupe de copii, adică 80 de copii, care vor beneficia de o infrastructură educațională reabilitată, extinsă și cu dotări moderne.Este prevăzută inclusiv amenajarea spațiilor exterioare, a spațiilor verzi și de joacă.

Valoarea totală a proiectului este de 4.642.109,09 lei, din care 2.808.124,37 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 34 de luni.

Cele două proiecte sunt finanţate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

***

Proiectul privind revitalizarea centrului istoric al Municipiului Hunedoara vizează amenajarea Muzeului Fierului, precum şireabilitarea și modernizarea Parcului Libertății din localitate.

Muzeul Fieruluiva fi amenajat într-un imobil din Piața Libertății nr. 24 – două corpuri de clădire (288 de metri pătraţi), la care sunt prevăzute: reabilitarea fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn și geam termoizolant, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, schimbarea învelitorii și transformarea podului în mansardă.

De asemenea, proiectul cuprinde amenajarea unui spațiu expozițional cu reconstrucția unui furnal în miniatură în curtea interioară.

În Parcul Libertății, pe o suprafaţă de 4.525 de metri pătraţi, vor fi reamenajate spaţiile verzi, toate aleile şi căile de acces pietonal, va fi construit un pod pietonal peste râul Cerna, care va asigura legătura între parc și Muzeul Fierului, şi va fi înlocuit mobilierul urban (bănci, coșuri de gunoi, suport pentru biciclete etc.).

Totodată, este prevăzută realizarea unei fântâni arteziene cu jocuri de apă, iar parcul va deveni parţial şi un spaţiu destinat manifestărilor culturale, având o zonă cu scenă în aer liber.

Valoarea totală a proiectului este de 9.379.126,37  lei, din care 9.191.543,84 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.Durata de implementare este de 33 de luni.

Partajează această știre

Lasă un răspuns