Consiliul Local Deva a aprobat, în ședința ordinară din luna august, documentația tehnico-economică pentru reabilitarea imobilului de pe strada Titu Maiorescu, nr. 24 – în care a funcționat Cantina socială Deva.
Investiția este finanțată de la bugetul local, iar valoarea estimată a lucrărilor se ridică la aproape 22.000.000 de lei, fără TVA (peste 4.000.000 de euro), conform devizului general.
Prin reabilitarea imobilului, care se află în administrarea Direcției de Asistență Socială Deva, se urmărește exploatarea întregului potențial al clădirii cu o suprafață desfășurată de aproximativ 2.000 de metri pătrați, îmbunătățirea condițiilor de confort interior, reducerea consumurilor energetice și creșterea duratei de viață și a valorii imobilului, precum și îmbunătățirea aspectului exterior al zonei.
Următoarele etape în derularea investiției: achiziționarea, prin sistemul electronic de achiziții publice, a serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție a proiectului.
Durata estimată pentru execuția lucrărilor este de 24 de luni.
Principalele lucrări ce vor fi realizate:
– din punct de vedere al structurii de rezistență – înlocuire acoperiș, montare panouri solare și fotovoltaice, construire pereți pentru refuncționalizarea spațiilor, extinderea construcției în spațiul dintre cele două corpuri de clădire existente, reparații tencuieli interioare la nivelul subsolului, refacere hidroizolație verticală exterioară, execuție acoperiș peste accesul în subsol pentru a împiedica accesul apelor pluviale
– din punct de vedere energetic – izolare planșeu peste subsol și la nivelul terasei, izolație termică pereți exteriori, izolare soclu, înlocuire tâmplărie exterioară, modernizare instalații electrice și termice, instalare sistem fotovoltaic pentru acoperirea necesarului de energie electrică
– refacere instalații sanitare și electrice
– sistem de încălzire/răcire și ventilare cu recuperare de căldură etc.
Avantajele realizării investiției:
– reducerea costurilor de întreținere și funcționare a clădirii
– îmbunătățirea confortului termic din imobil
– îmbunătățirea semnificativă a aspectului exterior al clădirii și a zonei verzi din jurul acesteia și, implicit, a orașului
– protejarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de CO2
Imobilul în care a funcționat Cantina socială Deva a fost construit în două etape – în anii 1969 și 1978, și este prevăzut cu subsol, parter și etaj. Până în prezent, clădirea a beneficiat doar de reparații parțiale.
Direcția de Asistență Socială Deva