Un inginer din Deva a inventat un mecanism pentru creşterea autonomiei maşinilor electrice cu 30%.
La capătul a doi ani de muncă, un inginer care lucrează la una dintre cele mai cunoscute reprezentanţe auto din Deva a reuşit să pună pe hârtie o idee prin care autonomia maşinilor electrice creşte cu circa 30%.
Invenţia inginerului Romeo Cătălinoiu are la bază modificarea unui mecanism de la transmisia acestui gen de automobile, fapt care se reflectă într-un consum de energie mai mic al acestora şi, implicit, în mărirea duratei în care maşina poate fi folosită după o singură încărcare.
“Invenţia se numeşte reductor mecanic cu raport de transmisie variabil autoadaptiv În stadiul actual se ştie că transmisia automobilelor propulsate de motoare electrice este asigurată de un reductor cu o singură treaptă, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă destul de largă de turaţii. Având un consum destul de mare de energie, autonomia este relativ scăzută. Acest reductor are, teoretic, o infinitate de rapoarte de transmisie cuprinse între două valori constructiv alese, ceea ce face ca motorul electric să lucreze pe o plajă restrânsă de turaţii, rezultând un consum de energie mai mic şi o autonomie mai mare”, a declarat inginerul Romeo Cătălinoiu.
Inventatorul a apreciat, însă, că într-o variantă perfecţionată este posibilă o reducere a consumului de energie cu 45 %, ceea ce se va reflecta, direct proporţional, şi în autonomia automobilului electric.
Cu această invenţie, Romeo Cătălinoiu a reuşit să câştige un premiu şi o bursă în valoare de 10.000 de lei la Salonul Auto Bucureşti (SAB), premiul fiind acordat de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi de SAB.
Inginerul Romeo Cătălinoiu a menţionat că va breveta invenţia, urmând ca anul viitor să fie prezentată sub forma unui prim produs la SAB.
„Împreună cu Fundaţia Dan Voiculescu vom trece la pasul doi, brevetarea ei şi realizarea unui produs funcţional pe care vrem să-l prezentăm anul viitor la Salonul Auto”, a menţionat inventatorul.
Invenţia a fost apreciată de asistentul universitar Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru invenţiile sale din domeniul auto.
„Industria auto este un domeniu în plină dezvoltare. Este o idee ingenioasă care se pliază foarte bine în contextul actual al maşinilor electrice. Eu sper să o vedem, în câţiva ani, implementată la autovehiculele electrice. Din câte ştiu, cel mai important aspect al maşinilor electrice este autonomia. Dacă avem o creştere cu 30% a autonomiei este foarte bine pentru conducătorii auto. Cred că invenţia are şi o tentă ecologică deoarece bateriile maşinilor se vor uza mai puţin şi vor fi schimbate mai rar”, a conchis Birtok Băneasă.