Învățătură Duhovnicească: Sub zările de lumină a Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Ne vorbește părintele paroh Apetroaei Cosmin Gabriel –  Parohia Ortodoxă Română Cinciș-Cerna.

Ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Sub zările de lumină ale personalității  Sfinților Apostoli Petru și Pavel simțim armonia cu Dumnezeu care izvorăște din virtuțile ce le-au împodobit viața: credința, nădejdea și dreptatea. Creștinul trebuie să  respecte postul pentru a fi primit în fața lui Dumnezeu. Postul este o jertfă a omului pe care o aduce lui Dumnezeu. Nu este de ajuns să postim doar de bucate, trebuie să postim și de păcate. În post ne înfrânăm de la mâncărurile de dulce, carne, lapte, ouă, brânză și pe lângă aceasta trebuie să facem și fapte bune, să ne rugăm mai mult, să ne spovedim și împărtășim cu trupul și sângele lui Hristos.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne zice ,,Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten cu nume bun, nu-l invidiați. Nu numai gura și stomacul să postească, ci și ochiul și urechile și picioarele și mâinile voastre să postească, și toate mădularele trupului vostru”.

An de an, Biserica Ortodoxă prăznuiește cu mare cinste la 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Biserica a rânduit perioadă de post înainte de sărbătoarea lor. Este singurul post cu dată schimbătoare calculată în funcție de data Paștilor și a Rusaliilor. Acest post a fost rânduit de biserică pentru a arăta că și apostolii au postit înainte să meargă să propovăduiască Evanghelia lui Hristos. Și tot prin acest post se cinstesc Darurile Sfântului Duh. În popor se numește postul de vară sau al Cincizecimii.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, deși sunt diferiți, ca profesie și neam, au în comun aceeași dragoste pentru Hristos și pentru predicarea Evangheliei Lui.

  Apostolul Petru era pescar de profesie. Hristos l-a chemat pentru a fi pescar de oameni și din Simon l-a numit Chefa care înseamnă piatră. Era plin de zel și cu o fire dinamică, spontană. A fost un om simplu și din simplitate a adus pe mulți la credința în Hristos.

Sfântul Apostol Pavel se numea inițial Saul, a fost un om învățat, era cetățean roman, cu o vastă cultură teologică. La început, Saul a prigonit creștinii și Hristos îl întreabă ,,Saule, Saule, de ce Mă prigonești?”.  După convertire, Saul, persecutorul, devine apostolul Pavel și misionarul cel mai zelos al Bisericii lui Hristos.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au multe în comun: credința fierbinte în Hristos Fiul lui Dumnezeu; o experiență puternică a convertirii sau a întoarcerii la Hristos și dragoste puternică pentru Hristos și Biserica Sa.

Ei au trasat stilul de viață creștină, au deschis un orizont bisericesc și au arătat calea către cele duhovnicești.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel rămân pentru noi, creștinii de azi, mari dascăli sau învățători ai credinței lui Hristos și model de misionari creștini într-o lume secularizată și statornici rugători în drapta credință pentru Hristos și Biserica Sa.

            Ne rugăm Sfinților Apostoli Petru și Pavel să ne dea putere să fim și noi statornici, rugători, misionari, învățători ai cuvântului Evangheliei lui Hristos pentru a putea moșteni Împărăția Cerurilor pregătită nouă de la întemeierea lumii.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns