Intră în vigoare legea prin care nu mai pot fi vândute produsele alimentare cu conținut mare de acizi grași trans

Mâine, 1 aprilie, intră în vigoare legea prin care firmele din sectorul alimentar, atât producători sau comercianți, vor avea obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans de maximum 2 grame la 100 grame de grăsime din conținut.

Acizii grași trans se găsesc mai ales în unele uleiuri vegetale și grăsimi care sunt folosite în industria alimentară. Oferă produselor procesate gust și miros mai bun, dar și un termen de valabilitate mai mare.

Consumul în cantități mari al acizilor grași trans-nesaturați (AGT/AGTN) crește riscurile majore asupra sănătății publice, potrivit oamenilor de știință.

Legea se  aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale.

Noile norme se aplică și poduselor alimentare provenite din alte țări.

În cazul nerespectării noilor prevederi, legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 lei la 30.000 lei și retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.

În prezent, în Europa se produc și se vând produse alimentare procesate în care sunt folosite uleiuri parțial hidrogenate a căror cantitate poate ajunge până la 50% acizi grași.

Costel Stanciu, presedintele Asociatei pentru Protectia Consumatorilor din România, a explicat la TVR, că în procesul de hidrogenare a margarinei apar acizii grași-trans. Ei sunt vinovați de apariția bolilor cardio vasculare, practic margarina este o emulsie de ulei în apă și împrietenirea celor două se face cu ajutorul emulsifianților, a spus Costel Stanciu.

La 3 decembrie 2015, Comisia a adoptat un raport privind acizii grași trans în produsele alimentare și în regimul alimentar general al populației Uniunii. Raportul a reamintit faptul că bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Uniune, iar un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutrient cu număr de calorii similar.

Raportul a concluzionat că stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industriali în produsele alimentare pare a fi măsura cea mai eficientă pentru sănătatea publică, protecția consumatorilor și compatibilitatea cu piața internă.

La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial. Acizii grași trans sunt substanțe care nu sunt vitamine și minerale și care au fost identificate ca având efecte dăunătoare asupra sănătății, se arată intr-un regulament al CE. http://stiri.tvr.ro/

Partajează această știre

Lasă un răspuns