Zilele trecute am stat de vorbă cu secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Izabella Kacso-Doboly. Am încercat să aflăm modul în care se implică ministerul în programele dedicate tinerilor.
- Situația creată de pandemia de COVID-19 ne-a afectat pe toți, tinerii fiind cu siguranță una dintre aceste categorii sociale. Nu putem rămâne indiferenți, iar Ministerul Tineretului și Sportului este primul care trebuie să acționeze.
Programul „Capitala Tineretului din România” reprezintă o oportunitate necesară și oportună prin care, fie că vorbim despre MTS, autorități locale sau organizații de și pentru tineri, putem contribui la constituirea unor orașe în care tinerii să fie implicați direct, iar astfel să-și poată construi viitorul începând din prezent. MTS a sprijinit și va sprijini orice inițiativă ce are în centrul ei tânărul, căci orice investiție în tineri este un pariu câștigat cu viitorul. - Avem licee foarte bune în judeţ. Cum le sprijiniţi?
Am avut o întâlnire cu elevii din cadrul Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, membri în echipele de robotică denumite RobotX și RobotY, ei reprezentând România la competiția mondială FIRST Global Challenge, competiție ce se desfășoară în mediul online în perioada 27 iunie – 18 septembrie, cu participarea activă a 175 de țări.
Scopul FIRST Global Challenge este identificarea problemelor generate de pandemie și prezentarea de soluții inovatoare în acest sens, abordarea elevilor din cadrul liceului fiind prezentarea unui pachet de cost foarte scăzut pentru protejarea sănătății, scalabil de la nivelul individual până la întreaga populație a planetei.
Componentele principale ale pachetului realizat de către echipajul românesc sunt: sterilizator termic pentru măștile de protecție; robot autonom de sterilizare cu radiație ultravioletă în banda C (UV-C); sistem de senzori pentru oxigen și dioxid de carbon; aplicație pentru monitorizarea automată a pacienților; platformă web (https://health4everyone.org/) pentru diseminarea soluțiilor.
Personal consider extrem de important ca asemenea inițiative ale tinerilor să fie promovate și susținute, ca atare voi facilita prezentarea acestui pachet la Ministerul Sănătății și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Tinerii au nevoie de sprijinul nostru, la fel cum noi avem nevoie de viziunea și implicarea lor. - Programul “Capitala Tineretului”…
Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește crearea unor zone urbane ale României care oferă oportunități adaptate la nevoile unei stări de bine, perspectivele de viitor și implicarea activă a tinerilor în comunitate în contextul secolului XXI.
Consider că este oportun și necesar ca Ministerul Tineretului și Sportului să fie alături de acest demers și astfel să identificăm împreună cu organizațiile de tineret aspectele ce țin de continuarea colaborării orașelor care au purtat deja acest titlu.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș