Întâlnire cu fiii satului, la Tisa!

Sâmbătă, 6 iulie a.c., s-a desfășurat la Tisa a treia întâlnire anuală a satului, și, de fiecare dată, organizatorii evenimentului au abordat câte o temă specifică locului. Prima ediție a fost o întâlnire de excepție a “Fiilor satului Tisa”. Un eveniment realizat cu tiseni, pentru tiseni, cu activități desfășurate pe tot parcursul zilei.

Anul trecut a fost “Sărbătoarea Plutașilor Tiseni la Centenarul Marii Uniri”. Prezentările deosebit de interesante au fost susținute de istoricii: Dr. Dorin Petresc – președinte fondator al Asociației Arhiva Istorică Hunedoreană, Dr. Daniel I. Iancu – Cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Imre Szuhanek – președintele Asociației Petroaqua Petroșani.

„Anul acesta, ne destăinuie Rodica Zoica, o persoană care reprezintă sufletul acestei manifestări, ne-am constituit în Asociaţia Tisa Hunedoreană, astfel că întâlnirea „Sărbătoarea Tisenilor” a avut loc sub egida asociației și Parohiei Burjuc. De această dată, am vorbit despre unul dintre meșteșugurile practicate de-a lungul timpului, alături de plutărit, de către sătenii tiseni: arta prelucrării cânepii pentru țesut pânză. Invitații noștri, tânărul Alex Pop și doamna Leontina Prodan, ne-au surprins plăcut cu „Povestea cămășii de cânepă”, un film documentar și „Drumul Cânepii”. Evident, la niciuna dintre întâlniri nu a lipsit spectacolul folcloric, susținut de tineri soliști și ansambluri folclorice, sub coregrafia domnului Andrei Gabor.

Pe lângă acest gen de întâlnire, pe care vrem să o organizăm în fiecare an, ne dorim să derulam activități și proiecte care să ajute la dezvoltarea satului Tisa, din comuna Burjuc, județul Hunedoara și a notorietății acestuia în folosul comunității locale.

Bineînțeles, eforturile invitaților și a voluntarilor care ne-au fost alături, au fost recompensate cu minunate acuarele, creație a lui Mircea Popițiu, artist plastic la EM ART Gallery, ne-a mai spus, între altele, Rodica Zoica.

Activitatea, scopul și obiectivele asociației pot fi consultate și pe pagina de Facebook, Tisa Hunedoreana.

Partajează această știre

Lasă un răspuns