.

Inflația își menține traiectoria descendentă

De la preluarea mandatului de premier de către Marcel Ciolacu, inflația s-a redus la jumătate. Față de 10,3% cât era în luna iunie 2023, în prezent este de 5,1% și își va menține traiectoria descendentă conform BNR, care estimează că va ajunge la valoarea de 4,9% la finalul anului curent și 3,5% la sfârșitul anului 2025.

Se confirmă astfel buna guvernare a PSD, care nu doar că a readus prețurile sub control, ci a și stimulat creșterea economică prin investiții publice fără precedent. Se demonstrează încă o dată beneficiile plafonărilor de prețuri la energie și la adaosurile produselor alimentare de bază, realități care justifică deplin proiectul PSD privind extinderea măsurii la toate alimentele românești.

La produsele alimentare al căror adaos comercial a fost plafonat  tendința prețurilor pentru multe produse de bază este de scădere puternică, comparativ cu anul trecut: făină – 30,5%, mălai – 27,42%, ulei – 20,3%, zahăr – 12,4%, unt – 14,09%. Acest fapt dovedește că măsura funcționează, este eficientă, nu a produs penurie, nu a îngrădit concurența, nu a compromis profiturile și poate fi extinsă la toate produsele alimentare românești, așa după cum PSD intenționează să o facă. Proiectul pe acest subiect este gata, ministrul PSD al Agriculturii a inițiat dezbaterea publică, s-a întâlnit cu procesatorii și în scurt timp va discuta cu retailerii.

Stabilitatea adusă de combaterea eficientă a inflației a fost completată de investițiile publice record făcute de guvernul PSD, atât din bani de la bugetul național cât și din fonduri europene. În primul trimestru al acestui an, investițiile nete în economia națională au fost de 34,6 miliarde de lei – aproximativ 7 miliarde de euro – cu aproape 7% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

În anul 2025 va continua reforma fiscală. Aceasta se referă strict la o colectare mai bună a taxelor, la digitalizarea ANAF și la scăderea birocrației, nu la creșteri de taxe sau la introducerea altora noi. Această reformă e asumată în PNRR și nu sunt prevăzute creșteri de TVA sau alte taxe care automat ar duce din nou la o creștere a inflației.

În ceea ce privește activitatea Camerei Deputaților, în această săptămână, în calitate de Cameră decizională, a adoptat următoarele:

– Legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (PL-x 161/2024);

– Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, precum şi acordarea de granturi din fonduri externe nerambursabile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor (PL-x 518/2022);

– Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2023 pentru efectuarea plații anuale, în baza Acordului privind achiziția publică în comun pentru preluarea RINA, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în calitate de autoritate contractantă, din bugetul propriu, pentru instituțiile naționale beneficiare (PL-x 524/2023).

La Ministerul Muncii condus de PSD s-a finalizat proiectul de lege pentru implementarea în România a salariului minim european.

PSD a anunțat oficial că și-a propus ca obiectiv politic adoptarea salariului minim european până la finalul acestui an, urmând ca acesta să fie aplicabil la începutul anului 2025. Salariul minim european este o inițiativă 100% social-democrată, susținută și promovată de europarlamentarii PSD, care are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toți cetățenii europeni,  mai ales pentru români.

Proiectul de lege este pus în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat de Guvern și trimis la Parlament în vederea adoptării.

Introducerea salariului minim european reprezintă o garanție că salariile mici din România vor crește odată cu dezvoltarea economică, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă și să fie împiedicată sporirea decalajelor sociale dintre cei cu venituri mici și cei cu venituri mari.

Încrederea românilor în PSD a fost confirmată la alegerile din data de 9 iunie 2024. Acest fapt ne demonstrează că avem sprijinul românilor pentru a continua să guvernăm și să implementăm politici care să răspundă tuturor cerințelor și așteptărilor cetățenilor.

Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate