Cu mândrie și bucurie, anunțăm rezultatele remarcabile ale elevilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la concursuri de specialitate desfășurate recent.
Weekendul care a trecut a fost trăit intens de elevii și profesorii de la secția de canto a Liceului, care au participat sâmbătă, 5 aprilie 2024 la a IX-a ediție a Concursului de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”. Evenimentul reprezintă totodată și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural. Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe 5 secțiuni și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, începând cu clasa a V-a, reunind la această ediție un număr de aproape 200 de participanți din 12 județe ale țării.
Concurând alături de 35 de participanți la secțiunea canto clasic, elevii clasei de canto coordonată de prof. Copăcian Maria, acompaniați la pian de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, fiind răsplătiți cu Premiul I – Buble Rahela (clasa a X-a), Premiul special pentru prestația scenică – Sicoe Cristian, și Mențiune – Iancu Teodora (ambii clasa a XI-a).
Între cei 67 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, foarte bine apreciate au fost elevele liceului devean, Stroia Miriam (clasa a IX-a, prof. Copăcian Maria) obținând Premiul II, iar elevele Ludușan Denisa (clasa a IX-a, prof. Copăcian Maria), Măluțan Alexandra (clasa a X-a, prof. Bogdan Andreea) și Resiga Louisa Anemone (clasa a XII-a, prof. Bogdan Andreea) Premiul III. Dar între toți, cel mai tare a strălucit la această ediție eleva Hărăguș Bianca (clasa a X-a, prof. Copăcian Maria) ea cucerind cea mai înaltă distincție: Marele Premiu.
Alături de aceștia, aprecierea noastră a tuturor se îndreaptă și către elevii și profesorii secției instrumentale a liceului, care au participat recent la concursuri online și au avut rezultate frumoase, ce le încununează munca și le aduc cinste.
Negrea – Drucan Cezar Dan (Clasa Pregătitoare, prof. coordonator Cristina Popa-Morait) este cel mai tânăr pianist care a concurat din partea Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva la Concursul Internațional de Pian și Orgă în cadrul Festivalului de Arte de la Snagov, desfășurat online în perioada 27 martie – 2 aprilie. Cezar a obținut Premiul II, concurând alături de copii din Italia și România la cea de-a 4-a ediție a concursului, ce s-a desfășurat pe 6 categorii de vârstă și a reunit 115 de concurenți din 15 țări și 3 continente. Juriul a fost format din profesori și pianiști, personalități ale vieții muzicale din țară și străinătate.
Eleve la clasa de pian a profesoarei Bogdan Andreea, elevele Biro Petra Maria (clasa a III-a) și Rauca Sofia (clasa a V-a) au obținut Premiul I, respective Premiul II la Festivalul – Concurs „Virtuozii Primăverii”. Organizat de Asociația caritabilă „OMIS”, concursul a ajuns la a VII-a ediție și s-a desfășurat în 3 aprilie atât fizic cât și online pe 6 secțiuni instrumentale și 4 categorii de vârstă.
Și pentru că întotdeauna la Arte este loc și pentru non-conformiști, aplaudăm reușita trupei de muzică ușoară a Liceului, Trupa „Art Adventure”, coordonată de prof. Bravyak Norbert Lorant, care a fost distinsă cu Premiul II la secțiunea online a Concursului Național de Interpretare „Live Artist”. Desfășurat în perioada15-17 martie 2024, organizat de Școala Gimnazială de Arte nr. 2 din București împreună cu Studiourile Major Music, concursul s-a desfășurat pe două secțiuni (vocal și instrumental), atât fizic cât și online și a atras numeroși tineri, deopotrivă profesioniști și amatori. Între cei 150 de concurenți care și-au etalat talentul s-au numărat și elevii de la clasa de chitară a profesorului Bravyak Norbert Lorant, ei obținând rezultate remarcabile: Premiul I – Robert Rus (clasa a XI-a) și Premiul I cu excelență – Erwin Landt (clasa a X-a).
Felicităm elevii premianți, apreciem munca lor susținută alături de profesorii lor dedicați și de familiile lor care îi sprijină și suntem bucuroși pentru reușitele lor admirabile.
Responsabil pentru relația cu presa
Prof. Andreea Lupu