Conducerea Primăriei municipiului Hunedoara a decis să menţină şi în 2022 la acelaşi nivel ca în 2021 toate taxele şi impozitele locale, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoanele juridice.
Pentru persoanele fizice, în Hunedoara, taxele şi impozitele locale au fost menţinute an de an la nivelul minim prevăzut de lege, ele fiind indexate doar cu rata inflaţiei, aşa cum obligă, de fapt, Codul Fiscal la nivel naţional.
„Încă din primul meu an de mandat ca primar mi-am dat seama că sumele colectate de la persoanele fizice, chiar dacă am dubla valoarea taxelor şi impozitelor, nu ar creşte suficient de mult pentru a susţine investiţiile de care are nevoie oraşul. Încă din 2016 ne-am concentrat atenţia pe atragerea de fonduri europene şi guvernamentale pentru a finanţa proiectele importante pentru oraş, iar din veniturile proprii, am susţinut şi susţinem investiţiile de o anvergură mai mică, serviciile publice şi cheltuielile de funcţionare ale instituţiei. Primăria Hunedoara are acum în implementare proiecte finanţate din bani europeni în valoare de 72 de milioane de euro şi lucrează, pentru următorul exerciţiu financiar european, la alte proiecte pentru care, sper eu, vom obţine finanţări consistente. Aşadar, pe lângă situaţia economico-socială a oraşului, avem un motiv în plus să menţinem taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel, cu excepţia acelei indexări cu rata inflaţiei la care ne obligă, practic, Codul Fiscal”, declară primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
Primăria este obligată să indexeze, la fiecare început de an, taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei, pentru a evita situaţii extrem de neplăcute pentru contribuabili, impuse de legislaţie. „În cazul în care primăria unei localităţi nu indexează taxele şi impozitele locale, Codul Fiscal obligă la aplicarea valorilor maxime de impozitare, ceea ce ar provoca majorări considerabile, în Hunedoara, creşteri care ar fi foarte greu de suportat de către contribuabili. De exemplu, pentru un apartament pentru care acum impozitul este de 100 de lei pe an, dacă Primăria nu ar efectua indexarea cu rata inflaţiei, ar intra în vigoare prevederile Codului Fiscal care ar duce la dublarea sumei. Aşa că mai e mai bine pentru contribuabil ca impozitul să fie de 102,6 lei decât de 200 de lei. Nu ne dorim situaţii în care impozitele să se dubleze prin intervenţia automată a Codului Fiscal, motiv pentru care aplicăm indexarea obligatorie iar, în rest, nu mai efectuăm nicio altă majorare. Pe scurt, nivelul taxelor şi impozitelor locale va rămâne acelaşi, cu o indexare de doar 2,6 la sută”, explică primarul municipiului Hunedoara.