Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”, amenajat în orașul de pe Cerna (B-dul Libertății, nr.4) – după cum ne spunea tânăra Carmen Trifu (foto 1) este într-o locație privată și a fost înființat în amintirea fostului pilot de automobilism hunedorean, Valentin Banciu, (foto 2) și care a participat la peste o sută de raliuri începând cu anul 1994, fiind câștigător de mai multe trofee, inclusiv titlul de campion național.
Valentin Banciu a colecționat de-a lungul vieții sale sute de machete de trenuri și mașini, iar soția sa, Delia Banciu (foto 3), a decis să amenajeze acest muzeu.
Povestea acestui muzeu își are începuturile cu jumătate de veac în urmă, când Valentin a primt de la un unchi din Austria – inginer feroviar, un trenuleț care i-a plăcut atât de mult, încât a dat naștere unei pasiuni. Colecția muzeului cuprinde piese în miniatură din diferite epoci, achiziționate din diferite țări, pe parcursul a aproape 40 de ani.
Muzeul marchează pasiunea de-o viață a regretatului pilot hunedorean, o pasiune care nu s-a pierdut și nu se pierde, din contră va stârni provocări și pentru alții.
Timp de un an și șase luni s-a muncit zi de zi ca acest muzeu să fie atrăgător, desigur din dorința de a oferi celor interesați această experiență unică.
Într-o zonă centrală, un cap de locomotivă este portalul către o lume magică. De la primul pas vizitatorul va observa că a pășit într-un loc unic unde o mulțime de omuleți deapănă povești de-a lungul unei căi ferate în miniatură.
Călătoria devine tot mai fascinantă de îndată ce va intra în sala de diorame. Mai bine de 120 de metri liniari de cale ferată se întind pe parcursul a patru anotimpuri. Trenurile ies opintit din inima muntelui, străbat viaducte amețitoare, se strecoară pe coastele înflorite și prin păduri de brad, prin locuri atât de minuțios aranjate încât te-ai aștepta să prindă viață.
Traseul locomotivei numită mocănița te poartă printr-un peisaj peste culmile munților. Parapantiștii s-au lansat în zbor. Avioanele străbat înaltul cerului.
Sunt atât de multe detalii, că este o adevărată provocare să le surprinzi pe fiecare. Unele te emoționeză, altele te surprind, dar sunt și cele care te fac să zâmbești. De fapt nu există un loc unde să învârți privirea și să nu descoperi ceva frumos. A fost o muncă de echipă, s-a trudit enorm la toate dioramele, s-a pus mult suflet visându-se la un muzeu unic în țară.
Doamna Dana Ille este cea care a realizat partea de peisagistică, ea a avut răbdare și imaginție să creeze poveștile de pe diorame, măiestria și talentul ei spunându-și cuvântul în fiecare detaliu.
Dacă un copil sau un tânăr își vor găsi aici pasiunea, asemenea lui Valentin Banciu, dacă indiferent de vârstă un pasionat va fi încântat de ceea ce va întâlni în acest muzeu, atunci o parte din el va trăi pentru totdeauna.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș