La 1 ianuarie 2022, se aflau în diferite stadii de implementare 116 proiecte europene (POR) ale UAT-urilor și instituțiilor publice hunedorene care au prevăzut un buget nerambursabil de implementare de 1.354.763.438 lei.
Rata de absorbție a fondurilor europene nerambursabile este însă destul de mică, fiind înregistrată o medie de sub 20%. De exemplu, în județul nostru se află în implementare un proiect semnat în luna mai 2017 și care, nefiind finalizat, a absorbit doar 53% din suma nerambursabilă.
Prefectul județului, Călin Petru Marian, consideră că beneficiarii, primăriile și instituțiile publice hunedorene trebuie să își crească capacitatea de genera, dar mai ales de a implementa proiecte în bune condiții.
„În județul Hunedoara ritmul implementării proiectelor cu fonduri europene trebuie accelerat și acest lucru se poate face mai ales printr-o mai mare implicare a reprezentanților beneficiarilor. Nu este bine că, deși avem bani europeni la dispoziția comunităților, aceștia nu sunt absorbiți într-un procent satisfăcător din cauza întârzierilor înregistrate în execuția lucrărilor și decontarea cheltuielilor.” – declară Călin Petru Marian.
Potrivit datelor înregistrate la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, peste 326 milioane euro este valoarea totală a celor 260 proiecte contractate până acum în județul Hunedoara prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Aceste valori situează județul Hunedoara pe locul II în Regiunea Vest, după județul Timiș.
Programul Operațional Regional 2014 – 2020 a generat sau urmează să genereze rezultate de care vor beneficia cele aproape 2 milioane de locuitori ai regiunii. Este vorba despre 115 unități de învățământ construite, reabilitate sau dotate, 17 unități primiri urgențe și tot atâtea ambulatorii reabilitate și dotate, 158 de ambulanțe cumpărate, aproape 400 de kilometri de drumuri reabilitate sau modernizate, peste 10.000 de apartamente reabilitate termic, 660.000 de metri pătrați de spații verzi create sau modernizate, sprijin pentru peste 50.000 de persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate, aproape 500 de IMM-uri finanțate și peste 1.700 de locuri de muncă generate.
Biroul de presă