În județul Alba, 7 școli oferă programe de formare în sistem dual

Învățământul în sistem dual, axat pe dobândirea de competențe tehnice, specifice unui anumit loc de muncă, este o poveste de succes în județul Alba, numeroși tineri găsindu-și un loc de muncă sigur după ce au absolvit cursurile unei astfel de școli.

Pornit în anul 2013, când Consiliul Județean Alba a semnat Protocolul de colaborare pentru înființarea Școlii Profesionale de tip Dual la Alba Iulia, acest tip de educație s-a extins permanent, în anul școlar 2024-2025 existând 7 școli care oferă programe de formare în sistem dual, la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir și Ocna Mureș.

Județul Alba a fost un deschizător de drumuri în acest sector și a rămas în top. Analizele asupra pieței muncii ne-au arătat că este nevoie de forță de muncă calificată pentru a atrage investitori și pentru a dezvolta județul. Chiar dacă începuturile au fost dificile, cel mai greu fiind să convingem părinții că acest tip de învățământ este un model viabil și poate asigura un viitor stabil pentru copii lor, s-a văzut în timp că este un sistem foarte bun și acum avem solicitări de extindere din tot județul.” –  a punctat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Începând cu anul 2013, Consiliul Județean Alba s-a implicat activ în promovarea sistemului de învățământ dual pe sistem german la nivelul întregului județ, deschizând calea unui dialog continuu cu agenții economici, cu instituțiile de învățământ, autoritățile locale și mai ales cu elevii și familiile acestora. A fost constituit un grup de lucru la nivel județean și numeroase acțiuni de popularizare au fost desfășurate, în toate zonele județului, pentru a prezenta avantajele acestui tip de învățământ. A fost realizat Târgul Ofertelor Educaționale și a fost adoptată o Strategie județeană în domeniul educației și formării profesionale care stabilește direcții clare de dezvoltare și măsuri concrete de acțiune.

Ponderea învățământului dual a crescut constant, cei mai importanți agenți economici din județ, atât companii străine cât și autohtone, fiind implicați în susținerea acestui sistem, contribuția lor fiind decisivă pentru dezvoltarea și adaptarea sa la necesitățile pieței muncii. Sunt oferite domenii de pregătire variate: mecanică, electromecanică, industrie textilă și pielărie, fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, electrică, dar și turism și alimentație publică.

Învățământul profesional și tehnic în sistem dual este dedicat elevilor și tinerilor cu vârsta de până în 26 de ani, care au absolvit clasa a VIII-a. Acest sistem oferă o serie importantă de avantaje: elevii primesc o bursă lunară de la operatorul economic și de la statul român, dar şi  premii pentru stimularea performanței; practica de specialitate se realizează la operatori economici de top, iar diploma obţinută este recunoscută la nivel european. Oportunitățile de formare sunt flexibile, practice, creative și distractive, iar cei ce doresc își pot oricând completa parcursul educațional cu alte cicluri de învățământ adaptate nevoilor lor de dezvoltare profesională. Cel mai important aspect rămâne însă siguranța găsirii unui loc de muncă după absolvire, în cazul acestui tip de învățământ elevii primind oferte de obicei ferme de angajare încă dinainte de absolvire.

Purtător de cuvânt

Violeta Nica

Partajează această știre

Lasă un răspuns