În Geoparcul Țara Hațegului, pasionați de geocaching din țară și din străinătate au avut parte de distracție, aventură și multe provocări

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a fost gazda unei noi aventuri memorabile, în perioada 16-18 august.

Cea de-a treia ediție a evenimentului „Geocaching în Geoparc”, a fost una specială, fiind cel mai important eveniment anual al jucătorilor de geocaching desfășurat în România sub titulatura de „GeoDINO Quest XVI”. Participanți din șase țări – România, SUA, Danemarca, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova – au răspuns provocării de a descoperi cele 42 de cutii creative și ingenioase ascunse pe patru trasee din jurul orașului Hațeg. Numărul de participanți a depășit așteptările organizatorilor, subliniind cât de atractivă a fost această ediție specială.

La evenimentul de bun venit am constatat că eram undeva în jur de 80 de persoane, aici incluzându-i și pe tinerii sau pe viitorii geocacheri, copii care au venit împreună cu părinții lor și care sunt încurajați permanent să participe la astfel de evenimente. Referitor la organizare, a fost o provocare mai mare din partea noastră pentru că vorbim de GeoQuest,  evenimentul național cel mai important din an”, afirmă Tiberiu Bociat, organizatorul evenimentului din Țara Hațegului, geocacher și voluntar pentru Geoparc.

Ceea ce a făcut ca această ediție să fie cu adevărat deosebită a fost nu doar complexitatea traseelor cu diverse grade de dificultate ci și originalitatea cutiilor (geocache-urilor) ascunse. De la cutii în formă de ghindă, scorpioni și păsări, până la ciuperci și puzzle-uri, fiecare geocache a fost conceput pentru a-i surprinde și a-i încânta pe participanți. Jucătorii, organizați în echipe, au petrecut ore bune în căutarea acestor comori ascunse.

Au fost cutii care ne-au provocat mult, adică am avut cutii la care am stat aproape jumătate de oră să le căutăm. Și asta într-un grup de 15 oameni, deci a fost foarte dificil. Dar au fost ingenioase și ne-au plăcut foarte mult. Au fost și cutii pe care le-am găsit repede și ne-au smuls zâmbete pentru că au fost foarte drăguțe ele, în sine”, apreciază Alex, sau Mioritics după ID-ul de geocacher. El este și administratorul platformei pentru jucătorii din România și cel care a urmărit ca fiecare cutie să fie amplasată corect, conform regulilor jocului. Și pentru că este un joc cu standarde înalte, tot el este cel care se asigură că geocacher-ii care le-au amplasat, vor menține cutiile în stare bună astfel încât să poată fi descoperite de cât mai mulți jucători.

Un alt element inedit al evenimentului a fost faptul că toate cutiile au fost de tip „mistery” (mister), ceea ce a adăugat o notă suplimentară de suspans. Pentru a găsi locația exactă a fiecărui geocache, participanții au trebuit să răspundă la diverse provocări, iar la final, toate cele 42 de mistere au contribuit la crearea unui GeoArt sub forma logo-ului Geoparcului Țara Hațegului, o imagine unică ce va rămâne permanent pe harta aplicației de Geocaching, vizibilă pentru jucători din întreaga lume.

Unul dintre cei doi jucători români care are la activ peste 10.000 de cutii descoperite în țară și în străinătate este Radu care folosește ID de geocacher RaduC. Activează mai mult în zona Moldovei între Iași și Neamț. A ajuns la acest număr impresionant de cutii și pentru că își planifică vacanțele în țară și în străinătate în funcție de traseele de geocaching.

Anul acesta, pe 24 februarie, în ziua în care s-au împlinit cei 10 ani de când joc, am reușit să găsesc cutia numărul 10.000, să fie așa, rotund. E un joc prin care ai posibilitatea să descoperi locuri frumoase, mai puțin cunoscute de turiști și le poți vedea doar datorită acestui joc pentru că geocache-urile sunt amplasate de localnici. În plus, aplicația mă ajută să țin și un jurnal al experiențelor din fiecare loc”, mai spune Radu.

Jocul e plin de creativitate și încurajează socializarea așa că sunt și părinți care își susțin și își încurajează copiii să joace. Ioana este din Sibiu și chiar dacă nu este jucătoare, își însoțește fiul la evenimentele de geocaching și îl susține în practicarea jocului.

Este o activitate care se poate face în familie. Părinți împreună cu copiii fac mișcare, cu toții descoperă lucruri interesante, descoperă locuri noi prin intermediul geocaching. Noi am descoperit locuri fascinante din țară și din străinătate și n-ai cum să te plictisești. Oriunde te duci, deschizi aplicația. Oare dacă avem un cache aici? Cum îl putem găsi? Ce fel de cache este? Peste tot pe unde mergem, în excursii ne uităm să vedem dacă avem cache-uri. Marea provocare este să înceapă să se țină puțin de joc, să înceapă să dezlege mistere, să vadă cum pot ei la rândul lor să pună cache-uri, în ce condiții trebuie puse, cum pot fi ele întreținute și mai ales să înceapă să relaționeze cu ceilalți jucători din comunitate”, este de părere Ioana.

La finalul evenimentului, participanții au luat parte la o activitate de ecologizare denumită CITO – Cache In Trash Out (trad. lasă cutia de geocache, strânge gunoiul), prin care jucătorii au demonstrat că iubesc natura și că le pasă de comunitatea care i-a găzduit. În cadrul acțiunii de ecologizare desfășurată în Geoparc, aceștia au avut parte de o surpriză plăcută. Cei care au participat au avut șansa de a descoperi o cutie bonus, adăugând astfel un plus de aventură și satisfacție pentru eforturile lor din timpul evenimentului GeoDINO Quest XVI.

Geocaching este un joc global care atrage atât adulți, cât și copii. Este o oportunitate de a descoperi locuri noi și de a învăța lecții valoroase, precum cele oferite de EarthCache, o componentă a jocului care combină coordonatele GPS cu informații legate de geologie. Fără clasamente sau presiunea unei competiții, Geocaching-ul aduce oamenii împreună, invitându-i să exploreze, să descopere și să se bucure de frumusețea și diversitatea lumii din jurul lor.

Ediția a III-a a „Geocaching în Geoparc” a fost organizată de echipa de geocaching TiLi_Team – formată din Tibi și partenera sa, Lili, membri ai Asociației Geocaching România, cu sprijinul echipei Geoparcului. De mai mulți ani, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București susține promovarea unui turism sustenabil și a principalelor obiective de vizitare de pe teritoriul său prin intermediul cutiilor de geocaching.

Partajează această știre

Lasă un răspuns