În comuna Bistra a fost înființat Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu a Persoanelor Adulte cu Dizabilități

Serviciul a fost înființat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia cu sprijinul cu Primăria Comunei Bistra.

Pentru început, zece persoane care se încadrează în această categorie vor beneficia de aceste servicii sociale.

Compartimentul de asistență socială din cadrul Primăriei Bistra a identificat potențialii beneficiari din rândul persoanelor adulte cu dizabilități de pe raza comunei și a întocmit anchete sociale și Plan de servicii pentru cele 10 persoane,  urmând ca acestea să fie admise în serviciu de către DGASPC Alba pe baza parteneriatului încheiat între Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Misiunea Serviciului Social de Îngrijire la Domiciliu a Persoanelor Adulte cu Dizabilități este de a acorda ajutor pentru activitățile de bază ale vieții zilnice: sprijin pentru igienă corporală, pentru îmbrăcat/dezbrăcat, igiena eliminărilor, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, administrare medicamente, deplasarea în interior, comunicare. De asemenea, serviciul oferă ajutor pentru activități instrumentale ale vieții zilnice: prepararea hranei sau livrarea acesteia efectuarea de cumpărături, activități de menaj, însoțirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activități de administrare și gestionare a bunurilor, activități de petrecere a timpului liber etc.

Beneficiarii  sunt persoane adulte cu dizabilităţi, pentru care s-a instituit o măsură  de protecţie   specială   de  către  Comisia   de  evaluare   a  persoanelor   adulte  cu   handicap  Alba.

Decizia admiterii persoanelor cu handicap în SIDPAD se face prin hotărârea Comisiei de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap Alba în conformitate cu prevederile art.17 din HG 430/2008. Comisia de evaluare desfăşoară activitatea decizională în domeniul încadrării persoanelor   în  grad de  handicap,  respectiv  în   domeniul promovării drepturilor acestor persoane, conform Legii 448/ 2006.

 

Grupul țintă este format din:

  • persoane adulte cu dizabilități, cu domiciliul în județul Alba, pentru care certificatele/deciziile de încadrare în grad de handicap sunt în termen de valabilitate
  • persoane pentru care s-a instituit o măsură de protecție social de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Alba
  • persoane care se află în îngrijirea familiilor/trăiesc independent

 

,,Mă bucur că am reușit să înființăm acest serviciu în comuna noastră și mulțumesc Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia pentru deschiderea de care au dat dovadă în acest sens. Este încă un pas înainte în dezvoltarea serviciilor  sociale. Acești oameni cu probleme merită ajutați și sprijiniți pentru ca ei să simtă că au prin noi, o familie. Beneficiarii pot primi aceste servicii dacă sunt eligibili  în condițiile legislației în vigoare”, spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Pentru a stabili dacă o persoană poate beneficia de Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu a Persoanelor Adulte cu Dizabilități trebuie parcurși pașii necesari: anchetă socială, plan de servicii, cerere de solicitare pentru admiterea în serviciu, adeverință de la medicul de familie, întocmire dosar, evaluare dosar, decizia de admitere, fișă de evaluare, contract de servicii etc.

Primăria comunei Bistra are în prezent funcțional și Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Aşezământului Social ,,Sf. Mare Mucenic Mina” – Bistra care fost extins de-a lungul timpului şi are 45 de beneficiari dar și Centrul de Zi pentru Copii ,,Sf. Nicolae” Bistra care funcţionează pe baza unui parteneriat semnat între Comuna Bistra şi Parohia Ortodoxă Bistra.

Primarul comunei Bistra își dorește ca pe viitor să extindă  serviciile sociale pentru vârstnici, persoane cu dizabilități și copii. Cu toții merită o viață frumoasă, ușoară și sprijin din partea autorităților.

Partajează această știre

Lasă un răspuns