În 26 octombrie e sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie,Izvorâtorul de Mir

A fost un martir creștin, făcători de minuni și tămăduitor, care și-a dat viața pentru Hristos. Este sărbătorit de către credincioșii ortodocși și catolici, în fiecare an, la data de 26 octombrie. Este considerat unul dintre cei mai prețuiți sfinți din calendarul creștin.

 Viața Sfântului  Dimitrie

Provenea din cele mai nobile familii ale Macedoniei și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.

Fiu al voievodului cetății Tesalonicului – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Încă din tinerețe a devenit strateg și specialist în arta militară. De aceea, în ciuda vârstei, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximi Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei. Dar, toate aceste onoruri nu l-au făcut pe Dimitrie să piardă din vedere lucrurile cele mai importante, și anume cele legate de mântuirea sufletului.  Fără să se ascundă, el își petrecea o bună parte a fiecărei zile cu învățarea și interpretarea învățăturii lui Hristos, în public. Însușindu-și învățăturile lui, mulți păgâni din Tesalonic și din regiune au trecut la creștinism, în ciuda persecuțiilor pornite de împărat împotriva creștinilor. În acea perioadă, Cezarul Galerius, biruitor într-o luptă cu sciții, mergând spre Roma, s-a oprit în Tesalonic, pentru a fi aclamat. Profitând de ocazie, câțiva păgâni invidioși din oraș se plâng împăratului și-l denunță pe Dimitrie că este creștin. Supărat, împăratul a poruncit ca sfântul să fie pus într-o temniță umedă din subsolul unei băi publice, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale. Împăratul avea un soldat vestit, pe nume Lie, pe care-l punea să se lupte cei viteji din cetate. Văzând cum acesta ucidea soldații cetății, un tânăr creștin pe nume Nestor, a hotărât să se lupte cu el. Dar, înaintea luptei, acesta s-a dus la Sfântul din temniță, cerându-i să se roage pentru el și să-l binecuvânteze. Însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: “Du-te și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi!” Nestor a ieșit biruitor în luptă. Dar, aflând cele întâmplate, împăratul a poruncit ca Sfântul să fie străpuns cu sulițe în temniță. Marele Dimitrie și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, continuând să facă minuni și tămăduiri uimitoare, și după moartea sa. Tot din porunca împăratului, viteazului Nestor i s-a tăiat capul. Pomenirea Sfântului Nestor se face, în fiecare an la 27 octombrie.

Ocrotitorul orașului Tesalonic

Patronul și ocrotitorul orașului Tesalonic, Sfântul Dumitru este menționat în izvoare, printre altele, ca iubitor și salvator al orașului. Moaștele Sântului Dimitrie  se află în Biserica Sf. Dimitrie din Salonic unde, marele Mucenic Dimitrie este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari „sfinți militari”.

La data de 26 octombrie, aici se organizează pelerinaje și procesiuni la sfintele sale moaște. Dar, punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaște ale Sfântului Dimitrie. Racla este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură și împodobit cu fresce din viața sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare se roagă înaintea raclei, apoi sfințește untdelemnul, pe care-l toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște. Uleiul sfințit, unit cu mirul izvorât în chip minunat, este dăruit credincioșilor.

Împărat Constantin cel Mare

A acordat libertate creștinismului pe întreg cuprinsul Imperiului Roman, iar la Salonic a fost ridicată o bazilică chiar deasupra mormântului său. Această bazilică a devenit mare centru de pelerinaj.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

  • Încă din ajunul sărbătorii, la sate se focuri, peste care săreau copiii, ca să fie sănătoși tot anul. Cărbunele rezultat se arunca în grădină, ca să fie rod bogat în anul viitor.
  • Se spune că din data de 26 octombrie se sfârșește ”vara păstorilor” începută la 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe 26 octombrie.
  • Ziua Sfântului Dumitrueste o zi a soroacelor pentru slujbe. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană pentru cei trecuți în neființă.
  • Se crede că, dacă deSfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă.
  • În această zi, dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

http://www.crestinortodox.ro/

http://www.sfantuldumitru.com/

https://locurisacre.ro

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns